DL: Justinine kure magnet za tatove

10.2.2014 | 14:50

Justina Cvelbar je maja zaradi nenehnih kraj kupila dve ključavnici in verigo, kar pa tatov ni ustavilo. Odnesli so 14 kur in petelina, pa tudi ključavnici in verigo.

Justina Cvelbar je maja zaradi nenehnih kraj kupila dve ključavnici in verigo, kar pa tatov ni ustavilo. Odnesli so 14 kur in petelina, pa tudi ključavnici in verigo.

83-letnica je bila že večkrat tarča tatov, enkrat jo je Rom s kolom po glavi. Tokrat so policisti tatove prijeli, preden je opazila tatvino ... Justina Cvelbar z Loke v Novem mestu, ki bo na štefanovo praznovala 84 let, je sila čila za svoja leta. Da lažje shaja s 350 evri vdovske pokojnine, ki jo prejema po pokojnem možu, obdeluje vrt pri starejši hiši, kjer živi, redi pa tudi kure. »Več kot 20 let nisem imela nobenih težav zaradi kokoši, zadnja leta pa kar naprej,« pravi.

Tudi pred slabima dvema tednoma, v petek zvečer je bilo, so jo obiskali tatovi. »Tu pred hišo sem sušila rjuho. Vzeli so jo, potem pa uničili verigi in ključavnici, ki sem jih kupila maja prav zaradi nenehnih tatvin. In odnesli 14 kokoši in enega petelina,« razlaga. Prišli so v mraku in tisti petek kot nalašč ni bilo mladine, ki se sicer pogosto zbira na Loki, v bližini je namreč Visokošolsko središče in gostišče. Tisto noč so imeli policisti akcijo in ustavili trojico Romov z Ruperč Vrha. Možje v modrem so takoj postali pozorni na pridušeno kokodakanje, in ko so pogledali, kaj prevažajo, so odkrili, da je v rjuhi devet živali že poginilo. »Nekaj pred enajsto uro zvečer so pri meni potrkali policisti in rekli, naj preverim, če imam kure. Seveda jih ni bilo,« razlaga Justina, medtem ko pokaže, koliko rezancev je naredila minule dni. Vsak petek gre namreč na tržnico, kjer jih proda svojim zvestim kupcem, ki znajo ceniti jajca kokoši proste reje. In rezance, ki jih Justina nareže sama z nožem.

Rada sede tudi v svojega clia. Če se je včasih z avtom odpravila, kamor jo je bila volja, jo je danes prometa bolj strah, cest je več, avtomobilov je občutno več, pa krožišč se raje izogiba, najraje pa se zapelje na Veliki Slatnik k sestri, kjer ima tudi vinograd in njivo. »Rada režem in vežem v vinogradu, ostala dela pa opravi nečak,« pravi in zadovoljno doda, da so ji letos podaljšali vozniško dovoljenje in tudi zdravnica je kar debelo pogledala, ko je Justina pokazala svojo gibčnost, brez težav namreč naredi predklon in se z rokami dotakne tal.

Poguma ji tudi ne manjka, pa čeprav se na njenem dvorišču prikaže kdo, ki nima poštenih namenov. Tako se je 16. maja letos pri njej ustavil mlajši Rom. »Okoli 10. ure dopoldne je prišel in prosjačil, hkrati pa mi ponujal pivo, ki ga je prinesel v vrečki. Sem mu rekla, naj ga kar ima, popoldne pa je spet prišel. Ko je čepel za avtom, me je vprašal, če imam kaj zanj. Pa sem rekla, da nimam nič, on pa je odgovoril, da ima on nekaj zame. Vzel je kol in me udaril po glavi. Kri mi je tekla kot hudič. Takoj sem poklicala policijo, ti pa reševalce in oboji so takoj prišli, tistega Roma, ki je prišel bos, pa so tudi kmalu prijeli. Štiri dni sem bila potem v bolnišnici, dobila sem tudi dva šiva na glavi, sin pa je v tem času hodil kure hranit. Tudi takrat jih je, kot že večkrat, nekaj zmanjkalo,« pravi Justina, ki si čas krajša tudi s prebiranjem Dolenjskega lista. Pri hiši je že vse od leta 1955.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista, 24. oktobra 2013

Tanja Jakše Gazvoda

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

11.2.2014Oceni straški prihajač 

Ja, ljudje božji, kaj res nihče ne more pomagati tej ženički. Po mojem bi žandarji morali stati polek kurnika in loviti nepridiprave, ki so evidentno pri njej abonirani! Mala malica!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava