DL: Polhovo olje - Pozabljeno ljudsko zdravilo z novo veljavo

17.5.2015 | 16:30

Danijela Erenda je pred letom in pol ustanovila podjetje, ki se edino v svetu ukvarja s prodajo polhovega olja.

Danijela Erenda je pred letom in pol ustanovila podjetje, ki se edino v svetu ukvarja s prodajo polhovega olja.

Polhovo olje bi radi v prihodnosti ponudili tudi v obliki mazila.

Polhovo olje bi radi v prihodnosti ponudili tudi v obliki mazila.

Polhova mast ali polhovo olje je tradicionalno ljudsko zdravilo. Pridelava in raba se že stoletja prenašata iz roda v rod. Prvi zapisi o rabi olja v medicinske namene segajo v 16. stoletje o tem pa je pisal tudi Valvasor. Mlado podjetje Glis Glis iz Novega mesta želi to tradicijo ohraniti in ji dati novo veljavo. Trenutno so edino podjetje, ne le v Sloveniji ampak na svetu, ki prodaja polhovo olje, lotili pa so se tudi raziskav njegovih blagodejnih učinkov.

»Zgodba se je pričela z zdravstveno težavo moje srednje hčere, ki je imela pogosta vnetja ušes. Ko je v času enega meseca zaradi vnetega ušesa že tretjič prejela antibiotik, sva se z možem odločila, da poiščeva kakšno bolj alternativno in naravno zdravilo. Poskusili smo s polhovim oljem in od takrat zaradi vnetega ušesa zdravnika ne obiskujemo več,« pripoveduje ustanoviteljica podjetja Glis Glis Danijela Erenda, Kočevka, ki z družino zadnja tri leta živi v Novem mestu.

NA FAKULTETI NAVDUŠENI

»Polhovo olje sem že pred tem poznala kot ljudsko zdravilo za številne težave. Glede na pozitivno izkušnjo pa me je zanimala tudi sestava olja. K sodelovanju sem povabila fakulteto za farmacijo, kjer so z analizami potrdili kakovostno sestavo olja.«

Raziskave so pokazale, da polhovo olje vsebuje kar 90 odst. nenasičenih maščobnih kislin, od tega okoli 55 odst. oleinske in 30 odst. linolne (omega-6) kisline. Prisotna sta tudi dokaj visoka deleža eikozenojske kisline, ki je pogosta v olju jojobe, in vitamina E. Nad sestavo so bili navdušeni tudi na oddelku kozmetologije in so nadaljevali delo z izdelavo formule za negovalno kremo.

»Lastna pozitivna izkušnja, ugodni rezultati novodobnih raziskav in vedno številčnejše vračanje ljudi k naravnim izdelkom za ohranjanje zdravja so me spodbudili k širjenju spoznanj o polhovem olju. To blagodejno vpliva na suho, poškodovano in zahtevno kožo, opekline, odrgnine, brazgotine, strije, akne, izpuščaje, plenični izpuščaj. Pomaga pri zunanji negi hemoroidov, negi zaprtih ran. Skozi zgodovino se je olje pogosto uporabljalo tudi v prehrani, pri vnetih ušesih, razjedah želodca, pri kašlju in bolečinah v prsih,« našteva Erenda.

SLOVENSKA POSEBNOST

Polhovo olje je slovenska posebnost, a podobno mesto v tradicionalni ljudski medicini ima v Avstriji, Nemčiji in Švici svižčeva mast. »Alpske dežele so to svojo tradicijo veliko bolje ohranile in negovale, saj je svižčevo mazilo dostopno v vseh lekarnah, naravnih trgovinah, na turističnih točkah ipd. Med ljudmi je zelo cenjeno in iskano ter je nekakšen zaščitni znak alpskih dežel. Upam, da bomo polhovo olje oz. mast tudi sami uspeli predstaviti ljudem na podoben način in da bo počasi zasedla mesto v domači lekarni, kot ga je nekoč že imela,« pravi Erenda.

»Moram poudariti, da gre tukaj v veliki meri za željo in družbeno odgovornost po ohranjanju te žive kulturne dediščine ter za prenos spoznanj o za zdravje ugodnih učinkih lokalnega produkta. Ljudem sem želela pokazati in povedati, da imamo lokalni tradicionalni in naravni izdelek, ki se po kakovosti lahko kosa tako s številnimi tujimi podobnimi izdelki kot tudi s specifičnimi sintetičnimi produkti in pripomočki.«

Polhovo olje podjetje trenutno prodaja prek svoje spletne trgovine, dobiti pa ga je moč tudi v nekaterih prodajalnah z naravnimi izdelki in medicinskimi pripomočki. Tradicionalno ljudsko zdravilo in svojo zgodbo o ohranjanju žive kulturne dediščine so uspešno predstavili tudi nekaterim podjetjem, ki so ob koncu prejšnjega leta v izdelku prepoznali poslovno darilo z dodano vrednostjo. »S tem so podprli tako naše poslovanje kot tudi poskrbeli za širjenje zgodbe, za kar smo jim zelo hvaležni,« pravi Danijela.

NADGRADITI TRADICIJO

Podjetje namerava še letos okrepiti sodelovanje s Fakulteto za farmacijo in nadaljevati s klinično študijo vpliva polhovega olja na kožo. Ponudbo, ki za zdaj obsega le polhovo olje, želijo razširiti s polhovim mazilom. Da bo ta pot lažja, upajo na uspešno prijavo na evropskem razpisu.

Danijela namerava podjetje letos predstaviti na vsaj dveh velikih sejmih, v sodelovanju z nekaterimi doktorji znanosti ter ljudmi iz medicinskih krogov pa upa na pripravo ustreznega gradiva za knjigo o polhovem olju kot tradicionalnem ljudskem zdravilu.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista, 5. februarja 2015

Besedilo in fotografiji: Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava