DL: Kristina Oberžan: Življenje v Londonu

6.9.2015 | 09:45

Kristina Oberžan se vedno rada vrača v domačo Belo krajino. (Foto: M. B.-J.)

Kristina Oberžan se vedno rada vrača v domačo Belo krajino. (Foto: M. B.-J.)

Kristino Oberžan pozna veliko Slovencev, še posebej pa so nanjo ponosni Belokranjci. S Krasinca, vasi ob Kolpi, je odšla najprej na šolanje v Ljubljano, ki je bila njena odskočna deska v svet, od koder pa se vedno rada vrača domov v Belo krajino.

Prav sedaj je Kristina spet ne enem od svojih popotovanj po svetu. A da ne bo pomote: ni svetovna popotnica, kot je bilo morda slutiti na začetku, temveč glasbenica. V prvi vrsti pa pevka. Vendar po osnovni šoli ni razmišljala o pevski karieri. Na takratni srednji glasbeni šoli v L jubljani je končala študij saksofona, ki ga je vzljubila v metliški podružnici Glasbene šole Črnomelj. Potem pa je sledil preobrat, ki je mnoge presenetil. Odločila se je namreč, da nadaljuje študij džez petja, ki ga je začela v Ljubljani in zaključila v avstrijskem Gradcu. A čeprav je magistra džez petja, danes poje različne zvrsti glasbe.

Po šestletnem študiju v Avstriji se je leta 2006 vrnila v Ljubljano. Poučevala je na škofijski gimnaziji v Šentvidu in na srednji glasbeni šoli, hkrati pa pela v različnih zasedbah in kot solistka. Po petih letih je na izobraževanju v Los Angelesu spoznala pevko, ki ji je dejala, da bi morala priti v London. »In sem šla. Tam sem spoznala glasbeno skupino, s katero sem začela nastopati. Vsak dan sem želela biti na odru in peti, peti. Potem smo začeli nastopati še na turistični ladji,« se spominja Oberžanova, ki prav sedaj spet poje turistom na ladji, ki pluje med New Yorkom in Bermudi. Pravi, da zadnjič, ker da se je na ladji izpela. Poleg tega je to petje intelektualno ni popolnoma izpopolnilo. A v življenju je pač tako, da nikoli ne smemo reči »nikoli več«.

POMEMBEN KORAK

Toda preden je odšla na to, domnevno zadnjo ladijsko pot, je povedala, da se je odločila, kje se bo jeseni ustalila: v predmestju Londona. Odprla bo svoje podjetje, v katerem bo poučevala petje in glasbeno teorijo. »Vsaj takšen je sedaj moj namen, kar se tiče ustaljenega življenja. Potovanj je bilo dovolj. Prepričana sem, da bo to zame najbolje. Na dolgi rok bom imela več svobode. Dobro pa se zavedam, da bo v začetku nekoliko težje, ker me ne poznajo. Prav zaradi tega se bom morala toliko bolj potruditi in dokazovati kot v Sloveniji, kjer sta moje ime in delo bolj poznana,« pravi Kristina, ki prizna, da je potrebovala kar precej korajže za odločitev o podjetju v tujini, čeprav je imela v zadnjih letih veliko stikov s tujino. Vendar si ne dovoli, da bi si kdaj pozneje očitala, da nečesa v življenju ni storila zaradi strahu. A saj to ni prvi korak v njenem življenju, nad katerim ne bi bila presenečena tako sama kot tudi drugi.

Čeprav pravi, da je pri 35 letih pač čas, da se ustali, pa je res, da jo je v Veliko Britanijo odpeljala ljubezen. A ostala bo Belokranjka, tako kot zadnja leta, ko je živela med Slovenijo in svetom, ni nikoli pozabila, od kod prihaja. S partnerjem Jimom sodelujeta tudi pri njenem delu. »Napisal je nekaj tekstov, ki sem jih uglasbila. Rekel mi je, da si ni nikoli mislil, da bo kdo pel njegove pesmi. Doslej sem sodelovala že pri mnogih zgoščenkah, v kratkem pa bo izšla prva z mojo avtorsko glasbo. Tekstopiske pa so še moje prijateljice in tudi sama. Vsa besedila so v angleščini, sicer pa bo tudi zgoščenka izšla v Angliji,« predstavi.

A četudi Kristina Oberžan odhaja v tujino, sodelovanja s Slovenijo na svoji glasbeni poti ne bo prekinila. Prav tako je obljubila, da bo še vedno pela pred domačim občinstvom. In njena potovanja v rodno deželo se bodo nadaljevala, le da odslej ne bodo več med svetom in Slovenijo, ampak med Veliko Britanijo in Slovenijo.

lanek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 4. junija 2015

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava