Osnovnošolci ustvarjali na temo ''Rdeči križ in dobrodelnost''

14.1.2015 | 09:00

Osnovnošolci ustvarjali na temo ''Rdeči križ in dobrodelnost''
Osnovnošolci ustvarjali na temo ''Rdeči križ in dobrodelnost''

V Humanitarnem centru RK Novo mesto smo odprli deveto razstavo, gostimo likovna dela osnovnošolcev, ki so ustvarjali na natečaju Območnega združenje RK Novo mesto z naslovom Rdeči križ in dobrodelnost. Objavili smo ga v oktobru mesecu, prvotno smo želeli izbrati 12 najboljših del in jih natisniti v koledarju, vendar smo se zaradi velikih stroškov premislili. Na natečaj se je odzvalo 16 dolenjskih osnovnih šol, med njimi tudi nekatere podružnične šole. Izbrali smo 43 likovnih del, ki so razstavljena, med njimi jih je 6, ki so prejela posebno nagrado, od treh učencev na nižji in treh na višji stopnji. Mladi ustvarjalci so se poigrali z različnimi tehnikami, prevladuje tempera. Iz njihovih del izhaja vsebina, ki se dotika Rdečega križa in nasploh dobrodelnosti. Večina predstavlja pomoč, človekoljubnost, prijaznost odnosov. Nekatera dela pa dajejo pozornost ranljivim skupinam ljudi, ki jim Rdeči križ pomaga in so invalidni, starejši ali ogroženi v naravnih in drugih nesrečah. Poseben sklop pa obravnava simboliko organizacije, ki je še kako prepoznavna in sama po sebi daje asociacijo na načela Rdečega križa.

Na odprtju razstave so nastopili v pestrem kulturno-zabavnem programu učenci, ki sodelujejo v krožku Rdečega križa na Osnovni šoli Šmarjeta pod vodstvom mentorice Irene Zupančič. Priznanja za šole in nagrade za posameznike pa sta podelili predsednica OZRK Novo mesto Mojca Špec Potočar in generalna sekretarka RKS Renata Brunskole. Obe podeljujoči sta v nagovoru poudarili, da je delo z mladimi pomemben del programa Rdečega križa. Nagrajenci likovnih del, ki bodo skupaj z drugimi razstavljena do konca februarja 2015 so: Božidar Miškovič iz 4. r. OŠ Žužemberk, podružnična šola Ajdovec, Lara Primc, 1. r. OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč, Ela Retelj iz 3.r. OŠ Center, podružnična šola Mali Slatnik, Marko Lukšič iz 6.r. OŠ Drska, Amadeja Mencin iz 7. r. OŠ Šentjernej ter Jasmina Tome iz 5.r. OŠ Žužemberk.

Iskrene čestitke in vabljeni na ogled razstave.

Sekretarka Barbara Ozimek

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

14.1.2015Oceni smart 

Zakaj pa ravno RDEČ križ, ki je tako zelo znan po nepotizmu in izredno visokih plačah svojih uslužbencev. Zakaj ne npr. Karitas???

14.1.2015Oceni ne-smart 

Zato, ker je natečaj objavil Rk, budalo ... Preberi, kaj piše!

14.1.2015Oceni ne smart2 

Zakaj pa kritiziraš rdeči križ? Pri karitasu pa ljudje z petkratnikom delavske plače vzemejo otroške vozicke? Revezi ki pa niso vsako nedeljo pri maši pa nimajo za 1 kg kruha...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava