DL: Najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš še vedno čil in zdrav

27.4.2017 | 18:30

Nikolaj Dragoš pravi, da ga moti, ker se v naši državi toliko prepirajo. (Foto: Svet24)

Nikolaj Dragoš pravi, da ga moti, ker se v naši državi toliko prepirajo. (Foto: Svet24)

Najstarejši Slovenec, ki bo konec avgusta dopolnil zavidljivih 110 let, vsak dan prebrska časopis, pogleda dnevnik na televiziji in se spusti v resen pogovor o aktualnih temah ali zgodovini.

H gospodu Dragošu, ki živi v enem izmed ljubljanskih domov upokojencev, se namenoma odpravim dopoldne, zato ker menim, da je takrat bolj spočit in ga ne bom motila pri popoldanskem počitku. Tako kot vedno se tudi tokrat obiska razveseli, saj se nisva srečala prvič. Stodesetletnik je še vedno čil in zdrav ter v formi, ki je za njegova leta zavidanja vredna.

POČUTI SE KOT DOMA

Ljudem, ki dopolnijo 110 let, pravijo superstoletniki. Jih je pa zelo malo, saj starost 110 let preseže en človek na 1000 stoletnikov.

Nikolaj le nekoliko slabše sliši in kmalu ugotoviva, da brez slušnega aparata ne bo šlo. Ampak, ti šment ti, aparat ne dela, nato opazim, da mu je na tla padla baterija. Na pomoč pokličeva negovalko, ki postori vse potrebno. Pove, da je gospod Dragoš eden od najbolj potrpežljivih in prisrčnih oskrbovancev doma. »Tako je preprost, ni zahteven in vedno je dobre volje. Da bi le bili vsi taki, kot je on.« Potreplja ga po ramenih in ga še opomni: »Niki, a ste spili kaj čaja, saj veste, da popijete premalo tekočine?« Že naslednji hip pa negovalka odhiti po drugih opravkih. »Zelo lepo skrbijo zame, tu se počutim kot doma. Imam svojo sobo in televizor, kar mi zelo ustreza, ko pa si zaželim družbe, se odpravim v skupne prostore ali na dvorišče. Veliko stanovalcev tukaj je zelo prijetnih, z vsemi se dobro razumem. Če mi ni do družbe, ostanem v svoji sobi.« Nikolaj mi pove, da ponoči dobro spi, vendar potrebuje mnogo manj spanja kot včasih. »Tudi novo leto sem pričakal brez težav.« Nikolaj, ki je bil zaposlen v policiji, vsak dan prebere tudi časopis.

SUPERSTOLETNIK

Dragoš pravi, da recepta za tako dolgo življenje ni, saj vsak živi v drugačnih razmerah in ima drugačne življenjske navade.

Letos bo naš vrli rekorder, ki bo 27. avgusta dopolnil 110 let, uvrščen med superstoletnike. Sicer pa je Dragoš najstarejši izmed vseh moških, ki so živeli v Sloveniji. Na drugem mestu je Martin Čokl, ki je umrl star 107 let in 32 dni, na tretjem pa Ivan Jaklič, ki je dočakal 107 let in 51 dni. Dragoš pravi, da recepta za tako dolgo življenje ni, saj vsak živi v drugačnih razmerah in ima drugačne življenjske navade. Zase pravi, da je vedno trdo delal, že kot deveti otrok v kmečki družini, potem v vojski in nazadnje v policiji. »Če zmerno ješ, piješ in dovolj spiš, si že na dobri poti, potem pa svoje dodajo še geni in nekoliko sreče. O tem, da bom dočakal tako starost, se mi še sanjalo ni.« Nikolaja pogosto obiskujeta sin in hči, ki je zdravnica, včasih pa tudi znanci in prijatelji, ki jim je za vsak obisk hvaležen. Pravi tudi, da ga moti, ker se v naši državi toliko prepirajo, prizadela pa ga je begunska kriza, saj je bil tudi on v vojni in ujetništvu.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 26. januarja 2017

Carmen Leban

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

27.4.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni pripomba 

Da se v naši državi toliko prepirajo, NE moti samo njega ! Sicer pa čestitke za 110 let !

27.4.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni OBČAN 

Ne motijo me ljudje in politiki. Imeti vsak svoje mnenje in ga tudi argumentirano zagovarjati je normalno in demokratično. Saj nismo živali, ki imajo enake nagone. Bolj me motijo in skrbijo ljudje, ki molčijo in se o njih nič ne govori ali piše, pri tem pa kradejo državo in nas. Ti so najbolj nevarni! Kot pravi rek: Pes ki laja ne grize. In še: Boj se psa ki ne laja in ne renči. Ta samo napade.

28.4.2017Oceni marko123 

naj gospoda zdravje še dolgo služi! vse dobro!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava