Zmagala potica, ki govori o sožitju

14.4.2017 | 13:15

Zmagovalka

Zmagovalka

Strokovna komisija

Strokovna komisija

Obiskovalci

Obiskovalci

Državna sekretarka

Državna sekretarka

Festival velikonočne slovenske potice je pokazal, da si kraljica sladic zasluži status zajamčene tradicionalne posebnosti ...

Jožica Dorniž iz Novega mesta je spekla najboljšo velikonočno potico. Tako je presodila strokovna žirija Festivala velikonočne slovenske potice, ki je na velikonočni četrtek (13. 4. 2017) potekal na Otočcu. Zmagovalno ter drugo- in tretjeuvrščeno potico, pa še eno, ki si je prislužila posebno omembo, so prodali na dražbi, naprodaj pa so bile tudi vse preostale potice, ki so jih na festival prinesli iz vse Slovenije. Ves izkupiček je šel v dobrodelne namene.

Grad Otočec je omamno dišal po svežem pecivu. Mize v Lovski sobi Hotela Grad Otočec so se šibile pod težo najrazličnejših potic, ki so jih prinesli ali poslali na Festival velikonočne slovenske potice. Največ jih je bilo orehovih, čeprav, kot ugotavlja dr. Janez Bogataj, te niso značilne za velikonočni čas, pač pa zlasti za božičnega.

"Pri odločanju ali izbiri med nadevi se moramo najprej vprašati o primernih sestavinah, ki jih narekujeta ta letni čas in prebujajoča se narava. Prav zato je ena najbolj značilnih velikonočnih slovenskih potic tista s pehtranovim ali skutno(sirno)-pehtranovim nadevom, ki zaradi uporabe pehtrana v sladki kombinaciji tudi sicer velja za eno naših posebnosti. V nekaterih območjih Slovenije pečejo značilne pomladne potice tudi z nekaterimi drugimi nadevi, denimo z luštrekom, drobnjakom, makom in drugim," je povedal dr. Janez Bogataj.

Odziv slovenskih gospodinj je presegel vsa pričakovanja. "Ta festival je gotovo dokaz visoke stopnje ustvarjalnosti, ki je prisotna v naši gastronomski kulturi", je povedal predsednik strokovne žirije festivala dr. Bogataj, med drugim tudi avtor knjige Potice iz Slovenije. V komisiji, ki je pregledala, poskusila in ocenila vse potice, ki so prispele na festival, sta sodelovala še mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil in nekdanja profesorica na ljubljanski Biotehniški fakulteti, ter Dejan Pavlič, kuharski mojster na Gradu Otočec.

Častni pokrovitelj festivala je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Prav v teh dneh in tednih so namreč aktualna prizadevanja, da bi Evropska komisija naši potici dodelila status slovenske zajamčene tradicionalne posebnosti. Državna sekretarka v kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša, ki je v njegovem imenu nagovorila zbrane na današnji zaključni prireditvi festivala, pravi: "Potica je slovenska posebnost, znamenitost, skorajda nacionalni simbol. V kulinarični tradiciji našega naroda bi težko našli jed, ki bolje simbolizira praznični jedilnik slovenskega naroda."

Na zaključni prireditvi, ki jo je vodila znana televizijska voditeljica Bernarda Žarn, so podelili priznanja avtoricam štirih najboljših velikonočnih potic - poleg Jožice Dorniž, ki je prejela zlato priznanje, sta to še Jožica Peršoh iz Hajdine s srebrnim in Silva Zupančič iz Šentjerneja z bronastim priznanjem Festivala slovenske velikonočne potice, komisija pa se je odločila še za posebno priznanje in posebno omembo. Prejela jo je veganska potica, ki jo je pripravila najmlajša mojstrica peke potice Tereza Poljanič iz Ljubljane, ki živi na Novi Zelandiji, sicer znan tv obraz iz oddaje Zdravo, Tereza!

Te štiri potice so prodali na dražbi, ki jo je vodil izkušeni dražitelj Mitja Meršol. Naprodaj pa so bile - po enotni ceni - tudi vse druge potice. Ves izkupiček je organizator festivala, Terme Krka, namenil otrokom, ki jim starši ne morejo plačati šolske malice. Sredstva bodo v prave roke prišle preko Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, ki v lokalnem okolju pomaga več kot 300 socialno šibkejšim družinam.

"Vesel sem, da se je prvi festival zgodil ravno na Gradu Otočec, ki je primerna kulisa za takšen dogodek, saj tudi potica ni navadna jed, na mizo jo damo ob posebnih priložnostih in praznikih," je ocenil Jože Berus, direktor družbe Terme Krka. Zahvalil se je vsem, ki so potice spekli, strokovni komisiji in vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega dogodka.

In kakšna je najboljša letošnja velikonočna potica? Zmagovalna potica je v eno združila tri okuse - skupaj je prepletla orehov, pehtranov in makov zvitek. Avtorica Jožica Dorniž je po poklicu novinarka in potice peče za sprostitev. Ker prihaja iz medijev, je želela ustvariti potico z zgodbo: "Moja potica govori o sožitju - potrebujemo drug drugega, potrebujemo vzajemnost, skupaj tvorimo ali čudovit okus ali prijetno skupnost."

A včeraj je bilo na Otočcu bolj kot zmagati pomembno sodelovati. Zaradi dobrodelnosti in prepoznavnosti slovenske potice. "Taka tekmovanja so najbolj pomembna zaradi izobraževalne note, da nam samim odstiramo pogled v bogastva kulinarike," meni dr. Janez Bogataj. "Ne tekmujemo zaradi priznanj, ampak zaradi tega, da smo vedno boljši in drugačni. Dokler bomo drugačni, nas bo svet spoštoval. To svojo posebnost pa pomembno sooblikujemo tudi z našo potico."

Terme Krka
foto: Andrej Križ

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

15.4.2017Oceni FILIP 

Čestitam , škoda ker ni blo kmečkih žensk , da bi bilo več konkurence

15.4.2017Oceni Slavko 

Čestitke Jožica!!

16.4.2017Oceni korli 

tle so bila podkupovanje,sem zvedel iz zanesljivih virov

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava