DL: Sporne rdeče zvezde - Zdaj slike ne mara nihče

12.7.2015 | 15:50

Slikarka ob sliki Prihodnost pripada pogumnim z enim izmed na njeno delo ponosnih veteranov (Foto: osebni arhiv)

Slikarka ob sliki Prihodnost pripada pogumnim z enim izmed na njeno delo ponosnih
veteranov (Foto: osebni arhiv)

Aprilija Lužar je mednarodno priznana slikarka in ne želi, da je kultura podcenjena. Zato želi za svojo sliko pristojno ceno in da bi bila ta na javnem mestu. (Foto: M. L.-S.)

Aprilija Lužar je mednarodno priznana slikarka in ne želi, da je kultura podcenjena.
Zato želi za svojo sliko pristojno ceno in da bi bila ta na javnem mestu. (Foto: M. L.-S.)

»Ne bom odnehala. V to sem vložila že preveč časa, da bi lahko odnehala,« pravi slikarka Aprilija Lužar iz Dolnje Brige pri Kočevski Reki o kalvariji, ki jo doživlja zaradi slike PPP – Prihodnost pripada pogumnim. Že pred šestimi leti naslikano sliko namreč njeni naročniki nočejo kupiti, prav tako pa tudi nihče drug. Čeprav se je sedaj kot kupec, če slike ne bo odkupil nihče drug, ponudil predsednik države Borut Pahor, se slikarka boji, da tudi iz te moke ne bo kruha. Njene kalvarične izkušnje s poskusom prodaje slike ji namreč govorijo, da bi vsi hoteli sliko zastonj, da jim jo podari.

»To je bilo zelo zahtevno slikarsko delo. Pol leta sem delala samo oljno sliko, poleg te pa še grafično. V vse skupaj sem vložila leto dni dela. Le kdo si lahko privošči, da bi delal le to dni brez plačila?!« pravi o svoji zahtevi po plačilu za sliko, ki je trenutno v hrambi v kabinetu predsednika države. Za hrambo slike, na kateri je Lužarjeva po fotografski predlogi narisala prvi postroj Slovenske vojske, je Lužarjeva, ki ji je Pahor decembra lani obljubil, da bo kot poveljnik oboroženih sil sliko odkupil, predsednika države zaprosila v začetku letošnjega leta. »Slišala sem, da nekateri povprašujejo, ali imam sliko v svojem ateljeju. Slike nimam zavarovane, pa tudi sicer se sedaj, ko slike nimam doma, počutim varneje,« pravi. Slika Prihodnost pripada pogumnim namreč ni običajna slika! Je tudi dokaz, da so imeli pripadniki 1. specialne brigade Moris ob svojem postroju 17. decembra 1990 na kapah rdeče zvezde.

SPORNE ZVEZDE

Lužarjeva je slik o narisala po na A4-format povečani fotografiji prvega postroja Slovenske vojske, o naročilu pa pravi, da so bili pri tem prisotni Tone Krkovič, Srečko Gabrič in Lojze Peterle. »Bilo mi je v čast in izziv. Ni me zanimalo, kaj je na sliki, da je to vojska. Zanimali so me portreti ljudi, da so to možje, očetje ...« pravi in dodaja, da je sicer kot slikarka in kot človek proti vojnam, v izdelavi slike v klasični realistični tehniki pa je videla priložnost, da na platno prenese duh zgodovinske spremembe nastajanja nove države.

Na sliki je več kot sto portretov, vendar pa so skoraj vsi prepoznavni. »Hotela sem, da se ljudje na sliki prepoznajo. In tudi se,« pravi in dodaja, da so tisti, ki so na sliki, ponosni na t o, da jih je ovekovečila. »Počutijo se počaščene. Danes so namreč ti ljudje potisnjeni v ozadje, skoraj pozabljeni,« pravi. Tako jih, kot dodaja, tudi na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Kočevski Reki decembra lani, ki jo je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ni bilo. »Niso nas povabili, a tudi če bi nas, ne bi šli,« so ji povedali. Zakaj ne, pa je lahko na prireditvi ugotovila tudi sama. Ko je kot običajno v preteklih letih prireditev snemala, je skozi objektov kamere opazila, da je slika 1. postroja Slovenske vojske na panoju malo bolj temna kot prejšnja leta. Ko jo je pogledala s prostim očesom, pa skorajda ni mogla verjeti. »Na kapah ni bilo zvezd, bile so izbrisane,« pravi. Takrat pa je tudi počasi začela verjeti v to, kar so ji govorili mnogi, ko se je čudila, zakaj naročniki slike nočejo kupiti. »Govorili so mi, da jih motijo zvezde,« pravi.

VSI BI JO IMELI ZASTONJ

»Uradno« so ji naročniki slike, ko jo je leta 2009 naredila, rekli, da ni pravi čas za odkup, da ni denarja. V resnici pa so, kot je prepričana Lužarjeva, pričakovali, da jim bo sliko podarila. Vendar pa samo »za sol«, kot je to storila že leta 2007, ko je privolila v plačilo 300 evrov za portret brigadirja Toneta Krkoviča, ki ga je narisala na proslavi v Kočevski Reki prav tako po naročilu skupaj z risbo s proslave, slike ni hotela dati. Sama je zato dolgo mislila, da je to razlog, da naročniki slike nočejo kupiti. Ponudbo za odkup slike, ki je, kot pravi, sedaj že zgodovinsko delo, je zato tekom let poslala že na različne naslove: tudi takratnemu predsedniku Türku, bivšemu kočevskemu županu, sedaj ministru za obrambo Janku Vebru, pa vojaškemu muzeju in ministrstvu za obrambo. Pri tem je ponudbi poleg opisa slike priložila tudi potek nastanka slike in celotno zgodbo, ki jo je spremljala, od naročila slike do tega, da slike sedaj nihče noče kupiti.

Na njeno ponudbo so se nekateri odzvali, tako denimo Lojze Peterle, ki si je prišel že narejeno sliko osebno ogledat, kot predsednik Türk in tudi Veber, ki naj bi ji rekel, da bo sliko enkrat odkupil, nekateri pa se sploh niso odzvali. Med temi je bil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki mu je ponudila, da bi sliko predstavili v jasnosti. »Kot človeka me to boli, kot slikarka pa to občutim kot nespoštovanje do mene kot slikarke in kot omalovaževanje umetnosti in kulture nasploh,« pravi o več letih prizadevanj, da bi naročeno sliko vendarle kdo kupil. S tem bi ji namreč ne le plačal za slikarsko delo, ampak tudi za performens nastope, ki jih je imela skozi leta, ko je na svoje stroške sliko razstavljala na proslavah v Kočevski Reki, Kočevju in tudi v vojašnici Edvarda Kardelja v Ljubljani, pa za okvirjanje, rekvizite za razstavo, prevoze ...

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista, 26. marca 2015

M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

13.7.2015Oceni Leon Šuštaršič 

... draga slikarka Aprilija Lužar... niti ne vem, če Vam je uspelo dragocenost zgodovinskega _"zgodovinskega" trenutka prodati... shranitieUmetnino ...ukrivljenost prostora v času digitalizacije_ tri pisemca nekje zapustite... tudi Posebna publikacija v nou mesjt _ april 2015_ je NASLOVNICA _retuširana_ na današnji dan je bil ZGODOVINSKI koncert na otoku_ Live Aid_ bob Geldolff_ če se ne motim_bil organizator_ in to leta 1985_ 30 Let_ v/na začetku 30 tedna v letu 2015_ ... koliko se je življenje na ČRNI celini _ dragim Zemljanom_dragim Zemljankam_ spremenilo _ na "bolje"_ sklenil sem_ da si odslej komolčke na kožo prišijem_ ... program želi vsoto šest in tri_ sveto Kaldejsko število_ in če današnji dan nosi številko _ 13.07.2015_ 10_ 1 _ Iz Srca Hvala draga Resnica_ iz Srca hvala _ sprehajalec_ ... ne glej Človek ali človek _ toliko več- v črno-sivkasti asfalt_ z zeleno pokošeno obrobo_ ne vozi se več toliko po sivi cesti_ si že ... _ https://www.google.si/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=siva%20pot _ ah, eh, draga slikarka Aprillija_ Vsi za Enega_Eden za Vse_ kje že to piše_ le dvignite_ odprite _ zaveso/!_ Ljubezen _ vera _ Upanje_

13.7.2015Oceni vikia lozar 

jaz bi z veseljem tole kupila,sam kj ko imate preveč drage slike,vem da barve koštajo,penzionisti si ne moremo tega privoščit,žal

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava