Pisanice ostanejo za večno

21.4.2017 | 14:10

Pisanice ostanejo za večno
Pisanice ostanejo za večno
Pisanice ostanejo za večno

Odkar sem se preselila iz urbane Ljubljane v Prelesje ob Kolpi, doživljam praznike drugače. Čutim vstajenje prelepe narave. Čutim sonce, ki se spreminja z letnimi časi. Kolpa odnaša slabo in prinaša dobro. Cvetoče in zeleno obljublja blagostanje. Narava daje, kar rabimo in ne bom pozabila, kako sem se veselila dežja na veliko soboto, ki je obljubljal ravnotežje v nas - saj se tudi v našem življenju izmenjujejo dobro in malo manj dobro, ampak koristno.

Na velikonočno soboto sem delala pirhe z rastlinami in čebulnimi olupki, kot jih delam, odkar se spomnim.

Nehote sem primerjala pirh z belokranjskimi pisanicami. Pirhe smo pojedli, pisanice pa ostanejo za večno. So simbol prijateljstva. Na pisanico so zapisali: Pisanico ti dam, ker rada te imam. Ta napis izvira iz časov, ko je bila ljubezen še tabu. Na pisanice so včasih zapisali prave ljubezenske izjave. Včasih se ljubezen ni smela javno izrekati, pa so deklice, ki so plesale svojo kolo Lepa Anka na veliki ponedeljek, poklonile svoje srce z velikonočno pisanico svojemu izbrancu.

Seveda so me ti belokranjski biserčki začarali. Naučila sem se pisati pisanice in tako vsako leto postanejo pisanice ambasador moje tako ljube Bele krajine.

Letos sem pisala pisanice v Ljubljani. Prinesla sem tisto, kar je najlepše v Beli krajini. Z učenci Stari trg ob Kolpi smo se odpeljali v Ljubljano na obisk k 5. a OŠ Valentina Vodnika in njihovi učiteljici Furjan Tatjani. Demonstrirali smo jim izdelavo pisanice in učenci so naredili svojo lastno pisanico. Začutili so skrivnost pisanice, lepota, povezana s krhkostjo.

Naše pomladno rajanje je pozdravila tudi Dušica Kunaver, ki je pohvalila naše druženje in seganje po znanje v narodovo zakladnico.

Da je bilo doživetje popolno, smo imeli še nastop. Belokranjci so nastopili z belokranjsko Muco Copatarico - Muco Čraparico - Šiškarji pa so se izkazali s svojo pesniško knjigo Knjigoraj.

Zelo dobre prijatelje imam tudi v črnomaljski Ozari. Tudi letos smo skupaj pisali pisanice. V Hiši sadeži družbe so nas prijazno gostili. Bilo je čutiti radost, ki jo prinašajo velikonočne pisanice.

Pisače, papir in črno barvo smo pospravili za drugo leto, ko bosta Lidija in Valter iz Baričeve hiše zopet predstavljala pisanice po Sloveniji.

Zahvaljujemo se tudi Tončki Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa za prijazno pomoč in podporo.

Lidija iz Baričeve hiše

Galerija

_kolpa (01)
_kolpa (02)
_kolpa (03)
_kolpa (04)
_kolpa (05)
_kolpa (06)
_kolpa (07)
_kolpa (08)
_kolpa (09)
_kolpa (10)
_kolpa (11)
_kolpa (12)
_kolpa (13)
_kolpa (14)
_kolpa (15)
_kolpa (16)
_kolpa

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava