DL: Portret tedna - Tomaž Kralj

18.6.2017 | 11:30

DL: Portret tedna - Tomaž Kralj

Bilo je leta 2003, ko so v novomeškem namiznoteniškem klubu imeli le še člansko vrsto s trenerjem Ivom Kapšem in tremi igralci - Marjanom Hribarjem, Tomažem Kraljem in Matjažem Hribarjem. Bili so na robu izpada iz prve lige, klub skoraj ni več deloval. Tedaj sta stvari vzela v roke Marjan Hribar, ki je prevzel predsedovanje kluba, in Tomaž Kralj, ki se je začel kot trener ukvarjati z vzgojo mladih igralcev. V naslednjih mesecih so na njegove treninge prišli brata Hribar, Tilen Novak, Aljaž Šmalcelj idr. Danes ta imena med mladinci sodijo v sam evropski vrh namiznega tenisa, novomeški namiznoteniški klub Krka je lani že tretje leto zapored premočno zmagal v slovenski namiznoteniški ligi, tudi na državnih prvenstvih novomeški igralci v vseh kategorijah poberejo skoraj vse zlate medalje, le med dekleti še ne, a, kot pravi Tomaž Kralj, ki je od leta 2011 predsednik kluba, delajo na tem, da se bo zgodilo tudi to. Pri tem je malo pomislil tudi na svoji hčerki, ki pri petih oziroma sedmih letih že prav spretno sukata loparček.

Novomeščani danes v popolnosti obvladujejo slovenski namizni tenis - Tomaž Kralj je predsednik najuspešnejšega kluba, Marjan Hribar pa mu je »nadrejen« kot predsednik slovenske namiznoteniške zveze, ki je pred leti za nacionalni vadbeni center določila Otočec, kjer imajo novomeški igralci priložnost vaditi in igrati z najboljšimi slovenskimi in tudi tujimi igralci namiznega tenisa.

Danes 39-letni magister farmacije Tomaž Kralj je v namizni tenis zašel povsem naključno, zato ker je se je s tem atraktivnim športom ukvarjal njegov sošolec in najboljši prijatelj Tadej Krese. Dali so mu v roke loparček in ga postavili pred robota, ki je podajal žogice, Tomaž pa je prav vse odbil v tarčo oziroma v za to namenjeni kvadrat. Potisnili so ga v roke trenerja Draga Klenovška, po dveh letih pa je že lahko treniral pri Egonu Žabkarju in Igorju Selaku z najboljšimi. Načrtno delo z mladimi je tedaj obrodilo bogate sadove, Tomaž je skupaj z Matjažem Retljem, Bojanom Vertušem, Borutom Mikličem, Mariom Brumatom in še nekaterimi drugimi obvladoval jugoslovanski vrh med kadeti, fantje so na državnih turnirjih pobirali vse medalje in bili v svoji kategoriji razglašeni za najboljši klub v državi. Po osamosvojitvi so osvojili tudi prvi naslov prvakov med kadeti in kasneje tudi med mladinci. Obeti so bili dobri. »Ko smo zaradi selitve Agencije za šport izgubili svoje vadbene prostore v prizidku športne dvorane Marof, je šlo navzdol vse do leta 2003, ko smo ostali samo še Marjan, Matjaž in jaz,« se dna, ki ga je tedaj dosegel novomeški namizni tenis, spominja Tomaž Kralj, ki bi, če bi imel vsaj podobne pogoje za vadbo, kot jih imajo danes igralci njegovega kluba, najbrž tudi v članski konkurenci nadaljeval uspehe iz mladinskih kategorij, tako pa se je posvetil študiju, a ljubezen do namiznega tenisa je ostala v njem, pravi, in iz nje se napaja z energijo, ki jo v prostem času vlaga v svoj šport.

Dela ni malo, saj kot predsednik ne skrbi le za nemoteno delovanja kluba, ampak sodeluje tudi pri organizaciji številnih turnirjev, od državnih do mednarodnih. Novomeški klub je na Otočcu lani obudil turnir za Mednarodno prvenstvo prvenstvo Slovenije, na katerega tako med člani kot tudi mladinci pridejo nekateri najboljši s svetovne lestvice. Precej dela ga čaka tudi letos, ko bo klub proslavil 65-letnico delovanja. Pred 65 leti je namreč Dolenjski list poročal o začetku namiznega tenisa v Novem mestu in prav na ta zapis se opirajo pripravljavci dogajanja ob jubileju.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 9. marca 2017

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava