Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe Jožeta Karlovška

3.4.2017 | 11:45

Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe Jožeta Karlovška

V novomeški Knjižnici Mirana Jarca smo gostili Domna Češarka, člana društva Slovenski staroverci in sourednika knjige Jožeta Karlovška z naslovom Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe. Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil rojen v Šmarjeti pri Novem mestu. Čeprav je bil po poklicu gradbeni tehnik, je bilo področje njegovega delovanja mnogo širše. Bil je učitelj, strokovni pisec in praktični izvajalec gradbeniških del od projektanta do gradbenega nadzornika. Ukvarjanje z ljudskim stavbarstvom, obrtjo in umetnostjo, posebno z ornamentom, pa je bila njegova življenjska zavezanost. Je eden od najvidnejših raziskovalcev narodnega ali ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu in je na to temo objavil tudi vrsto monografij in člankov. Za svoje delo je prejel tudi vrsto nagrad in priznanj: l. 1951 Prešernovo nagrado, l. 1953 je od države prejel iznajditeljsko spričevalo za iznajdbo postopka slikanja na les z lužnimi barvami, l. 1960 Trdinovo nagrado. Njegovo življenje in delo je opisal dr. Nace Šumi v knjigi Jože Karlovšek: poklic in poklicanost, ki jo je l. 2006 izdalo Muzejsko društvo Domžale.

Več njegovih del je ostalo nenatisnjenih, ohranjenih le v tipkopisu in med njimi je bila tudi knjiga Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe. Jože Karlovšek je bil na Slovenskem prvi, ki je v sliki in besedi predstavil slovensko bajeslovje, kakor ga je kot umetnik sam videl. Gre za prvo ilustrirano slovensko mitologijo, za katere izdajo sta že leta 1959 napisala predgovor in uvodna poglavja dva najbolj znana slovenska etnologa, dr. Niko Kuret in dr. Ivan Grafenauer. Knjigo je konec leta 2016 izdalo Društvo Slovenski staroverci, katerega člani so knjigo tudi uredili, strokovna komentarja pa sta prispevala umetnostni zgodovinar Boštjan Kenda in etnologinja dr. Monika Kropej.

Kot je povedal Domen Češarek, »gre za zaklad Slovencev, ohranjen v tej knjigi«. Knjiga je napisana poljudno, kljub temu pa je pomemben vir tako za etnologe in folkloriste kot tudi umetnostne zgodovinarje. Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil prvi slovenski avtor, ki je v umetniških podobah upodobil slovensko in slovansko mitologijo in prav te podobe so največje bogastvo te knjige. Tipkopise so dobili od družine Karlovšek, slike so narisane v batik tehniki (ki je njegov izum – patentiran), nato pa so poslikane s tehniko lužnega barvanja, žal pa je veliko del tudi zbledelo. Slog pisanja je arhaičen, vendar pa uredniki niso želeli posegati v njegov stil. Poenotili so citiranje in popravili slovnične napake, sicer pa niso posegali v besedilo. Knjiga je namenjena vsem Slovencem, saj nam obujanje duhovne kulture in pripovednega izročila pomaga vračati se k tradiciji in naravi.

Knjižnica Mirana Jarca

Galerija

_u (1)
_u (2)
_u (3)
_u

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava