Kam so izginile klopice z Župančičevega sprehajališča?

10.6.2015 | 14:45

Kam so izginile klopice z Župančičevega sprehajališča?

V teh dneh ste mnogi opazili, da so ena za drugo izginjale klopice z Župančičevega sprehajališča v Novem mestu. Dobili smo informacijo, da so klopice v prenovi in tako povsem na varnem. Iz novomeškega RICa so nam namreč sporočili, da je obnova klopic del projekta Po poti kultur, ki ga izvajajo do konca meseca junija.

Vodja projekta v RICu Maja Regina je pojasnila, da želijo projekt Po poti kultur, katerega namen je predvsem spodbujanje medkulturnega dialoga in strpnosti, na drugačen način predstaviti tudi širši javnosti ter narediti nekaj koristnega v lokalnem okolju, kar bo vidno navzven in hkrati tudi trajno.

»Našo projektno idejo o obnovi klopic v centru Novega mesta smo združili z namero, ki jo je imel Zavod Zora. Prišli smo do skupnega zaključka, da obnovimo klopice na Župančičevem sprehajališču in tako popestrimo priljubljeno sprehajalno pot. Odločili smo se, da jih opremimo z verzi Otona Župančiča, po katerem sprehajališče nosi svoje ime. Da pa bo vse skupaj še v duhu medkulturnega dialoga, smo se strinjali, da bomo nekaj Župančičevih verzov zapisali tudi v prevodih. V sodelovanju z društvom Est=etika smo pripravili načrt za obnovo, trenutno pa intenzivno potekajo aktivnosti prenove.«

Slavnostno otvoritev prenovljenega sprehajališča bodo obeležili 18. junija z dogodkom Literarni sprehod Klopice povezujejo. V družbi sarajevskih umetnikov in pod vodstvom Klavdije Kotar se bomo podali na literarni sprehod. Zbor bo ob 18. uri na Pugljevi ulici (pod Čajarno), zaključek pa pri t. i. Pumpnci. Otvoritvi se bosta pridružila častna gosta, in sicer predstavnik ambasade Bosne in Hercegovine v Sloveniji ter župan Mestne občine Novo mesto g. Gregor Macedoni.

Dogodek bo potekal v okviru RICeve Parade učenja in Tedna kultur, ki ga pripravlja DRPD Novo mesto ter v počastitev praznovanja ob 650. obletnici ustanovitve Novega mesta. Vabljeni!

Projekt Po poti kultur sofinancirata EU iz sredstev Evropskega sklada za vključevanje državljanov tretjih držav in Ministrstvo za notranje zadeve RS.

RIC Novo mesto

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.6.2015Oceni Leon Šuštaršič 

Srčna čestitka RIC-u, Maji Rogina! Rudi Kerševan je zapisal:"Na svetu je kraj, kjer živijo srečni ljudje. Je, a ker nam je preblizu ga največkrat spregledamo ..." . DUMA! Poreklo besede iz ukrajinščine. Pesnik Srca_Duše_ Husein Dervišević ( Leta 2012 je bila izdana njegova 25. pesniška zbirka z naslovom: POREKLO NIČLE _PORIJEKLO NULE ) iz Bišča>Bihača, BiH, je v prijateljskem klepetu treh na kavi v torek, dne 09. cvetnika v Novem mestu _Rastoča knjiga_ dejal:" V Bihaču je vrsto let deloval znameniti srbski pesnik Oskar Davičo. V Bihaču je ustanovili nadrealistično revijo _ Tukaj in zdaj. V Bihaču še vedno ni nobena ulica, trg poimenovan _ Ulica ... ... v Bišču _Bihaču".!? V njegovih očeh je (bila) bolečina! Morda pa kdo v Novem mestu prišepne v Sarajevo ( Sarajevo, ljubavi moja, Sarajevo, ljubezen moja_Kemal Monteno) in želja pesnika Derviševića se udejani v Pounju. Naj mi bo odpuščeno, ker zbirka pesmi Huseina Derviševića še ni prevedena v materinščin in prepisujem iz strani 44 v originalu. Izdalo: Udruženje pisaca USK-a, leto 2012 PORIJEKLO NULE Nula je prvo stanovala kod Daniila Harmsa dok je bio živ a onda se nama dokotrljala onako okrugla i ništavna i postala nula široke upotrebe Dragi Pesnik iz Bišča Husein Dervišević, jaz sem Te slišal, in v svetlobo pošiljam tvojo Srčno željo, da prebivalci mesta Bihač, ob reki Uni, slišijo_ pesnik >OSKAR DAVIĆO Ljubezen, je Vedno Povratna Pot! In program želi vsoto dve in sedem = je =devet= je tudi Sveto kaldejsko število...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava