DL: Zgodba bolnice z rakom: Darja Molan Požun

20.2.2017 | 14:45

Darja Molan Požun (Foto: L. M.)

Darja Molan Požun (Foto: L. M.)

Med kemoterapijo je Darja seveda ostala brez las. (Foto: osebni arhiv)

Med kemoterapijo je Darja seveda ostala brez las. (Foto: osebni arhiv)

Darja s hčerkico, teden dni potem ko je izvedela za diagnozo. (Foto: osebni arhiv)

Darja s hčerkico, teden dni potem ko je izvedela za diagnozo. (Foto: osebni arhiv)

»Rada bi povedala, da ne vem, če sem kdaj živela tako polno, kot živim zdaj, odkar sem izvedela za raka. Kot bi me nekaj brcnilo v ta zadnjo in me naučilo ceniti življenje. Ceniti vsak trenutek. Ne izgubljati časa z ljudmi, ki tega niso vredni, in ceniti tiste, ki so vredni,« pravi 34-letna Darja Molan Požun z Rake v svoji knjigi Vem, da zmoreš, Darja, ki jo je izdala po uspešnem zdravljenju raka na dojki.

Mamica štiriletne hčerke Eli je danes presrečna, da še živi. Ni dosti manjkalo, pa je ne bi bilo več na tem svetu. Kot 30-letna samohranilka je zbolela za kruto boleznijo in brez njenega vztrajanja in zavzetosti, da so raka dojke, ki je bil zelo invaziven in hitro napredujoč, sploh odkrili in hitro začeli z ustreznim zdravljenjem, bi bilo res lahko drugače.

Ko je pred tremi leti v dojki začutila premikajočo bulico, ki je bila velika kak centimeter, se je takoj odpravila k svojemu ginekologu. A ta jo je po ultrazvoku potolažil, da gre verjetno le za vodno cisto in ne kaj hudega. Dobila je napotnico pod hitro, a zaradi zapleta z datumi na dan pregleda v ambulanti za bolezni dojk v Brežicah ni prišla na vrsto. Ker je bulica rasla in ker je Darja nekako čutila, da ni vse v redu, se je odpravila po novo napotnico (ginekolog ji je znova dejal, da gre le za vodno cisto!). Tokrat je odšla v novomeško ambulanto. Hitro je bila na vrsti in dobila diagnozo - rak. Takrat je bila bulica velika že tri centimetre, k sreči pa vsaj bezgavke še niso bile okužene.

Rak dojke je danes v porastu. Na leto zboli 1300 oseb, tudi umrljivost je velika, žal tudi med mladimi, sicer pa so najbolj ogrožene ženske med 45. in 55. letom starosti. »Napovedi so, da bo vsaka deseta ženska zbolela za rakom dojke, in če se tega že ne da preprečiti, je pomembno vsaj zgodnje odkrivanje, ko se še da pomagati,« pravi Darja, ki deluje tudi v Europi Donna.

ŠE GEN BRCA

»Da imam raka, je bil seveda šok, svet se mi je obrnil na glavo,« pripoveduje Darja, ki pa je hitro ukrepala. Že naslednji dan je bila na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer so se zelo zavzeli zanjo. Tri tedne je čakala na operacijo. Ker je šlo za tako invazivnega raka, je prišla v poštev le kemoterapija. Imela jih je osem. A kot da to ni bilo dovolj - vmes so Darjo testirali še na okvarjen gen BRCA in izkazalo se je, da ga ima. Svetovali so ji odstranitev obeh dojk in ker je skoraj 100-odstotna možnost, da se rak ponovi, se je odločila še za to.

V družinah, kjer se deduje mutacija gena BRCA, je praviloma več članov, ki zbolijo za rakom dojk ali jajčnikom pred 50. letom. In res, tudi Darjini mami, ki je šla na preventivno operacijo, so v jajcevodu odkrili raka. Kot pravi Darja, sta bili obe preizkušnji zanjo težki - njena in mamina bolezen.

Da je to zmogla, so ji k sreči ob strani vseskozi stali njeni najbližji, družina, prijatelji … Najbolj ji je moč dajala hčerkica. Pri zdravljenju pa ji je zelo pomagalo tudi pisanje blogov, ki so ga spremljali mnogi in ji dajali spodbude in moči. Darja se je potem odločila, da izda knjigo Vem, da zmoreš, Darja. V prvem delu so zapisi njenih blogov, drugi del pa je bolj strokovne narave, z zapisi različnih strokovnjakov ter predstavitvijo tem in podatkov, ki so vsaki ženski, ki se sreča s to težko preizkušnjo, gotovo v pomoč. Kajti rak ni le fizična bolezen, ampak prinaša tudi kup psiholoških, socialnih in finančnih težav.

ŽELI POMAGATI TUDI S KNJIGO

»S knjigo in predavanji želim storiti, kar lahko - ozavestiti ženske o tem, kako pomembno je redno samopregledovanje dojk in da se je treba zavzeti zase, biti samoiniciativen in vztrajati. Treba je vedeti, da morajo ambulante po navodilih Onkološkega inštituta bolnice z novo nastalimi tvorbami v dveh tednih sprejeti in jih pregledati. Vsi tega žal ne upoštevajo. A letos smo izgubili že kar nekaj mladih deklet, ki jih zdravniki niso jemali resno. Če bom s svojo knjigo in predavanji pripomogla, da rešim vsaj kako življenje, bom vesela,« je na nedavni predstavitvi knjige v Škocjanu dejala Molan Požunova. S sabo je - kot vedno - prinesla učni model silikonskih dojk s tumorjem, da lahko vsak zatipa, kako izgleda tumor - zelo trd. Njej je ta izkušnja iz študentskih let pomagala, da je vztrajala z obiski zdravnikov.

Kako je Darjo rak zaznamoval zadnja leta? Takole pravi: "Leta 2012 sem rodila hčerko v astrološkem znamenju raka. Leta 2013 sem zbolela za rakom dojke. Leta 2014 sem se preselila v kraj Raka. Leta 2015 sem izdala knjigo o svoji bitki z rakom."

Se ji je pa v času zdravljenja zgodilo tudi marsikaj lepega. Med drugim je spoznala svojo sorodno dušo, ki je danes njen mož. Vseskozi ji je bil v oporo. Kot univerzitetno diplomirana inženirka elektrotehnike je Darja po ozdravitvi dobila službo v podjetju v bližnjem kraju, česar je res vesela. Rada živi in dela. Življenje se ji je le obrnilo na bolje in očitno za dežjem res vedno posije sonce. A za to se je morala zelo potruditi!

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 24. novembra 2016

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

20.2.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni dama 

ko človek zboli,se ne sme vdati se,ampak vztrajat,naprej,čeprav je hudo,treba it naprej,kot Darja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava