DL: Jasa na Otočcu - Žalostno prazna in žalostno polna

11.11.2015 | 14:40

Jasa na Otočcu je še vedno lepo vzdrževana, a nekoč priljubljeno kopališče zadnja leta uporabljajo le Romi. (Foto: Boris Blaić)

Jasa na Otočcu je še vedno lepo vzdrževana, a nekoč priljubljeno kopališče zadnja leta uporabljajo le Romi. (Foto: Boris Blaić)

Zapornica pred jaso odvrne številne obiskovalce, vseh pač ne. (Foto: Boris Blaić)

Zapornica pred jaso odvrne številne obiskovalce, vseh pač ne. (Foto: Boris Blaić)

Kopališke infrastrukture že nekaj let ni več. (Foto: Boris Blaić)

Kopališke infrastrukture že nekaj let ni več. (Foto: Boris Blaić)

Bili so časi, ko je jasa na Otočcu poleti oživela. Ne le v času festivala Rock Otočec, ampak tudi sicer. Ko se je Krka ogrela na temperaturo, primerno za kopanje, je v njej ohladitev poiskala množica Novomeščanov, družine pa so tam prirejale piknike.

Plaže z mivko in prhami, stopnic, ki so vodile v vodo, prodajalne hrane in pijače že dolgo ni več, in čeprav je reka Krka zadnja leta vse bolj čista, je danes na jasi le še malo znakov, ki bi kazali, da je bilo tam nekoč urejeno kopališče. V Termah Krka, ki upravljajo z zemljiščem, jaso na Otočcu uporabljajo le občasno, in sicer za organizacijo prireditev, družabnih in športnih dogodkov za naročnike, ki so največkrat podjetja ali inštitucije.

»Z rednim urejanjem in čiščenjem jase želimo ohraniti prijetno naravno okolje in tudi naključnim gostom v največji možni meri zagotoviti varen sprehod, ponovne ureditve kopališča pa nimamo v načrtih,« odgovarjajo na vprašanje, ali nameravajo ta predel Otočca v prihodnje razvijati še za kaj drugega.

A to, da kopališča uradno ni več, že leta ne moti Romov iz bližnje in malo bolj daljne okolice. Tudi v zadnjem vročinskem valu so jaso vzeli za svojo, prirejali piknike in se kopali v reki, s čimer ne bi bilo nič narobe, če bi za seboj pospravili smeti, če se po jasi ne bi vozili z avtomobili, lovili rib, nadlegovali sprehajalcev …

Na naše vprašanje, ali je uporaba jase za kopanje in piknike sploh dovoljena, v Termah Krka odgovarjajo, da je prostor ob desnem bregu Krke odpr t za v se obiskovalce: »Zaradi zagotavljanja varnosti pa nista dovoljena prehod in vožnja z avtomobili; pred leti smo bili priča vožnjam s preveliko hitrostjo, kar je ogrožalo varno počutje sprehajalcev. V zadnjih letih so kopališče na otoški jasi, predvsem takrat, ko je vročina najvišja, obiskovali predvsem Romi. Objekte na kopališču smo bili zar adi ponavljajočega vandalizma in uničevanja primorani odstraniti.«

Nad temi obiskovalci, ki so v vročih dneh jaso in okolico zasedli v velikem številu, niso navdušeni niti v bližnjem avtokampu. »Za njimi ostajajo smeti in celo iztrebki. Parkirišče pri gradu je bilo popolnoma zaparkirano, prav tako prostor pri zapornici pred vhodom na jaso. Na otoku pri gradu so lovili ribe, dvomim, da je imel kdo dovolilnico, nadlegovali pa so tudi druge obiskovalce in zaradi vsega tega smo imeli v tem času v kampu prisotnega receptorja 24 ur na dan,« pripoveduje upravnik Kampa Otočec Bojan Potočar.

Zaradi vsega tega so Otočec obiskali tudi policisti, veselici pa je konec naredila šele ohladitev, ki je sledila vročinskemu valu. A vremenoslovci že napovedujejo novo otoplitev in morda se bo vse skupaj že letos ponovilo še enkrat.

V času, ko naravna kopališča vzdolž cele Krke postajajo vse bolj cenjena, je takšna podoba Otočca, ki vendarle velja za eno najbolj prepoznavnih turističnih točk v Sloveniji, precej klavrna. V resnici se je težko odločiti, ali je bolj žalostno to, da  otoška jasa večino leta sameva, ali to, da jo kot kopališče uporabljajo le obiskovalci, ki s svojim vedenjem vedno znova odženejo vse druge.

Če so v Termah Krka ob opustitvi kopališča menili, da bodo svojim hotelskim gostom s tem zagotovili mir in neokrnjeno naravo, jim Romi, ki se vsako poletje množično vračajo na lepo pokošeno jaso, vedno znova prekrižajo načrte. Zato morda ne bi bil odveč razmislek, ali ne bi bilo vseeno bolje, morda v sodelovanju z lokalno skupnostjo, tam znova urediti kopališča in prostor za piknike ter v ta turistični biser privabiti še koga drugega.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista, 6. avgusta 2015

Boris Blaić

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

12.11.2015Oceni o,mladosti mojaaa 

pred 25-30 let nazaj smo tu hodili z puncami en mau kožico premikat...nihče ni vedel,,glavno da nam je blo luštn.po delu smo šli na šofersko se streznit,pa via domov,luštni časi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava