FOTO: Deveta Krtinska deteljica

29.7.2013 | 12:45

FOTO: Deveta Krtinska deteljica
FOTO: Deveta Krtinska deteljica
FOTO: Deveta Krtinska deteljica

Deveta Krtinska deteljica se je resnično zaključila s pravim konjeniškim žurom, tako kot so organizatorji obljubljali na vabilih. Videti je, da so se člani TDK Krtina v dosedanjih srečanjih resnično izpilili v vseh veščinah in vrlinah potrebnih za takšno priredite.

Krtinski otok, kot pravijo prostoru, ki ga je v stoletjih Temenica objela s svojim tokom in kjer že vsa leta organizirajo večji del konjeniške prireditve, so temeljito prenovili. Novo »obleko« je dobil tudi stari pod, ki so ga pred letom sem prestavili iz vasi Bratnice, uredili so sanitarije, nove priveze za konje, vhod na prireditveni prostor je dobil lepo podobo v obliki starega kozolca in še bi lahko naštevali … Naj poudarimo, da so imeli konji na privezih na »otoku« dobro senco in čisto vodo, saj je v tem delu Temenica pogojno pitna.

Letos se je večino konjenikov zbrala pri Mirku na Velikem Vidmu, od koder so v povorki odpeketali skozi Šentlovrenc do Krtine, kjer so se udeleženci iz številnih dolenjskih konjeniških središč (prihajajo pa tudi od drugod), najprej srečali na blagoslovitvi konj, ki ga je opravil domači župnik Jože Erjavec. Nato so se popoldan na osrednjem delu prireditve merili v obvladovanju dveh konjeniških spretnostnih kategorij: v snemanju štiriperesne krtinske deteljice v galopu (po tem preskusu se imenuje tudi prireditev), ki je kar nekaj metrov nad tlemi, in v spretnostnem jahanju okoli ovir. V snemanju deteljice je zmagal Stane Bregar iz Čateške konjenice, drugi je bil Marjan Možina iz ranča Kastro in tretji je bil Marko Marn iz Hudej. V premagovanju spretnostnih ovir je bila najboljša mlada Dora Kovač Tavčar, drugi je bil domačin Blaž Zupančič in tretji Aleksander Blas. Četrti je bil Blaž Ovnik, ki pa si je nehvaležno četrto mesto okoli polnoči »popravil« z metanjem podkve v cilj in osvojil prvo mesto. Med najmlajšimi je največkrat in najbolje vrgel v cilj Matej Gorišek, drugi je bil Nejc Medvešek in tretje mesto je zasedla Nuša Kovačič.

Seveda je bilo na prireditvi poskrbljeno za glasbo in nadvse imenitno ponudbo hrane, saj Krtinci slovijo po dobrotah iz kuhinji. Atraktivno je bilo tudi žrebanje glavnega dobitka na srečelovu – žrebičke, ki jo je izžrebala mlada Vesna.

Turistično konjeniško društvo Krtina pa se med letom ne ukvarja samo s to prireditvijo. Že konec avgusta bo na »Krtinskem otoku« večdnevno družinsko kampiranje, o kateremu smo poročali že več let zaporedoma (tudi letos bomo) in dobiva vsako leto nove razsežnosti. Pripravljajo se tudi na številne pohode v okolici, pa na Triglav, sodelujejo v športnih dogodkih in podobno. TDK je resnično društvo, kjer navdušujejo s svojo vsestranskostjo.

Brane Praznik

Galerija

ANSAMBEL DIVJA KRI
blagoslov_18_resize
DED IN VNUKINJA
do Krtine_01
do Krtine_31
DSC04670_resize
DSC04680_resize
DSC04934_resize
glavni vhod_resize
Jarm na lipicancu_resize
MIRKO_resize
NOVI VHOD
TAXI 2
TAXI ZA _TIRI
TAXI
tekma 1_009_resize
tekma 1_050_resize
tekma 1_056_resize
ZBIRANJE
zbor miro_24_resize
zbor miro_39_resize
zbor miro_46_resize
ZMAGOVALCI IN _IVA_resize
zmagovalci spretnost_resize
zmagovalec matej_resize
_iva dvor_ak - olimpijka_resize

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

30.7.2013Oceni rejec 

Voditelj prireditve je bil slab, brez smisla za vodenje

31.7.2013Oceni janez  

Prejšna leta je bil Roman. Hudomušen, všečen, poznavalec konj, to je bilo kar nekaj....

1.8.2013Oceni horse power 

Roman je bil nedvomno razred zase, se je za vprašati zakaj ga letos ni bilo. Je pa res, da ne moreš pričakovati, da ga lahko kdo enakovredno nadomesti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava