Tekmovanje godb - Kapelam zlata in Črnomlju srebrna plaketa

28.5.2014 | 10:25

PO Kranj

PO Kranj

Zgornja savinjska

Zgornja savinjska

V soboto, 24. 5., in nedeljo, 25. 5. 2014, je na Prevaljah v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Zveze slovenskih godb (ZSG), Občine Prevalje in Pihalnega orkestra Prevalje potekalo 34. tekmovanje slovenskih godb v 3. in 1. težavnostni stopnji. Na tekmovanju je nastopilo 12 slovenskih godb s preko 750 godbeniki.

Tekmujočim pihalnim orkestrom iz Mute, Divače, Šentilja, Vogrskega, Kranja, Hrpelje-Kozine, Prevalj, Liboj, Nove Gorice, Mozirja, Črnomlja in Kapel je strokovna žirija v sestavi prof. Tomaž Habe, mag. Ivan Marin, Miro Saje, Karl Geroldinger (Avstrija) in Pieter Jansen (Nizozemska) podelila 3 zlata priznanja s posebno pohvalo ter 7 zlatih in 2 srebrni priznanji. Najbolje ocenjena pihalna orkestra posamezne kategorije, KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj in KD Godba Zgornje Savinjske doline, sta poleg priznanja prejela tudi pokala absolutnih zmagovalcev v svojih kategorijah.

Zmagovalec v 3. težavnostni stopnji: KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj

Dirigent: MATEJ RIHTER

Predsednik: LUKA VERLIČ

KD Pihalni orkester Mestne občine Kranj je orkester z dolgo tradicijo godbeništva v Kranju in okolici. Sestavlja ga raznolika druščina 50 godbenic in godbenikov, ki se na vajah srečujejo dvakrat tedensko. V letu 2013 je praznoval že 115. rojstni dan, kljub temu pa mu svežine, elana in želje po novih izzivih ne manjka. Za to med letom skrbi vodstvo orkestra, dirigent in njegovi pomočniki pa orkester pripravljajo na krajše oziroma daljše nastope in koncerte ter tekmovanja doma in v tujini.

Zmagovalec v 1. težavnostni stopnji: KD Godba Zgornje Savinjske doline

Dirigent: TOMAŽ PODLESNIK

Predsednica: FANIKA STRAŠEK

Godbeništvo v Zgornji Savinjski dolini ima lepo tradicijo, saj segajo začetki v leta pred prvo svetovno vojno, ko so na Lepi Njivi, v Šmihelu in Dolu Suhem delovale domače "plehmuzike". Godbeniki so se nato združili in do druge svetovne vojne in po njej delovali v Nazarjah in Mozirju vse do leta 1974, ko je godbeništvo za nekaj časa zamrlo. Leta 1976 so ga zopet obudili in pod vodstvom Francija Goljufa je nastala Delavska godba na pihala Občine Mozirje, ki se je nato preimenovala v Godbo Zgornje Savinjske doline. 60-članski orkester zdaj vodi prof. Tomaž Podlesnik. Godba pripravlja tradicionalne letne in velikonočne koncerte in se na željo udeležuje vseh pomembnejših prireditev v Zgornji Savinjski dolini. Večina članov, ki prihajajo iz celotne Zgornje Savinjske doline, se je izobraževala v Glasbeni šoli Nazarje, kjer se je najprej kalila v mladinskem pihalnem orkestru.

Skupni rezultati

3. težavnostna stopnja

PIHALNI ORKESTER DIVAČA

82,04% točk SREBRNA PLAKETA

PIHALNI ORKESTER OBČINE ŠENTILJ PALOMA

85,93% točk ZLATA PLAKETA

PIHALNI ORKESTER VOGRSKO

86,85% točk ZLATA PLAKETA

DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER MUTA

87,04% točk ZLATA PLAKETA

BRKINSKA GODBA 2000

87,50% točk ZLATA PLAKETA

KD PIHALNI ORKESTER MESTNE OBČINE KRANJ

92,50% točk ZLATA PLAKETA S POSEBNO POHVALO

1. težavnostna stopnja

KUD GODBA NA PIHALA ČRNOMELJ

82,50% točk SREBRNA PLAKETA

KD PIHALNI ORKESTER PREVALJE

85,00% točk ZLATA PLAKETA

DRUŠTVO GORIŠKI PIHALNI ORKESTER

86,30% točk ZLATA PLAKETA

KD GODBA LIBOJE

88,15% točk ZLATA PLAKETA

KD PIHALNI ORKESTER KAPELE

90,56% točk ZLATA PLAKETA S POSEBNO POHVALO

KD GODBA ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

92,41% točk ZLATA PLAKETA S POSEBNO POHVALO

JSKD

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

28.5.2014Oceni krajanka 

Iskrene čestitke za dosežen uspeh in še naprej nas razveseljujte.

29.5.2014Oceni vika lozar 

Tudi brez tekmovanj znamo, da je črnomaljska plehmuzika TA PRAVO!

29.5.2014Oceni podgurc 

bravo vsem sodelujočim, vse to so zelo zelo dobri rezultati! v našem koncu imamo res dobre godbe zato še posebej čestitke Črnomlju in Kapelam!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava