Kakšno je premoženje prve dame, Sevničanke Melanie?

30.7.2017 | 13:30

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Melania je nekaj časa služila tudi s prodajo svojega nakita. Foto: Profimedia

Melania je nekaj časa služila tudi s prodajo svojega nakita. Foto: Profimedia

Stanovanjski blok, kjer je Melania preživela otroštvo. Foto: Profimedia

Stanovanjski blok, kjer je Melania preživela otroštvo. Foto: Profimedia

Melania se je kot deklica z družino preselila v svojo prvo belo hišo, ob reki Savi. Foto: Profimedia

Melania se je kot deklica z družino preselila v svojo prvo belo hišo, ob reki Savi. Foto: Profimedia

Pet mesecev po tem, ko je tja prišel njen mož, se je z 11-letnim sinom  Barronom tudi sama preselila v najbolj znano hišo na svetu. Foto: Profimedia

Pet mesecev po tem, ko je tja prišel njen mož, se je z 11-letnim sinom Barronom tudi sama preselila v najbolj znano hišo na svetu. Foto: Profimedia

O Donaldu Trumpu in njegovem premoženju se je med volilno kampanjo veliko govorilo in predvsem ugibalo, saj je eden redkih kandidatov, ki tega podatka niso želeli razkriti. A tudi njegova žena ni nikoli razkrila, kolikšno je njeno premoženje.

Ocene o bogastvu Donalda Trumpa se sicer močno razlikujejo, za to pa je kriv tudi sam, saj je v preteklosti o tem podajal zelo različne ocene.

Zadnje čase je največkrat govoril o premoženju, vrednem deset milijard dolarjev, toda pri reviji Forbes ocenjujejo, da naj bi bilo vredno mnogo manj. Tri in pol milijarde dolarjev naj bi znašalo bogastvo prvega milijarderja med ameriškimi predsedniki.

Upad bogastva

Od leta 2015 naj bi se mu premoženje zmanjšalo za 800 milijonov dolarjev. Zdaj ko je predsednik, pa ostaja nedotaknjeno. Vsakodnevne posle opravljata njegova sinova Erik in Donald mlajši, ki naj bi – kot veleva običaj, da se preprečijo poslovni vplivi na predsednikove odločitve – ločila Trumpovo predsednikovanje od Trumpove organizacije, ki vodi njegove posle. Kljub temu je nejasno, ali to drži. Glavnino njegovega bogastva sicer predstavljajo zgradbe z Manhattna v New Yorku. Pri kopičenju denarja pa mu je v preteklosti pomagalo tudi sporno izogibanje plačilu davkov. Trump, ki ga Forbes uvršča na drugo mesto najvplivnejših ljudi, takoj za Vladimirjem Putinom, se uvršča na 544. mesto med najbogatejšimi ljudmi na svetu.

Iz male Sevnice

V medijih pa se veliko manj govori o premoženju njegove žene Melanie, ki je še za časa nekdanje Jugoslavije kot deklica s starši živela v socialističnem bloku v Sevnici. Pozneje so se preselili v belo hišo, ki so jo starši zgradili nedaleč stran od reke Save, v istem kraju. Še pozneje se je zaradi šole preselila v Ljubljano in od tam začela spoznavati širni svet, potem ko jo je na stopnišču Festivalne dvorane v Ljubljani kot 16-letno dekle slučajno opazil fotograf Stane Jerko. Takrat se je začela njena kariera fotomodela in se resneje nadaljevala pri 18 letih, ko je podpisala pogodbo z milansko agencijo za fotomodele, ter jo naposled pripeljala v ZDA, kjer je leta 1998 spoznala svojega bodočega moža Donalda. 

V novo Belo hišo

Velik luksuz- Melania s svojo družino živi v izobilju in velikem luksuzu, ki ga lahko uživajo le redki. A svet slave in moči prinaša tudi težave, od soja žarometov do bolj zlaganih in neiskrenih odnosov.

Melania, ki nikoli ni želela biti prav v soju žarometov, si ni želela, da bi njen mož postal predsednik ZDA, saj se je zavedala, da bo tako v ospredje stopila tudi sama. Da si ne želi v ospredje, je razvidno tudi iz njenih nastopov in retorike. Newyorški časnik New York Post je, sklicujoč se na vire blizu Bele hiše, denimo navedel, da se Melania počuti sila neprijetno pod žarometi in je tam samo zato, ker je soproga predsednika ZDA. V Belo hišo, večjo, kot je tista v Sevnici, se je preselila šele pet mesecev po tem, ko je njen mož prevzel položaj. Melania in njun 11-letni sin Barron sta uradno ostala v New Yorku, da je slednji lahko končal šolsko leto na newyorški osnovni šoli. Odločitev je bila nenavadna, saj do zdaj ni bilo običajno, da se prva dama ne bi preselila v Belo hišo skupaj z možem. Ljudje so pri tem protestirali proti stroškom varovanja stolpnice Trump Tower, ki so na koncu nanesli kar 24 milijonov evrov.

Milijonarka Melania

Bolj priljubljena od moža - Julijska anketa Fox TV je razkrila, da ima o Melanii pozitivno mnenje 51 odstotkov Američanov, 28 odstotkov jih ima negativno mnenje, 20 odstotkov je brez mnenja. Kljub temu je manj priljubljena od Michelle Obama, ki je imela v primerljivem času 70-odstotno podporo. O soprogu Donaldu Trumpu ima negativno mnenje 51 odstotkov Američanov, pozitivno pa 47 odstotkov.

To pa je več, kot naj bi bilo po nekaterih ocenah vredno celotno bogastvo Melanie. Ocene o tem, koliko naj bi znašalo, se sicer razlikujejo in segajo od 11 do 50 milijonov dolarjev, kar je mnogo manj od njenega moža. Zanimivo pa je, da je letos kar tri milijone dolarjev dobila iz tožbe proti Daily Mailu, kjer so jo obtoževali, da je delala kot plačana spremljevalka. V tožbi je sicer zahtevala vrtoglavih 150 milijonov dolarjev. Toda dobljeni znesek tudi v primerjavi z ocenami o njenem bogastvu kaže, da je še vedno dobila lepo vsoto denarja. Potem ko se je poročila, se je Melania začela ukvarjati z različnimi posli. Kot pravi sama, je podjetniško žilico podedovala po očetu.

Njen nakit

Melania je leta 2010 ustvarila svojo linijo nakita. Že v prvih 45 minutah naj bi na trgu pokupili ves njen nakit. Iz finančnih poročil je razvidno, da naj bi s tem Melania zaslužila med 15 in 50 tisoč dolarji letno. Sprva ji je veliko več denarja prinašala linija za nego telesa, s to je od leta 2013 zaslužila od sto tisoč dolarjev do enega milijona. Vendar so naposled dobički iz tega posla padli na mizernih 200 evrov.

Na njeni spletni strani lahko sicer preberemo tudi, da je zelo aktivna na dobrodelnem področju. Med drugim podpira fundacijo, ki se bori proti raku prsi, Rdeči križ in policijsko atletsko ligo. Povedala je, da bo dobrodelno delo nadaljevala tudi kot prva dama. Pričakovati pa je, da ji bo ta položaj prinesel dodatno izboljšanje njene finančne slike, saj ima edinstveno priložnost, da izkoristi svetovno slavo.

Svet 24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

30.7.2017Oceni 24€ 

Še en copy-paste članek za pranje mozga.

30.7.2017—     + (1)     – (1)     Oceni bralec 

Svet 24 ur nima pojma koliko ima Melanija denarja! Zakaj sploh pišete take neumnosti? To da je lepa, sposobna in da je dosegla svetovno slavo, ker ima predsednika ZDA za moža pa nič! Večina medijev ji je nevoščljiva. Pa naj pride v Slovenijo s predsednikom saj neumna. Kako ste eni butasti sploh ne morem verjet.

30.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni opazovalec 

O ti bralec ti! Kaj ne veš kdo je lastnik Sveta 24?

31.7.2017Oceni novomeščan 

Pred sploh prvo odločitvijo Dončita ali kandidira za predsednika ali ne, je svojčas krožila njena izjava na njegovo neodločnost: "hočeš biti predsednik ? torej, bodi predsednik !". Kakorkoli je ali ni bilo, dejstvo je, da je prva dama ZDA Slovenka, rojena v Novemu mestu. Razpredati o njenem bogastvu pa so lahko le čenče.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava