Svibno gostilo strokovni posvet podružničnih šol Slovenije

24.4.2017 | 11:10

Svibno gostilo strokovni posvet podružničnih šol Slovenije

Minuli konec tedna je Društvo učiteljev podružničnih šol Slovenije na podružnični šoli Svibno organiziralo 17. strokovni posvet podružničnih šol iz vse Slovenije. Ob tem je vsaka izmed šol v besedi in sliki pripravila pregled njihovih aktivnosti, ki med drugim poudarjajo pomembnost pestrosti podeželja, ki pa je bila osrednja tema letošnjega posveta. Presežek življenja in dela na podeželju, povezanost ljudi pri vsakdanjih opravilih, medgeneracijsko učenje, sožitje z naravo, pestro kulturno življenje, sodelovanje med društvi in ohranjanje kulturne dediščine so dejavniki, ki mlade generacije učijo pripadnosti, odgovornosti in spoštovanja, vse to pa na podružnicah tudi vsakodnevno udejanjajo, kot so medsebojno predstavili v zborniku, ki je izšel ob tem srečanju.

Na petkovem otvoritvenem delu so spregovorili predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Mitja Bervar, ki je – zanimivo, v prvih petih letih življenja prebival v PŠ Svibno, kjer je njegova mama poučevala, direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolo, Gregor Mohorčič, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, Matjaž Han, ki je slikovito opisal enega izmed prvih šolskih dni, ko so bili v času njegovega županovanja, pred svibenskim hramom učenosti policist, učiteljica, Han kot župan in en sam prvošolček s staršema, a temu navkljub izrazil podporo izvajanju pouka na edini podružnični šoli v občini Radeče. Zbrane so nagovorili še župan Občine Radeče, Tomaž Režun in ravnateljica JZ OŠ Marjana Nemca Radeče, Katja Selčan, vodja podružnične šole Svibno, Jolanda Mohar ter predsednik Krajevne skupnosti Svibno, Primož Knez. Spregovorila je tudi predsednica Društva učiteljev podružničnih šol, Katja Bolko, vodja oddelka za osnovno šolstvo pri Zavodu RS za šolstvo, dr. Fani Nolimal in predsednica Glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture, Jelka Velički ter dan pozneje še Sonja Zajc iz celjske območne enote Zavoda RS za šolstvo.

Na okrogli mizi so izmenjali izkušnje in predloge na temo lokalne skupnosti in šolstva v njej, pa tudi šolstvu širše na slovenskih tleh ter o vlogi učitelja v družbi in pregledali prednosti ter slabosti podružničnih šol, na delavnicah pa so se ob vodstvu revirnega gozdarja, Jožeta Praha in direktorice KTRC Radeče, Marije Imperl, dotaknili gozdne joge ter gozdne pedagogike preko učenja in iger v gozdu, različnih oblik interpretacij, starih običajev, pa tudi tega, kaj nam kamni govorijo in predstavitvene točke unikatno poslikane ptičje gnezdilnice ni manjkalo – skratka, izkusili so delovanje človeka v sožitju z naravo.

Za malce bolj družaben del dvodnevnega srečanja je bilo poskrbljeno preko ogleda lokalne etnološke zbirke in predstavitvijo kovačije, doline Sopote in Ostrovrharjevih goric ter z vožnjo s splavom po Savi, kulturni pridih pa je dodala predstava gledališke skupine Smreka. Na občnem zboru DUPŠ, ki se je odvijal na splavu. so po sprejetem poročilu predsednice, odborov, komisij in delovnih skupin sprejeli sklep, da bodo še naprej sledili aktualnim spremembam v povezavi s podružnicami, se nanje odzivali in se tako kot doslej povezovali s sindikatom. Ocenili so, da se podružnične šole med seboj dobro povezujejo, kljub temu pa na Zavodu za šolstvo pogrešajo svojo svetovalko, katero so nekoč že imeli.

V sklopu srečanja, katerega vezno nit so oblikovali otroci svibenske šole, je potekala tudi razglasitev rezultatov likovnega natečaja »Raznolikost podeželja« in literarnega natečaja »Podeželje osvobaja«, v katerem so sodelovali otroci posameznih triletij.

Društvo učiteljev podružničnih šol, ki združuje učitelje, ki poučujejo na podružničnih šolah širom Slovenije, in starše otrok, ki obiskujejo podružnične šole, trenutno šteje 142 članov, Jolanda Mohar, vodja podružnične šole Svibno, ki je ob tesnem sodelovanju z domačimi organizacijami in posamezniki, kot gostiteljica 82 udeležencem in 23 gostom, uspešno izpeljala obsežen dogodek, pa je organizacijsko zastavo predala Anici Kodrež iz gorenjske Podblice, kjer bo naslednje srečanje.

Doroteja Jazbec
foto: Iztok Gospodarič

Galerija

_tSvibno_01 (01)
_tSvibno_01 (02)
_tSvibno_01 (03)
_tSvibno_01 (05)
_tSvibno_01 (06)
_tSvibno_01 (07)
_tSvibno_01 (08)
_tSvibno_01 (11)
_tSvibno_01 (13)
_tSvibno_01 (14)
_tSvibno_01 (15)
_tSvibno_01 (16)
_tSvibno_01 (17)
_tSvibno_01 (18)
_tSvibno_01 (19)
_tSvibno_01 (21)
_tSvibno_01 (23)
_tSvibno_01 (25)
_tSvibno_01 (27)
_tSvibno_01 (29)
_tSvibno_01 (30)
_tSvibno_01 (31)
_tSvibno_01
_uwwdf (1)
_uwwdf (10)
_uwwdf (11)
_uwwdf (12)
_uwwdf (13)
_uwwdf (14)
_uwwdf (15)
_uwwdf (16)
_uwwdf (17)
_uwwdf (18)
_uwwdf (19)
_uwwdf (2)
_uwwdf (20)
_uwwdf (21)
_uwwdf (22)
_uwwdf (23)
_uwwdf (24)
_uwwdf (25)
_uwwdf (3)
_uwwdf (4)
_uwwdf (5)
_uwwdf (6)
_uwwdf (7)
_uwwdf (8)
_uwwdf (9)
_uwwdf

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava