Šrajbarski turn propada, ga bomo rešili?

18.9.2016 | 12:30

Šrajbarski turn propada, ga bomo rešili?
Šrajbarski turn propada, ga bomo rešili?
Šrajbarski turn propada, ga bomo rešili?

Že ob prazniku Krajevne skupnosti Leskovec pri Krškem je predsednik KS Jože Olovec poudaril, da je nekaj poglavji ostalo še nerešenih in ena izmed njih, ki jo bi bilo treba zgodovinsko rešiti,  je žalostna podoba leskovškega gradu Šrajbarski turn. To pa je bil tudi pred kratkim povod za organiziran ogled notranjosti in zunanjosti gradu ter makete, katero je izdelal nekdanji stanovalec Busina.

Leskovški grad je eden izmed 33. gradov ali dvorcev, ki so razglašeni za kulturni spomenik državnega pomena in je pod okriljem ministrstva za kulturo, a je videti pozabljen. Že leta 2007 je vlada v zameno za soglasje lokalne skupnosti za gradnjo odlagališča za radioaktivne odpadke krški občini v okviru enega izmed šestih protokolov obljubila ureditev Šrajbarskega turna, vendar verjetno zaradi pomanjkanje denarja in ..., se je grad namesto obnove zaprl in so ga zaklenili zaradi varnosti.

Iz posnetkov je razvidno, da je grad prazen, oropan, saj so ponekod na oknih tudi rešetke zvite ali prežagane, pokradena el. napeljava, skratka, vse odtujeno ali uničeno. V gradu so pred koncem stanovali tudi arheologi, kot jim pravijo 'žličkarji', ki so v spodnjih prostorih iskali zgodovinske vrednosti, kopali kanale, potem v srednjih prostorih pa so, kot je videti iz posnetkov, pod plastmi ometov iskali freske.

Država je grad skušala tudi prodati, in to leta 2010, za 1,4 milijona evrov, leta 2014 pa ga je ponudila za 510.000 evrov, vendar tudi za to ceno ni bilo kupca. Ker domačinom ni vseeno, da je grad, v katerem je živelo več zgodovinsko pomembnih oseb, skoraj pozabljen, je bil po ogledu podan predlog, da se sestanejo tako predstavniki KS Leskovec pri Krškem, Občine Krško in ministrstva za kulturo ter poskušajo s skupnimi močmi pridobiti finance vsaj za obnovo najnujnejših del na gradu.

A. H.

Galerija

d (01)
d (02)
d (03)
d (04)
d (05)
d (06)
d (07)
d (08)
d (09)
d (10)
d (11)
d (12)
d (13)
d (14)
d (15)
d (16)
d (17)
d (18)
d (19)
d (20)
d (21)
d (22)
d (23)
d (24)
d (25)
d (26)
d (27)
d (28)
d (29)
d (30)
Šrajbarski turn propada, ga bomo rešili?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava