Za prvenec mora biti veliko mrtvih. Ali pa mama Manka v incestu

19.4.2014 | 10:10

Rasto Božič in Uroš Topič

Rasto Božič in Uroš Topič

Nejc Gazvoda in Sašo Đukić

Nejc Gazvoda in Sašo Đukić

»Recept je točno to, da moraš imeti pred sabo tisto, kar ljudje berejo. Piši iz svojega srca, tisto, kar misliš napisati,« je na okrogli mizi Recept za uspešno knjigo svojega izdal Sašo Đukić, kreativni producent na Radiu 1 in slovenist in dodal: »Če bi hotel napisati prvenec, bi moralo biti veliko mrtvih. Mama Manka bi morala imeti incesten odnos, Krka bi morala teči v drugo smer … To danes ljudje berejo.« V pogovoru so sodelovali še Rasto Božič, Nejc Gazvoda in Uroš Topić. Rasto Božič, sicer novinar in urednik, po duši pa ljubiteljski arheolog, pravi, da »recepta, kako napisati uspešno knjigo, ni. Je pa recept, kako knjigo narediti uspešno. To pa je danes glavno vprašanje – marketing«. Uroš Topić, dijak Gimnazije Novo mesto, je knjigo napisal zase. »Knjigo sem napisal prvotno zaradi tega, ker sem želel napisati takšno zgodbo, ki bi jo jaz želel prebrati. Fantazijske knjige, postavljene v slovenski prostor, jaz preprosto nisem našel, želel pa sem si jo srčno prebrati. To mi je bilo glavno vodilo.« Nejc Gazvoda, pisatelj, režiser in scenarist, sicer avtor več del, pa je dejal: »Ni nujno, da je dobra knjiga brana ali obratno. Da bi se s tem kdaj ukvarjal, se niti približno nisem. Sigurno pa pišeš za bralca, ampak za bralca, ki na nek način ustreza tebi.«

Gostje so imeli skupno lastnost, da so pisatelji in so bili oz. so še dijaki Gimnazije Novo mesto. Okroglo mizo je vodila, prav tako nekdanja dijakinja Gimnazije Novo mesto, mag. Andreja Jernejčič Vizjak. Povedala je, da v vsakem delu, ki ga primete v roke, začutite del posameznika.

O prihodnjih projektih nam je Rasto Božič zaupal, da je nova knjiga z naslovom Schindlerjev vojak že v tisku in bo izšla v začetku prihodnjega leta, Nejc Gazvoda je usmerjen v dramsko pisanje za Mestno gledališče Ljubljansko in pripravlja svoj tretji film, Uroš Topić nadaljuje s pisanjem drugega dela knjige od planiranih štirih, Sašo Đukić pa nam je zaupal, da bo mogoče iz zbranega gradiva o oglasih in tekstih, ki jih ustvarja zadnja leta, tudi kdaj kaj napisal.

Srečanje pisateljev različnih generacij je pričaralo pozitivno vzdušje ob spremljavi Alje Suljič in Nika Gabriča iz 1. letnika, ki sta glasbeno dopolnila prijeten klepet.

Gimnazija Novo mesto je lani edina od novomeških šol imela zlate maturante, in to kar 22. Od prve mature leta 1995 smo skupno imeli 223 zlatih maturantov. Prav pred kratkim je gimnazijka postala športnica leta 2013 občine Novo mesto. Lani je 20 dijakov prejelo nemško jezikovno diplomo. Vsako leto dijaki prejmejo Krkine nagrade in priznanja, Preglove plakate na tekmovanju iz znanja kemije, beležimo uspehe na tekmovanju iz biologije, na tekmovanju za Cankarjevo priznanje in na tekmovanjih iz znanja, geografije, zgodovine, angleščine, nemščine in francoščine. Lani se je dijak uvrstil v slovensko ekipo na mednarodnem turnirju mladih fizikov na Tajvanu in v ekipo za naravoslovno olimpijado, kjer so dosegli srebro. V preteklem letu sta bila dva gimnazijca najboljša v državi na tekmovanju v znanju matematike. Gimnazija Novo mesto je edina šola v Sloveniji, ki je prejela dve Kumerdejevi priznanji – podeljuje ga Zavod RS za šolstvo.

prof. Natalija Petakovič
pomočnica ravnateljice Gimnazija Novo mesto

Galerija

Nejc Gazvoda in Sašo Аukić
Nekaj del avtorjev
Rasto Božoč in Uroš Topič oba v knjigi vključujeta Novo mesto in domišljijo.
Rasto Božič in Uroš Topič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava