Lojze Slak bi dopolnil 85 let

28.7.2017 | 14:15

Ansambel Lojzeta Slaka nekoč. Foto: osebni arhiv

Ansambel Lojzeta Slaka nekoč. Foto: osebni arhiv

Njegove nepozabne hite, kot so Čez Gorjance, V dolini tihi, Po dekle,  Mama, prihajam domov ter mnoge druge, prepevajo vse generacije.                                                     Foto: osebni arhiv

Njegove nepozabne hite, kot so Čez Gorjance, V dolini tihi, Po dekle, Mama, prihajam domov ter mnoge druge, prepevajo vse generacije. Foto: osebni arhiv

Lojze in Ivanka z Robertom in Slavkom. Foto: osebni arhiv

Lojze in Ivanka z Robertom in Slavkom. Foto: osebni arhiv

Lojze Slak bi dopolnil 85 let

Lojze Slak je ta svet zapustil leta 2011, vendar v naših srcih ostaja eden najbolj priljubljenih slovenskih glasbenikov.

Preteklo nedeljo bi svoj 85. rojstni dan praznoval godec godcev, Lojze Slak. Rodil se je 23. julija 1932 v dolenjski vasi Jordankal v občini Mirna Peč. Četudi je priznani harmonikar Avgust Stanko poleg kromatične harmonike odlično igral tudi na diatonično, je bil prav Lojze Slak tisti, ki je dal tej med takratnimi radijskimi glasbenimi uredniki in navdušenimi poslušalci domače glasbe največjo veljavo.

Ker je Lojze na povabilo takratnega glasbenega urednika Vilka Ovsenika v tonski studio Radia Ljubljana z diatonično harmoniko v kovčku vkorakal prvi in napravil z njo prve studijske posnetke, ga lahko mirno štejemo za pionirja diatonične harmonike.

Ljudski godec Lojze Slak je ustvaril novo glasbeno smer z ljudskim inštrumentom – diatonično harmoniko – in je tudi avtor diatonične harmonike, kakršno poznamo danes.

Z zlatimi črkami

Lojzetu je pravzaprav uspelo nemogoče – preboj diatonične harmonike iz statusa zaničevanega inštrumenta na površje slovenske domače glasbe. In kot je bil magičen ta preboj, je magično zvenela diatonična harmonika v naročju Lojzeta Slaka. Njegove glasbene poti, ki je vodila prek ustvarjanja bratov Slak, Tria Lojzeta Slaka ter vse do glasbene pravljice po združitvi s Fanti s Praprotna v Ansambel Lojzeta Slaka, se bodo Slovenke in Slovenci vedno spominjali.

Lojze se je s svojimi »dečki«, kot je rad imenoval člane ansambla, z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenske narodnozabavne glasbe in glasbenokulturne dediščine. Zdaj je na nas, kako in v kolikšni meri bomo to zapuščino prenesli na naslednje rodove. 

Lojze Slak nas je zapustil 29. septembra 2011.

Svet 24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

28.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni OBČAN 

Lojze, bil si in si še vedno kralj frajtonarice. Bog naj ti da večni pokoj. Počivaj v miru.

28.7.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni franci 

In lepih mehkih melodij.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava