DL: Jon Judež, zlati fant iz Šmihela

15.9.2014 | 13:50

Jon Judež (Foto: I. Novak)

Jon Judež (Foto: I. Novak)

S soplesalko na nedavnem nastopu v Novem mestu (Foto: M. Klinc)

S soplesalko na nedavnem nastopu v Novem mestu (Foto: M. Klinc)

Če bi najboljše učence vpisovali v zlato knjigo, kot so jih nekoč, bi na OŠ Šmihel ta čast pripadla Jonu Judežu, ki v tem šolskem letu obiskuje osmi razred. Letos je na tekmovanjih v znanju nanizal uspehe, kot jih ni še nihče izmed učencev te šole pred njim. Osvojil je namreč sedem zlatih priznanj na državnih tekmovanjih, in sicer iz logike, biologije, kemije, fizike, matematike, Vesele šole in Cankarjevo ter 1. nagrado na državnem tekmovanju iz fizike. Ob tem je prejel še sedem srebrnih priznanj. Veselje je pogledati tudi njegovo redovalnico, saj je v njej 37 odličnih ocen in 2 prav dobri. Učenec, ki bi ga bil vesel vsak učitelj!

»Veliko delam, da sem dosegel vse to. Že na začetku šolskega leta sem si zadal, na katera tekmovanja bom šel in kakšne uvrstitve si želim,« prizna po premisleku. Priprave na tekmovanja so mu po večini v veselje, kot pripoveduje, ga nove, še neznane vsebine pogosto tako pritegnejo, da mu zanje ni žal žrtvovati prostega časa. Sam skromno pravi, da ima dneve tako učinkovito zapolnjene.

Glavnina tekmovanj je potekala marca in aprila, zgodilo se je, da je imel med enim in drugim tekmovanjem le dva do tri dni, zato se mu je sistematična priprava med vsem šolskim letom zelo obrestovala. Računa, da mu bo prihodnje leto nekoliko lažje, ker bo na večini tekmovanj le nadgrajeval že osvojeno znanje. Ob tekmovanjih v znanju namreč trenira standardne in latinskoameriške plese, in sicer 3- do 4-krat tedensko.

»Ples je zelo lep šport. Z njim skrbim za svojo telesno dejavnost, prek njega se kreativno izrazim,« razloži. Kdor ga je že videl s soplesalko predano plesati na katerem od tekmovanj, ve, o čem Jon govori. Njegove plesne sposobnosti je prepoznala tudi ekipa Zveze za tehnično kulturo Slovenije (Zotks), ki organizira svečano podelitev najvišjih priznanj iz logike in kemije v Cankarjevem domu, kjer ne bo le prejemnik priznanj, temveč se bosta s soplesalko med Zotkinimi talenti predstavila tudi s plesno točko.

RES GA ZANIMA

»Ne bi verjel, kako uporabno je to, kar se naučim, v vsakdanjem življenju. Pogosto, ko kaj raziskujem, se spomnim tega, kar sem nekdaj prebral, in to lahko povežem z novim,« ugotavlja osmošolec, ki ima pri odkrivanju novega močno podpor o tudi doma.

O poklicu ta čas še ne razmišlja. Njegovo močno področje je naravoslovje, a je prav tako odličen tudi v znanju iz slovenskega jezika. »Vsako tekmovanje je nekaj posebnega, vsak dosežek ima svojo vrednost, na vsakega posebej sem ponosen,« odgovarja na vprašanje o najpomembnejši uvrstitvi. Ob uvrstitvah ne pozabi omeniti mentorjev v šoli, ki so mu veliko pomagali, pravi, in šole, na kateri se super počuti. Svoje znanje pa prenaša tudi na mlajše učence, saj se ob petkih z njimi uči ali pa igra v podaljšanem bivanju.

»Jon je zelo vedoželjen, dobro pa povezuje med seboj tudi različna znanja. Nikoli mu ni neprijetno zastaviti tudi na videz enostavnega vprašanja, če nečesa ne razume. Poleg tega je zelo delaven, če je le mogoče, naredi še kakšno dodatno nalogo,« ga opiše Melita Blatnik, učiteljica biologije in kemije, mentorica, ki ga je usmerjala pri pripravi na tekmovanja v znanju iz biologije in kemije.

PONOS ŠOLE

Njegovih uspehov se upravičeno veselijo tudi na šoli, ki je bila v lanskem letu proglašena za najuspešnejšo v novomeški občini po uvrstitvah na tekmovanjih v znanju. Ravnateljica OŠ Šmihel Irena Hlača poudarja, da se z učitelji trudijo učencem z dodatnimi izzivi omogočiti razvoj njihovih sposobnosti v čim večji meri. »Učitelje usmerjamo, da pouk zastavljajo problemsko, spodbujajo razvoj kritičnega mišljenja,« pravi. Uvrstitve na tekmovanjih so tudi odraz dolgoletnega dela, ki pa kaže izjemne rezultate. Lani so učenci šole presegli vse prejšnje dosežke na tekmovanjih, s tekmovanj so prinesli 21 zlatih priznanj. Skorajda si niso upali misliti, da ta dosežek lahko še izboljšajo, pa so ga. Letos imajo že 22 zlatih priznanj!

Morda je prav za tisto, eno več, zaslužen Jon. Za tekmovanje v znanju iz Vesele šole je namreč navdušil mlajšo sestro Marijo. Ob svojem se je iskreno veselil tudi njenega zlata.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista, 29. maja 2014

Irena Novak

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.9.2014Oceni Micka 

Bravo, čestitam ti dragi fant. Si kar preveč priden za svoja leta. Užij še malo otroštva, saj to zelo hitro mine.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava