Rezka Arnuš: Spev ženske čutnosti v KC Semič (15. april – 18. maj)

26.4.2016 | 11:30

Rezka Arnuš: Spev ženske čutnosti v KC Semič (15. april – 18. maj)

V Kulturnem centru Semič je v petek, 15. aprila 2016, Društvo likovnih ustvarjalcev Semič odprlo slikarsko razstavo ljubiteljske likovne ustvarjalke Belokranjke Rezke Arnuš, ki živi v Dolenjskih Toplicah. Otroško željo po likovnem ustvarjanju je Rezka Arnuš uresničila šele po upokojitvi. Pred sedemnajstimi leti se je kot upokojena fizioterapevtka vključila v LKD Mavrica v Novem mestu, KUD Artoteka Bela krajina v Črnomlju in kasneje še v likovno sekcijo KUD Dolenjske Toplice. Udeležuje se kolonij in extemporov. Imela je že 15 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 200 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoja dela je prejela številne nagrade in priznanja doma in na tujem. Likovna znanja je pridobivala pod mentorstvom fotografa, slikarja in likovnega pedagoga Marijana Maznika, akademskih slikarjev Jožeta Kumra in Nataše Mirtič ter slikarja Janka Orača.

Motivi njenih slik so krajine, tihožitja, podobe Bele krajine, figure, akti in abstrakcije, ki jih slikarka kljub slabovidnosti podaja suvereno in samosvoje, z modernističnim pristopom. Na tokratni razstavi se predstavlja z ženskimi figurami, in kot pravi likovni kritik Jaka Racman, velja posebej poudariti vlogo ženskega akta. Telesa ovita v okvire bajeslovnega in mitološkega izročila so postavljena v prvi plan in nas nagovarjajo z avtobiografsko prispodobo razgaljene duše.

V delih Rezke Arnuš je opaziti minimalna likovna sredstva; konture in barvne ploskve so osnovne, bistvene. Linije so poudarjene in večinoma zaobljene ter predstavljajo nosilne elemente slik. V vsebinskem smislu v njenih delih zaznamo zgodbo, od konkretne, pesniško ubrane lirične izpovedi z navdihom nostalgije in ornamentalne, folklorne dekorativnosti do vse bolj simbolističnih okvirov. Na poetičnih in barvno realističnih slikah je meja med stvarnim in subjektivnim svetom zabrisana. Pred našimi očmi se v ubranih barvah, ki so podane z mehkimi potezami čopiča, prepletajo ženske figure in se spajajo s pokrajino in spominom na vse bolj oddaljeno in srečno otroštvo.

V nadaljevanju programa je podpredsednik društva Miha Henigsman izzval avtorico razstave, ki je vse prisotne ne le povabila k ogledu temveč predstavila slike ob sprehodu po razstavi, ki ji jo je pomagal postaviti Jože Kumer, akademski slikar iz Dolenjskih Toplic.

Razstavo je popestrila mlada glasbenica Lucija Kambič, učenka semiške osnovne šole. Petja in igranja na klavir se uči v glasbeni šoli Lipičnik v oddelku v Metliki pod mentorstvom Katje in Janija Lipičnika. Igra tudi na bas kitaro in prepeva v vokalni skupini Rockapella v Novem mestu.

DLUS

Galerija

_semic (1)
_semic (2)
_semic (3)
_semic (4)
_semic (5)
_semic (6)
_semic (7)
_semic (8)
_semic (9)
_semic

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.4.2016Oceni vika lozar 

Vedno smo Belokranjci veseli, ko pride mede nas rojakinja s svojimi stvaritvami na platnu. Še dosti lepih barv in motivov naj uzre njeno oko!

9.9.2020Oceni Alenka Zupan 

Poklon izjemni slikarki :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava