Na Rastoči knjigi v Ljubljani smo bili 'glavni'

8.6.2017 | 10:45

Na Rastoči knjigi v Ljubljani smo bili 'glavni'

Je že tako, da smo Dolenjci prodorni. Pravijo, da smo trenutno najrazvitejša pokrajina z uspešno proizvodnjo in v tujino usmerjeno prodajo. Nič čudnega, saj je že davno tega naš meščan dr. Janez Gabrijelčič, avtor projekta, v takratnem velikanu GP Pionir, spodbujal s svojo zamislijo o odličnosti in kakovosti v projektu Rastoča knjiga.

Danes je drugače. V torek, 6. junija 2017, je v Ljubljani, v Parku Navje, potekala proslava ob trinajstletnem delovanju projekta Deklica z rastočo knjigo, ki ga usmerja Državni svet R Slovenije. Projekt podpirajo slovenski akademiki, javni sklad za kulturne dejavnosti, knjižnice in Društvo Rastoča knjiga, katere predsednik je akademik prof. dr. Boštjan Žeks.

Na prostoru parka, ki je v ponos mesta Ljubljane, župana Zorana Jankoviča, je moč videti kot spomenike postavljene knjige z napisi držav, ki so že vključene v ta mednarodni projekt, ki je edinstven v svetu. Prostor je umeščen za Gospodarsko razstavišče, takoj ob grobnicah slovenskih velikanov. Vse je odprto, prostorno, dostopno. V osrednjem prostoru je postavljen kip Deklice z rastočo knjigo v naročju, sedi na podstavku, ki ga v obliki prstanov,  krasijo dobre misli  različnih avtorjev. Včerajšnja napisana misel  pesnice Ifigenije Simonović se je glasila:«Ljubim te, kot se Zemlja vrti!«Veleposlanik nove sprejete države Gruzije nj. eksc. Zurab Bekaia, je v svojem nagovoru poudaril  sodelovanje, pomen kulture in prijateljstva. Recitiral je našega pesnika Toneta Pavčka in nas vse presenetil  s poznavanjem našega jezika in njihove literature. Njegova odprtost je žarela v pogovoru s številnimi obiskovalci dogodka.

Pravi dar proslave so bili z nastopom učenci OŠ Dolenjske Toplice, ki so s prikazom dramskega dela, recitacijami in zborovskim petjem vse opozorili, da prihajajo z odlične šole in občine, ki je že peto leto vključena v projekt. Celotni njihov nastop je potekal pod budnim očesom prof. Marije Andrejčič. Predstavniki te uspešne občine so naredili na vse prijeten vtis.

Omeniti pa moramo tudi ljubitelje športnih golobov, ki so pripravili izpust dvanajstih belih golobov, ki so predstavljali v projekt vključene države in na novo sprejete Gruzije.

Sporočilo, ki je bilo ob izpustu poslano, je bilo v besedah obeh mladih povezovalcev proslave z OŠ Dolenjske Toplice in Jožeta Pečnika, ki je poudaril pomen sobivanja človeka v naravi, z vsem živim na našem planetu Zemlji. Da živimo, pustimo živeti tudi drugim. Mir in brezskrbnost mladih naj bo vodilo državnikov v medsebojnih stikih spoštovanja in sodelovanja.

Vsem pomembnim udeležencev je predstavnica kluba Darka podarila značko kluba na peresu goloba, ki naj vsakega prejemnika spodbudi k pisanju svoje rastoče knjige. Na golobjem peresu je bila izrečena misel: »S knjigo v rokah do dragulja v srcu«.

Naša  prestolnica je bogatejša z dogajanjem, ki ji ga lahko zavidajo mnoge prestolnice sveta. Ponovno smo svetu povedali, da nam je naš jezik in naša kultura nekaj najdražjega.

V citatih filozofa Umberta Eca lahko preberemo :«Kdor ne bere, bo imel pri sedemdesetih letih le eno življenje. Kdor pa bere, bo živel 5000 let. Branje je notranja neskončnost.«

Tako smo Novomeščani in Topličani napisali stran v projektu Deklica z rastočo knjigo. Dan, ki ga ne pozabiš nikoli. Hvala Jani.

Prispevek in slike podarja Jože Pečnik

Galerija

_z (1)
_z (2)
_z (3)
_z (4)
_z (5)
_z (6)
_z (7)
_z (8)
_z (9)
_z

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava