DL: Pri nas zločinec, v Srbiji junak

16.1.2017 | 14:15

Obtoženega srbskega podčastnika Dragomirja Grujovića zastopa novomeški odvetnik Borut Škerlj. (Foto: J. A.)

Obtoženega srbskega podčastnika Dragomirja Grujovića zastopa novomeški odvetnik Borut Škerlj. (Foto: J. A.)

Med vojno za Slovenijo grozil, da bo razstrelil skladišče goriv na Puščavi, ustrelil nadrejenega – Leta 2007 za njim razpisali tiralico

Vsaka vojna s sabo nosi različne zgodbe, kar velja tudi za osamosvojitveno, od katere letos mineva že 25 let. V mokronoškem koncu se tistega obdobja mnogi spomnijo po tem, da so se konec junija 1991 za nekaj dni odselili od doma, ker je iz podzemeljskega skladišča naftnih derivatov Jugoslovanske armade v Puščavi prišla grožnja podčastnika Dragomirja Grujovića, da bo zaminiral 7,2 milijona litrov nafte.

K sreči je ostalo le pri grožnji, slabše pa jo je odnesel tedanji poveljnik omenjenega skladišča Branimir Furlan (zdaj je poveljnik Poveljstva sil Slovenske vojske). Grujović ga je 29. junija 1991 namreč dvakrat ustrelil z razdalje okoli petih metrov. Strelec naj bi celo mislil, da ga je ubil, a k sreči ni bilo tako, zadel ga je v predel dimelj in mu povzročil hudo telesno poškodbo.

Veliko vode je preteklo, da je zadeva prišla na novomeško okrožno sodišče, kjer je prejšnji teden potekal predobravnalni narok za obtoženega Grujovića, ki je po osamosvojitveni vojni zapustil Slovenijo. Veliko časa slovensko sodišče ni vedelo, kje je, zato mu tudi ni bilo mogoče izročiti obtožbe, zdaj pa se je izkazalo, da živi v Čačku v Srbiji, od leta 2005 je v pokoju.

OBTOŽEN DVEH KAZNIVIH DEJANJ

55-letni Srb je bil za to dejanje na Puščavi v svoji domovini celo odlikovan in povišan, slovensko tožilstvo pa je leta 1994 spisalo obtožbo, v kateri mu očita dve kaznivi dejanji. Najprej ga obtožuje hudodelstva, saj je s svojo grožnjo, da bo razstrelil skladišče, polno goriva, prestrašil več kot 500 prebivalcev vasi Puščava, Hrast, Most, Martinja vas in Bruna vas, v drugem delu pa tudi poskusa umora Furlana.

Vendarle vse skupaj ne bo šlo tako gladko, kot je vide ti na prvi pogled. Obtoženi je za srbske medije že lani maja, ko je prejel obtožbo, povedal, da se živ nikoli ne bo pr edal Slovencem, Slovenija pa s Srbijo nima podpisanega sporazuma, po katerem bi slednja predajala svoje državljane. Grujovića bi na novomeško sodišče lahko dobili le v primeru, če bi ga kje izven Srbije prijeli na podlagi mednarodne tiralice, za kar pa obstaja majhna verjetnost, saj je obtoženi poučen, kaj se mu lahko zgodi, če bi zapustil Srbijo.

KATERO SODIŠČE JE PRISTOJNO?

Predobravnvalnega naroka, ki ga je vodila sodnica Natalija Picek Kink, sta se udeležila le okrožna tožilka Nada Črnugelj in odvetnik obtoženega Borut Škerlj. Odvetnik je vložil ugovor glede stvarne in krajevne pristojnosti novomeškega sodišča. »Sodišče v Novem mestu niti drugo sodišče v Sloveniji ni pristojno za obravnavanje te zadeve. Ker je bil obtoženi po činu poročnik, je bilo v času domnevnega kaznivega dejanja zanj pristojno vojaško sodišče SFRJ, po konvenciji OZN o ustanovitvi mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije pa je le-to primarno pristojno za obravnavo tovrstnih kaznivih dejanj. Stališče obrambe je, da je pristojno mednarodno sodišče ali sodišče v Srbiji,« je bil jasen Škerlj, ki je opozoril tudi na pomanjkljivosti preiskave, izostanek nujno potrebnih dokumentov ter izvedenskega mnenja za presojo mednarodnega vojnega in humanitarnega prava.

Zdaj je pred novomeškim sodiščem naloga, da se najprej opredeli, ali je sojenje v tej zadevi v njegovi pristojnosti ali ni.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 20. oktobra 2016

J. Ambrožič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

16.1.2017+1     + (2)     – (1)     Oceni abecedarij 

nič novega, dvakrat grozil, a ni uspel, tipičen primerek ,,nebeskog naroda,,

16.1.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni moje mnenje 

Nadaljevanje postopka v tem primeru, je čisto izgubljanje časa in denarja.

16.1.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni to je to 

doživljensko prepoved vstopa v SLO

16.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni OBČAN 

Odvetnikov nikoli nisem razumel. G. Škerlj zagotovo ve, da je Grujević kriv po obeh točkah obtožnice. Zastopa ga zaradi denarja in ne zaradi prepričanja, da je obdolženi kriv. Me prav zanima, če bi ga zastopal, če bi Grujević napadel koga od domačih Škerlja?

17.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Lojze 

Škerelj je znan po temu

17.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni meeec 

Mislim, da ga plačuje država, skoraj zagotovo ne obdolženi, torej mi sami.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava