Ivan Navoj: Kako sem shujšal za 141 kilogramov

17.4.2015 | 13:25

Ivan Navoj: Kako sem shujšal za 141 kilogramov
Ivan Navoj: Kako sem shujšal za 141 kilogramov

Minuli petek je bila v Dvorani v parku v Krškem premierno predstavljena knjiga, ki opisuje pot do odločitve in razkriva pot hujšanja osupljivih 141 kg ter korenite spremembe življenjskega stila Ivana Navoja. Z avtorjem je nit prireditve vodila Klavdija Mirt.

V njegovem prvencu »Stopiti v lastne hlače«, katero je avtor Navoj izdal v samozaložbi, poleg opisa resnega in odločnega pristopa ne manjka niti anekdot, pospremljenimi s hudomušnimi karikaturami in fotografijami. Skozi zapisane vrstice se dotika skritih kotičkov posameznikove zavesti in podzavesti, kajti kot pravi sam, ni znanstvenik in ni zdravnik, temveč le človek, ki želi širšemu krogu ljudi s svojim načinom razmišljanja in delovanja dokazati, da za zdravo življenje in dosego cilja ni potrebne toliko zunanje pomoči, kot mnogi običajno mislijo, da jo. »Največ moči se skriva v nas samih. Cilj, ki sem si ga zadal, sem dosegel sam. Na poti do njega nisem potreboval tistih, ki zastrupljajo svet in vse, kar je dobrega na planetu, » še dodaja.

Navoj poudarja, kako je možno brez strokovne pomoči in farmacevtskih bližnjic, s katerimi nas radi prav na pragu pomladi nagovarjajo številni mediji, izgubiti odvečno težo. Sam se je namreč lotil drastične spremembe, ko je tehtal blizu 240 kilogramov ter se zaradi zdravstvenih težav, ki so bile s tem povezane, tudi predčasno upokojil. Oblika gibanja, katero si je izbral za sebi najbližjo, je bilo plavanje – v bazenu, kjer ni nevarnosti poškodb in se breme lastne teže v vodi razgubi, je v dveh letih preplaval po svoji oceni okoli tri tisoč kilometrov. Spremenil je tudi način prehranjevanja z uživanjem lokalno pridelanih izdelkov ter z rednimi in zmernimi obroki skrbel, da se je številka na tehtnici zmanjševala iz trimestne na dvomestno.

57-letnega Ivana Navoja iz Podbočja je ta velik osebni podvig spodbudil tudi k ustanovitvi društva »Zdrava prehrana, kultura, zabava«, s pomočjo katerega namerava v širšem okolju osveščati o zdravem načinu življenja in s tem ljudem, ki imajo podobne težave, kot jih je imel on, pomagati, da se osvobodijo primeža prenajedanja in pomanjkanja rednega gibanja.

Doroteja Jazbec
Foto: Anton Hruševar

Galerija

navoj-01
navoj-02
navoj-03
navoj-04
navoj-05
navoj-06
navoj-07
navoj-08
navoj-09

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava