Slovesnost ob 40 letnici Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto, jasa Otočec

31.5.2013 | 17:00

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto letošnje leto praznuje 40 let delovanja ''40LET pod vodo''. Ob tej priložnosti pripravljamo slovesnost za člane kluba in tudi ostale potapljače iz vse Slovenije, ki bo v petek 31.05.2013 s pričetkom ob 17 uri na jasi na Otočcu. Prireditev bodo zaznamovali plesni vložki in glasba, predstavljena bo zgodovina kluba skozi besedo in film, podeljene pa bodo tudi plakete zaslužnim članom.

Ob tem se zahvaljujemo tudi medijem, ki ste naše dejavnosti dosledno in korektno spremljali in o njih poročali, še posebej pa naše tradicionalne ekološke akcije in otvoritve potapljaških sezon.

40 LET Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto v nekaj stavkih:

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto se lahko pohvali, da tako ime nosi že vse od rojstva pred štiridesetimi leti, ko ga je leta 1973 ustanovila skupina Novomeščanov, ki jih je združevala želja po raziskovanju takrat še dokaj ne obiskanega podvodnega okolja. Začetki kluba so bili obarvani zelo tekmovalno, saj si je bilo treba drago potapljaško opremo prislužiti. Po osvojenih naslovih jugoslovanskih državnih prvakov, republiških prvakov in solidnih uvrstitvah na mednarodnih tekmovanjih v plavanju s plavutmi in hitrostnim potapljanjem, podvodnimi deli ter donacijo občine se je poleg tekmovalnega začelo razvijati tudi rekreativno potapljanje.

Prijateljski klubski duh je med KPA-jevci živel od vsega začetka in potapljaški tabori so bili množično obiskani. Tam so člani pridobivali vse več podvodnih izkušenj z uporabo klubske opreme.

Tekmovalni šport je počasi tonil in nova dejavnost, katera je v klub dodobra vpeta še danes in s katero je klub prepoznaven v širšem slovenskem prostoru pa so tradicionalne ekološke akcije čiščenja reke Krke, ki so se množično začele leta 1994 z nazivom KRKA IZVIR-IZLIV, danes pa so prepoznavne pod imenom EKO-POTAPLJAČI ZA ČISTO KRKO.

V okviru kluba že vrsto let deluje tudi podvodna reševalna služba, ki je stalno pripravljena na reševanja iz vode, sodeluje pa tudi pri varovanju raznih prireditev in dogodkov ob in na vodi.

Danes Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto združuje 60 članov.