DL: MRFY - Indie rock iz novomeške kotline

19.12.2015 | 10:20

MRFY

MRFY

Če lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo. Te besede, ki jih je leta 1947 izustil ameriški inženir Edward Aloysius Murphy, so prišle na um štirim mladim novomeškim glasbenikom, ko je prišel čas, da bi svoji novi skupini dali ime. Murphyjev priimek so zapisali malo po svoje in skupina je dobila ime – MRFY.

Morda tale uvod namiguje na še en garažni bend, kar pa MRFY niso. Čeprav so fantje mladi, komaj polnoletni, trije bodo čez nekaj dni postali bruci, gre za izkušene in relativno uveljavljene glasbenike, ki so se odločili uveljaviti se tudi s svojo glasbo, z lastnimi skladbami.

Kdor jih je imel priložnost sredi julija slišati na prvi javni vaji, kot so poimenovali tisti  nastop v Panorami v Regrči vasi, pa na začetku avgusta v LokalPatriotu in v Dolenjskih Toplicah ter na Črnfestu v Črnomlju, se je lahko prepričal, da Novo mesto po Rudolfovem, Mercedesih, Dan D in Moveknowledgement dobiva novo skupino, ki lahko kmalu krepko preseže lokalne okvire.

Glasba skupine MRFY, ki na trenutke lahko koga spomni tudi na tisto, kar so Dan D ustvarjali pred kakšnim desetletjem, temelji na štirih dobrih glasbenikih ter ustvarjalni energiji ustanovitelja in frontmena Gregorja Strasbergarja, ki je napisal vse skladbe, ki se jih je v poldrugem letu »priprav« na prvi »pokaži, kaj znaš« nabralo več kot trideset. Na prvih nastopih so jih javnosti predstavili sedemnajst, Gregor pa ocenjuje, da bi bilo od teh deset dovolj dobrih, da bi jih uvrstili v svoj repertoar. Sami svojo glasbo uvrščajo v indie rock, kar, za nepoznavalce, pomeni, da glasbeniki ustvarjajo neodvisno (independent), izdajajo plošče pri neodvisnih založbah in neodvisen je tudi njihov pogled na zvočno aranžiranje skladb.

Kljub mladosti imajo mrfyjevci za sabo že kar dolgo kilometrino. Gregor Strasbergar, ki pri MRFY poje in igra kitaro, je z basistom (in saksofonistom) Domnom Bohtetom začel sodelovati pred šestimi leti pri srednješolski skupini Crossfire, s katero sta posnela štiri single, nastopila na Rock Otočcu, videli pa smo jih tudi kot goste nedeljske popoldanske oddaje na Televiziji Slovenija. Precejšnjo popularnost sta občutila tudi v letih sodelovanja v skupini Greg & Domine, ki je imela avgusta svoj zadnji nastop, saj polovica benda odhaja na študij na glasbene akademije v tujino. Poleg tega Gregor že več let poje v skupini Generacija Rudolfovo.

Če je, kot rečeno, Gregor avtor glasbe, je Domen Bohte pri vsaki skladbi podpisan pod aranžmaje in predvsem skrbi za ritmično podobo skupine. Gregor in Domen sta pred poldrugim letom v skupino povabila še kitarista Tomija Zupančiča, čudežnega dečka s Sel pri Dolenjskih Toplicah, ki dobesedno spi s kitaro, saj jih ima kar enajst obešenih nad posteljo, različnih, od ukulele, klasične in akustičnih kitar pa do električnih. Eno je menda celo sam naredil. Njegovo nenehno raziskovanje kitarskega zvoka spominja na muziciranje znamenitega angleškega velemojstra Jeffa Becka. Tomi svojo glasbeno kilometrino že leta nabira pri topliški skupini Stara Šula. Za bobni sedi Rok Klobučar, učenec novomeškega tolkalskega guruja Mira Tomšiča. Za rockovskega bobnarja je Rok nekoliko poseben. Preden se pojavi na odru, bi kdo lahko pomislil, da je polovico opreme pozabil doma, a ko sede za svoj osnovni komplet brez množice prehodnih bobnov in širokega nabora činel, je jasno, da vse tiste navlake ne potrebuje, vse se sliši, kot se mora slišati.

Te dni so člani skupine MRFY precej zaposleni, saj v studiu Boruta Antončiča snemajo svoj prvi singel Ljubim te, ljubim svet in obenem iščejo novega basista. Domen Bohte namreč odhaja na študij na Nizozemsko na konservatorij Prins Claus v Groningenu. Medtem ko je Gregor vpisal četrti letnik študija novinarstva, pa sta tako kot Domen bruca tudi Tomi in Rok, prvi na lesarstvu, drugi na fakulteti za šport.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista, 10. septembra 2015

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava