Uspešen esperantski nastop na Karavani v Črnomlju

24.6.2013 | 07:55

Mentor je prejel nagrado za uspešno delo krožka iz rok Nevenke Bogataj

Mentor je prejel nagrado za uspešno delo krožka iz rok Nevenke Bogataj

Uspešen esperantski nastop na Karavani v Črnomlju

V petek, 21. junija 2013, je v organizaciji Andragoškega centra Slovenije (ACS) in Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj (ZIK Črnomelj) potekala vseslovenska »Karavana študijskih krožkov«. Prireditev je bila uvrščena tudi v spremljevalni program jubilejnega, že 50. Jurjevanja, najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji.

Na »Karavani«, kjer so se predstavili številni študijski krožki iz mnogih krajev Slovenije in kjer ni manjkalo toplega sprejema, odlične organizacije, veselega druženja, pestrih spremljajočih dogodkov, … je zelo uspešno nastopila tudi ekipa iz Kluba esperantistov Posavja, ki je zrasel iz predhodnega krožka »Esperantska klepetalnica« in deluje v sklopu Literarne sekcije »Beseda«, pri Kulturnem društvu »Franc Bogovič« Dobova.

Krožek je potekal v času od 4. oktobra 2012 do 24. januarja 2013, v organizaciji Ljudske univerze Krško, pod mentorstvom Antona Miheliča, ki zdaj tudi vodi že omenjeni klub esperantistov, ustanovljen 14. februarja letos.

Člani ekipe: Ivana Vatovec, Reneja Mihelič, Rudi Mlinar in Anton Mihelič so v slovenskem in esperantskem jeziku, ob esperantski zastavi, spremljajoči LCD-projekciji o delu in življenju krožka in kluba ter s pripetimi emblemi kluba najprej pozdravili vse prisotne, nato pa so predstavili sebe in spregovorili o svoji vlogi v krožku in klubu. Skupaj so zapeli dve krajši ljudski pesmi, prevedeni v esperanto, in sicer »Marko saltas« (Marko skače) in »Ĝojigas min vivo kampara« (Lepo je res na deželi).

Scenarij nastopa je delo Antona Miheliča. Prisotnim je bilo danega na razpolago tudi precej živo pisanega promocijskega gradiva o že omenjenima krožku in klubu. Nastop je bil pri občinstvu v dvorani zgodovinsko pomembnega Kulturnega doma Črnomelj lepo sprejet, o čemer so pričali večkratni aplavzi.

Zanimivo je dodati, da je omenjena ekipa nastopila tudi v posebnem kvizu »Germanizmi v Beli krajini« in tudi zmagala z doseženimi 19 točkami od 20 možnih.

V znak priznanja za uspešno delo je dr. Nevenka Bogataj, »gonilna sila« za tovrstno izobraževanje odraslih na ACS, mentorju krožka in predsedniku kluba, Antonu Miheliču ter ostalim mentorjem podelila 2 izvoda knjige »Znamenja trajnosti«, katere avtorji so s področja trajnostnega razvoja z različnih koncev Slovenije in je bila izdana v okviru posebnega projekta, ki ga financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport.

Za zmago v kvizu je ekipa prejela knjižico »Vezenje v Beli krajini skozi čas«, avtoric posebnega študijskega krožka na ZIK Črnomelj.

Člani esperantske ekipe se iskreno zahvaljujejo organizatorjem za vzorno zagotovitev pogojev za nastop, gostoljubnost, lepo pripravljene spremljajoče dogodke (razstava in degustacija izdelkov krožkov), pogostitev in prejete nagrade.

A. M.
Foto: R. M.

Galerija

Ekipa posavskih esperantistov med nastopom (z leve:Reneja Mihelič, Ivana Vatovec, Anton Mihelič in Rudi Mlinar)
Pridružite se nam!
Z znakom kluba v ozadju
Mentor je prejel nagrado za uspešno delo krožka iz rok Nevenke Bogataj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava