Stanovanjska problematika - Kooperativa

16.6.2017 | 12:20

Stanovanjska problematika - Kooperativa

Četrtkovo srečanje prejšnji teden na Univerze za starejše v RIC-u je bilo posebno, saj smo spet poslušali mladega navdušenca  Blaža Habjana iz Zavoda Tovarna. Čeprav je naša generacija poskrbela za stanovanja zase in še za potomce, smo radi prisluhnili zagnanemu prinašalcu novih idej  Blažu Habjanu. Iz Švice je prišel z novimi izkušnjami in skuša pametne ideje prenesti v naše okolje. Najbolj ga poznamo po Pumpci. To je železniški objekt, ki je njemu v mladosti nudil zavetje za igro. Potem pa je mnogo let sameval in zbujal nelagoden občutek, ko si se sprehajal ob Krki. Zdaj je za prostor spremenjen in pripravljen za druženje, igranje, branje, šahiranje in preprosto ležanje v visečih mrežah. To so uredili  Blaž in prostovoljci in tako oplemenitili prostor ob lepotici Krki. Na podoben način si želi oživiti tudi stara stanovanja in jih ponuditi mladim. Ti naj bi združeni v Kooperativi postali investitorji, upravljalci in uporabniki. Tako bi mladi lažje prišli do svojega doma, kar si vsak želi.

V Kooperativi naj bi bodoči stanovalci odločali in sodelovali o gradnji stanovanj, saj njena ideja spodbuja povezanost, izmenjavo in sožitje, solidarnost in občutek za odgovornost in skrb za okolje in trajnostni razvoj. V njej naj bi bodoči stanovalci izbirali najugodnejše cene, prostor. Poskrbeli bi za različno strukturo prebivalcev. V takem objektu bi naj stanovalce družila  souporaba  sobe za goste, pralnice, delavnice, avtomobila ... V takem  okolju nihče ne bi bil sam, saj bi v taki združbi poskrbeli drug za drugega. To je vizija prihodnosti za generacijo, ki je izpadla iz udobja preskrbljenih in si mora sama organizirati prostor za dom. Za nas starejše je bila predstavitev zanimiva, za mnoge neizvedljiva, v oblakih ... Morda mladi čutijo, da zidovi in nadstropja lastnikov hiš ne pomenijo več udobja in razkošja, saj imetje obremenjuje. Sami prostori pa utesnjujejo, saj niso več primerni za bivanje starejših. Potrebni so preureditve in prilagoditve stopnišč, kopalnic, vrat. Verjetno bi nudil  dobro prilagojen prostor za starejše kvalitetnejše življenje, kot je bivanje v preveliki slabo ogrevani hiši. Če bi hoteli pomagati mladim in jim prepustiti stare zapuščene objekte, jim dati podporo s subvencijami, bi verjetno dosegli dobre rezultate. Zamisel je dobra in vizionarska. Prisluhniti bi ji bili treba in podpreti denarno, ne le besedno.

Na vprašanje, kaj je predavatelj pričakoval od nas, je odgovoril, da le podporo in razumevanje. Zaželeli smo mu uspešno, čeprav trnovo pot do cilja. Nove ideje se vedno težko primejo, ker nočemo po neznanih poteh.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše
Fotografije :Ivana Parovel, članica Univerze za starejše

Galerija

Levicar_NovomOdg_HABJAN_Blaz_Pumpnca_2016_06_25_IMG_3556
Levicar_NovomOdg_HABJAN_Blaz_Pumpnca_2016_06_25_IMG_3576
Levicar_NovomOdg_HABJAN_Blaz_Pumpnca_2016_06_25_IMG_3578
Levicar_NovomOdg_HABJAN_Blaz_Pumpnca_2016_06_25_IMG_3580
Levicar_NovomOdg_HABJAN_Blaz_Pumpnca_2016_06_25_IMG_3584
neimenovano1
neimenovano2
neimenovano3
neimenovano4

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

16.6.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni NWO 

ZAVOD TOVARNA, ZAVOD ZA PROIZVODNJO KULTURE, NOVIH MEDIJEV IN ODPRTE DRUŽBE. Blažko čuti, da ima premalo denarja v denarnici. Letos samo 4000€, medtem ko so prejšnje leto pohopsali 60.000€ v svoje žepe.

16.6.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni janc 

ah, nehi no. ti, ne blaž, on naj še brca ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava