Strokovni posvet Duševno zdravje in izgube v Novem mestu

12.10.2013 | 09:00

Strokovni posvet Duševno zdravje in izgube v Novem mestu

Včeraj  je na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto potekal strokovni posvet ob svetovnem dnevu duševnega zdravja z naslovom: »Duševno zdravje in izgube« v organizaciji Zakonskega in družinskega inštituta. Udeležence je v uvodu toplo nagovorila tudi podžupanja mag. Mojca Špec Potočar.

S prispevki je sodelovalo sedem strokovnjakov s področja duševnega zdravja. Izr. prof. dr. Tomaž Erzar, s Študijsko-raziskovalnega centra za družino Ljubljana, je spregovoril o procesu žalovanja ob izgubi ter odnosih kot zdravilu ali strupu za duševno zdravje. Doroteja Kuhar, specialistka javnega zdravja z Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto, je predstavila stanje na področju duševnega zdravja v zdravstveni regiji Novo mesto. Vesna Zupančič s Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto je spregovorila o skupnostni skrbi za osebe z depresijo ter o vlogi zastopnika pravic oseb s težavami v duševnem zdravju. Petra Škof, psihologinja in igralna terapevtka, pa je spregovorila o pomenu igre za duševni razvoj otrok ter uporabi igralne terapije za pomoč otrokom s čustvenimi in vedenjskimi težavami. Zlata Dragan z Ozara Slovenija, Nacionalnega združenja za kakovost življenja, je predstavila oblike pomoči, ki jih razvija Ozara. Katja Čelič, regijska koordinatorka obravnave v skupnosti s CSD Novo mesto, je predstavila delo koordinatorja obravnave v skupnosti pri osebah, ki so doživele izgubo. Dr. Anica Koprivc Prepeluh, strokovna sodelavka Zakonskega in družinskega inštituta, pa je spregovorila o izgubah v terapevtski praksi ter oblikah pomoči. Program je povezovala in vodila razpravo direktorica Zakonskega in družinskega inštituta Melita Kramar.

V sledeči razpravi vseh udeležencev in strokovnjakov so prišle na dan številne pobude in opažanja: opažene so potrebe po brezplačni in regijsko dostopni psihoterapevtski obravnavi za posameznike, pare in družine v duševni stiski. Enako velja tudi za potrebo po igralni terapiji za otroke v stiskah – ki je zaradi plačljivosti trenutno žal ni dostopna vsem otrokom. Pomanjkanje je na področju stanovanjskih skupin – kapacitet za namestitev posameznikov s težavami v duševnem stanju. Ključni problem je tu nezadostna finančna podpora lokalne skupnosti in države. Po drugi strani pa je zaradi ruralnega okolja in razdalj v nekaterih območjih uporabnikom otežen dostop do storitev. Kot dolgoročna vizija pa bi si tudi na Dolenjskem želeli, da se ustanovi center za celostno obravnavo družin in posameznikov v različnih duševnih stiskah, kjer bi na enem mestu lahko dobili pomoč vseh potrebnih strokovnjakov s področja duševnega zdravja –od psihiatra, socialnega delavca, do družinskega in igralnega terapevta. Konec koncev pa lažje vse stiske premagamo, če imamo zagotovljeno čisto osnovno toplino in sprejetost v najbližjih odnosih in okolju. Opažamo namreč, da je duševnih stisk vse več. Manjka še več povezovanja in medsebojne opore tako med posameznimi inštitucijami, strokovnjaki kakor tudi med posamezniki v družbi. Manjka zagotovilo, da nisi sam, da se vedno lahko na nekoga obrneš – da ostaja med nami pristen človeški stik in toplina, ki sta balzam za duševne stiske. Po posvetu bo izšel še e-zbornik s prispevki sodelujočih strokovnjakov, ki bo prosto dostopen na spletni strani Zakonskega in družinskega inštituta.

Posveta ne bi bilo brez podpornikov. Izvedbo posveta je sofinancirala Mestna občina Novo mesto. Podprli pa so ga tudi: Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, Dana d. o. o., Gozdno gospodarstvo Novo mesto, Evrosad d. o.o. Krško, Minevra, računalniški inženiring, Matjaž Kramar, s.p.

Zakonski in družinski inštitut

Galerija

zdravje001
zdravje002
zdravje003
zdravje004
zdravje005
zdravje006
zdravje007
zdravje008
zdravje009
zdravje010
zdravje011
zdravje012
zdravje013
zdravje014
zdravje015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava