DL: Kiparji z motornimi žagami - Slabši vid ni ovira za vrhunske izdelke

30.9.2015 | 13:35

Zmagovalec Mitja Cencel ne oblikuje samo lesa, izjemne so tudi njegove poslikave sten, motorjev, čelad.

Zmagovalec Mitja Cencel ne oblikuje samo lesa, izjemne so tudi njegove poslikave sten, motorjev, čelad.

Dejan Kastelic kljub težavam z vidom izdeluje izjemne kipe.

Dejan Kastelic kljub težavam z vidom izdeluje izjemne kipe.

Minuli vikend so se na Gradišču nad Stično tretje leto zapored družili kiparji z motorno žago. Na festivalu je bilo 15 Slovencev, med njimi tudi ena dama, in trije Hrvati. Ti kiparji so posebni zato, ker namesto dlet in drugega finega orodja pri delu uporabljajo kar posebne motorne žage, izdelke pa na koncu dodelajo z brusilkami, nekateri jih tudi obžgejo. V soboto so se pomerili v hitrostnem kiparjenju (štelo je za državno prvenstvo), ko so imeli za izdelek vsega eno uro časa. Med njimi je bila tudi predstavnica nežnejšega spola - Helena Rismondo iz Smednika, ki se je tekmovanja udeležila že lani.

Publika je na tekmi v glavnem videla, kako so iz debel nastajali živalski motivi, tekmovalci so izdelali največ pernatih živali, vmes je bilo najti tudi nekaj jurčkov, ki se jih navadno lotevajo novinci. Tričlanska komisija je na koncu odločila, da je zmagovalec Dolenjec Mitja Cencel (Velika Loka), drugo mesto je osvojil Gašper Kranjec (Škofljica), tretjega pa Dejan Kastelic (Šentvid pri Stični).

»Če pogledam skulpture, ki nastajajo na tem festivalu, lahko rečem, da smo v treh letih naredili ogromen napredek. Vesel sem, da so fantje in dekleta tako prizadevni. Mi smo dokaz, da nam doma ni treba žagati samo drv, da lahko izdelamo še kaj za na vrt,« je dejal predsednik Društva kiparjev z motorno žago Vlado Cencel, ki sicer prihaja iz Velenja, a je velik del svojega življenja preživel na Dolenjskem; je eden od začetnikov kiparjenja z motorno žago pri nas in je tudi sam nastopil v tekmovalnem delu - izdelal je kokoš.

Najbolj poseben kipar in tekmovalec je bil Dejan Kastelic, ki je na koncu s svojo raco in močvirjem zasedel tretje mesto, »Imam samo 20 do 40 odstotkov vida. Večinoma tipam, a tokrat mi je bilo na koncu vreme naklonjeno. Ker se je pooblačilo, sem lahko videl detajle, ki jih prej, ko se mi je bleščalo sonce, nisem. Tako sem svoj izdelek lahko popravil,« je povedal Kastelic, ki ga je za kiparjenje z motorno žago pred tremi leti navdušil prav predsednik društva Cencel. Doslej je z žago izdelal kakšnih 15 kipov. »Ne delam masovno, kiparim za užitek,« je še rekel.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista, 24. junija 2015

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava