Skupina za ženske - o samopodobi, čutenju, jezi, ...

28.2.2013 | 09:30

Skupina za ženske - o samopodobi, čutenju, jezi, ...
Skupina za ženske - o samopodobi, čutenju, jezi, ...

Zakonski in družinski inštitut v Novem mestu je leta 2009 prvič izpeljal terapevtsko skupino za ženske, z imenom »Ženska v odnosih«. Za vključitev v skupino je bilo v teh letih veliko zanimanje. Izvedenih je bilo pet ciklusov t.i. začetne skupine in pet ciklusov nadaljevalne skupine. Skupine pa so tekle v obeh enotah delovanja Zakonskega in družinskega inštituta, v Novem mestu in tudi v Krškem.

Od oktobra 2012 do konca februarja 2013 je potekala začetna skupina v Novem mestu. V letošnjem februarju pa se je iztekla tudi nadaljevalna terapevtska skupini, ki pa so začeli svojo skupno pot že v jeseni 2011.

Na poti, ki je trajala 9 oziroma 19 srečanj po 2 uri, se je srečevalo po 6-8 žensk na posamezno skupino. Terapevtsko skupino je vodila Melita Kramar, specialistka zakonske in družinske terapije.

Posamezno srečanje je potekalo kot preplet predavanja, samorefleksije, vodenega pogovora in deljenje medsebojnih izkušenj. Vsakemu srečanju je sledilo še individualno delo doma z vajami in nato še dodatni osebni odziv terapevtke na vsako vajo.

Na srečanjih so se udeleženke pod vodstvom terapevtke srečevale s pomembnimi temami ter skupaj raziskovale najpomembnejša področja v njihovih življenjih. Posvetile smo se temam kot so odnosi v primarni družini, odnos z mamo in odnos z očetom, odnos do našega telesa, samopodoba in samospoštovanje, čutenja in odgovornost, spregovorile smo tudi o jezi in vnašanju sprememb. V skupini se vzpostavila varnost in zaupnost, medsebojno spoštovanje in odprtost, kar je omogočilo tudi, da smo naslavljale tudi globlje teme kot so travme, zlorabe, spolno nasilje. Udeleženke so si bile med seboj različne, vsaka s svojo zgodbo in tudi različnih starosti, med 28 in cca 50 let, vse to pa je še posebej bogatilo vzdušje na skupini. Kljub vsej različnosti pa smo spoznavale, da nas kot ženske združuje veliko stvari.

Po zaključku srečanj in tekom celotnega procesa so udeleženke navajale večje zadovoljstvo s svojim življenjem, večjo samopodobo, pomirjenost s sabo in svojo preteklostjo, večji stik s telesom, večjo skrb zase in svoje potrebe, soočenje s svojimi lastnimi občutki, večje poznavanje sebe in svojih reakcij, urejanje ali umirjanje nekaterih odnosov. Udeleženke so stkale pristne medsebojne stike, rodila pa so se tudi nova prijateljstva.

Skupino bomo izvajali tudi v prihodnje. Za udeležbo na naslednjih skupinah je že izkazan velik interes. Izvedbo tudi v letu 2013 sofinancira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Mestna občina Novo mesto, zato bo udeležba na skupini omogočena z nižjim prispevkom. V kolikor vas zanima udeležba na skupini, nas spremljajte na naši spletni strani ali na facebook-u, lahko pa se naročite na prejemanje obvestila in nam pošljete mail na info@zdi-nm.si in boste zagotovo pravočasno obveščene.

V kratkem pa na Zakonskem in družinskem inštitutu načrtujemo tudi druge skupine, delavnice in predavanja in vas lepo vabimo k udeležbi.

Vsem želimo čudovito pomlad, polno zdravega prebujenja in zadovoljstva v svojih odnosih!

Melita Kramar, spec. zdt
Zakonski in družinski inštitut
07 33 21 133 / 031 489 309 / www.zdi-nm.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava