EYOF – Matevž Šuštaršič do polfinala v teku na 100 metrov

25.7.2017 | 08:20

EYOF – Matevž Šuštaršič do polfinala v teku na 100 metrov

Prvi večji reprezentančni nastop, na Eyofu (Olimpijski festival evropske mladine), v Gyorju na Madžarskem, je danes zaključil Matevž Šuštaršič, ki je tekmoval v teku na 100m. Matevž je v kvalifikacijah odtekel nov osebni rekord 11.34s in se uvrstil v polfinale, kar je bil tudi njegov cilj. V polfinalu je zasedel 16. mesto, s časom 11.48s. Matevž se je že javil in sporočil, da je zadovoljen, da je izpolnil cilj in postavil osebni rekord, je pa v polfinalu žal staknil poškodbo zadnje stegenske mišice.

Matevža je na tekmi spremljal tudi njegov trener Andrej Jeriček, ki ni potoval z reprezentanco in se je posebej za njegov nastop odpravil na Madžarsko.

                                                                                              AK Krka

Slavnostna otvoritev poletnega Olimpijskega festivala evropske mladine in prvi nastopi slovenskih športnikov 2017

Prireditelji Olimpijskega festivala evropske mladine so sinoči v Györu uradno odprli letošnjo poletno različico tega tekmovanja, kjer si športnice in športniki med 14. in 18. letom nabirajo prve olimpijske izkušnje. Zbrane je nagovoril tudi Janez Kocijančič, vršilec dolžnosti predsednika Evropskih olimpijskih komitejev.

Mladi športniki so se, tako kot na pravih olimpijskih igrah, sinoči predstavili javnosti v slovesnem mimohodu po stadionu ETO, slovensko ekipo je vodil zastavonoša in kapetan rokometne reprezentance Domen Makuc. Zbrane je nagovoril tudi nekdanji dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, zdaj pa prvi mož Evropskih olimpijskih komitejev Janez Kocijančič, ki je pohvalil prizadevanja madžarskih prirediteljev za brezhibno organizacijo.

"Madžari so ena vodilnih nacij v svetu, so šesti olimpijski komite v zgodovini, ki je bil oblikovan že v času Avstro-ogrske. Po številu osvojenih olimpijskih kolajn so na visokem osmem mestu v svetu, kar je daleč nad njihovo ekonomsko močjo. So odlični organizatorji, zelo natančni in vse skupaj je na zelo visoki ravni, slišim samo pozitivne komentarje," je na nedeljski uradni novinarski konferenci pred pričetkom festivala dejal Kocijančič.

"OFEM je bila ideja Jacques Roggeja, takratnega predsednika EOC, ki je bil potem kasneje vrsto let tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja. Tekmovanje je valilnica talentov, šampionov, Evropa je vodilna celina v svetu po deležu osvojenih kolajn na letnih, še posebej pa na zimskih olimpijskih igrah.

Festival je za mlade prva olimpijska izkušnja, zanje je boljše, da prebijejo led zelo mladi, kot pa da se s tem srečujejo šele na pravih olimpijskih igrah," je o OFEM-u povedal Kocijančič.

Slavnostna otvoritev se je začela z izjemnim nastopom mladih madžarskih plesalcev in plesalk, ki so na štadionu v mestu Gyor pozdravili kar 50 različnih reprezentanc iz celotne evrope. Gostitelji so z veseljem pozdravili največje število športnikov in športnic s spremljevalci na poletnih OFEM-ih do sedaj; kar 16.000 zapestnic se je prižigalo in ugašalo v barvah reprezentanc.

Naši športniki pa so danes zjutraj že začeli s prvim dnevom tekmovanj. Prvi, ki so prebili led na madžarskih tleh so bili predstavniki plavalne ekipe. Poleg ženske štafete so se pomerili tudi v individualnih disciplinah, med katerimi je bil najbolj uspešen Gašper Štih, ki se je kot edini uspel prebiti v popoldanski polfinale na 100m delfin. V kvalifikacijah je postavil kadetski državni rekord in popoldanski polfinale zaključil na 11. mestu.

Precej bolj buren dan so imeli predstavniki tenisa, saj so jim je kar nekajkrat v dnevu zagodlo vreme in povzročilo precejšno zmedo v urniku tekmovanj. Na koncu je trem športnikom, Blažu Vidoviču in Niku Jurjevčiču ter tenisačici Pii Lovrič le uspelo odigrati 1.kolo. Žal je bila igra za fanta neuspešna, Pia pa se je uspela uvrstiti v 2.krog tekmovanj; Živa Falkner bo svojo premierno tekmo odigrala jutri. Vsi štirje predstavniki pa jutri začenjajo boj za kolajne tudi v dvojicah.

Popoldne so na parket, premierno na madžarskih tleh, stopile tudi članice odbojkarske ekipe, ki so za prve nasprotnice imele sila neugodne, evropske prvakinje, Rusinje. Naša dekleta so se borila, a so na koncu vseeno morale priznati premoč ruski reprezentanci, ki jih je ugnala s 3:0.

Predstavniki atletike so imeli danes zgolj 2 nastopa, šprinter Matevž Šuštaršič je na 100m tekmovanje zaključil v polfinalu, atletinja Manca Starašinič pa se je uvrstila v finale skoka v daljino, ki bo na sporedu jutri.

Premierni dan na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Győru pa so zaključili mladi rokometaši, ki so dobili tekmo proti ekipi Islandije z 27:26.

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez
Služba za odnose z javnostmi
Alja Pahor

Galerija

_z (1)
_z (10)
_z (2)
_z (3)
_z (4)
_z (5)
_z (6)
_z (7)
_z (8)
_z (9)
Odprtje iger (1)
Odprtje iger (2)
Odprtje iger (3)
Odprtje iger (4)
Odprtje iger (5)
Odprtje iger (6)
Odprtje iger (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava