70 let prvega slovenskega kina na osvobojenem ozemlju

20.11.2014 | 13:20

70 let prvega slovenskega kina na osvobojenem ozemlju
Janez Lapajne in Miha Baloh v pogovoru

Janez Lapajne in Miha Baloh v pogovoru

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj že vrsto let izvaja projekt Slovenski film kot ogledalo časa, katerega namen je temeljito in dostojno predstaviti zgodovino sedme umetnosti – slovenske filmske uspešnice, ki so zaznamovale določeno družbeno obdobje. V letu 2014 bo ZIK Črnomelj omenjeni projekt izvedel v treh tematskih večerih. Pomembno obletnico 70 let slovenskega kinematografa na osvobojenem ozemlju smo pričeli praznovati letošnjega oktobra s projekcijo filma Veselica, ki ga je leta 1960 režiral Jože Babič. Projekcije filma se je udeležil glavni igralec Miha Baloh, ki je za vlogo kurirja Aleša v filmu prejel veliko Zlato areno na Puljskem filmskem festivalu. V petek, 24. oktobra 2014, pa mu je Društvo slovenskih režiserjev podelilo nagrado BERT (poimenovano po igralcu Bertu Sotlarju) za življenjsko delo na področju filmske igre. Pogovor z njim je vodil režiser Janez Lapajne.

Drugi večer, 13. novembra 2014, smo predvajali štiri kratke filme: Veseli veter, Po poti slovenske državnosti, Pesem padlega partizana – Portret Karla Destovnika Kajuha in Soseska. Slednji so bili posneti na območju Bele krajine med drugo svetovno vojno in po njej ter predstavljajo neprecenljiv filmski zapis o pomenu Črnomlja z okolico za razvoj slovenske države in njenih institucij. Letos poteka 70 let od ustanovitve Slovenskega narodnega gledališča na osvobojenem ozemlju, kar je bilo s predstavljenimi posnetki nazorno prikazano. Projekcije so se udeležili ustvarjalci prikazanih filmov: Ljubo Struna – dobitnik nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo, ki je vse svoje življenje posvetil filmu in se uveljavil kot eden pionirjev, ki so slovenskemu filmu odprli tudi vrata v svet; igralka Ivanka Mežan – dobitnica Borštnikovega prstana na igralskem področju, njeni prvi igralski nastopi so se začeli leta 1944 na črnomaljskem odru; Zora Konjajev – partizanka, zdravnica in znanstvenica, med drugo svetovno vojno sodelavka Osvobodilne fronte ter inštrumentarka v partizanski bolnišnici Kanižarica. Večino predstavljenih filmov je režiral Milan Ljubič, Badjurov nagrajenec za življenjsko delo na področju kinematografije. Pogovor z gosti po ogledu kratkih filmov je vodila Aiken Veronika Prosenc, slovenska filmska producentka in režiserka.

Zadnji od načrtovanih treh dogodkov v okviru projekta Slovenski film kot ogledalo časa bo 17. decembra 2014 ob 18. uri. Na njem bomo predstavili spletno razstavo z naslovom Partizansko gledališče, ki je nastala v okviru Arhiva Centra za teatrologijo in filmografijo Akademije za gledališče, režijo, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

Pripravila
Marija Miketič, ZIK Črnomelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

20.11.2014Oceni ana 

bedni ste

21.11.2014Oceni vika lozar 

Gledalci smo preživeli v skoraj polni dvorani nepozaben večer ob predvajanju kratkih filmov med vojno in po njej. Modre besede zdravnice, ki je bila poleg smrtno ranjenega Staneta Rozmana in igralke Ivanke Mežan so bile blagodejne in reči je potrebno samo to: ZIKovke in ZIKovci znajo opozarjati nas brezbrižne ljudi na svetle trenutke v naši zgodovini in ob njih se človek samo bogati!

21.11.2014Oceni Anton 

ti dogotki so bili žalostni dogodki za slovenijo ,pa ne mislim samo film.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava