Zakonski in družinski inštitut v Šentrupertu o duševnem zdravju

15.11.2012 | 09:00

Zakonski in družinski inštitut v Šentrupertu o duševnem zdravju

Zakonski in družinski inštitut je 6. novembra v prostorih osnovne šole Šentrupert izvedel predavanje na tematiko duševnega zdravja z naslovom »Duševno zdravje – stres naš vsakdanjik in njegovo obvladovanje«. Srečanje je potekalo v okviru sodelovanja z Zavodom za zdravstveno varstvo Novo mesto in občino Šentrupert v okviru projekta »Živimo zdravo v Šentrupertu«. Predavanje je bilo za udeležence brezplačno.

Predavateljica Polona Kramar, uni. dipl. psihologinja in specialistka zakonske in družinske terapije, je predstavila, kaj vse se skriva za tako pogosto uporabljeno besedo »stres«, ter kateri so tisti dejavniki, ki stres povzročajo. Veliko pozornosti je bilo namenjene tudi prepoznavanju oz. pokazateljem stresa ter njegovim posledicam. Spoznavali smo, da se stres dotakne vseh področij našega življenja, do neke mere je lahko za nas zelo pozitiven in nas spodbuja k napredovanju, a ko ga je preveč, nam lahko povzroči veliko škode. Spoznavali smo, da je zelo pomembno, da smo pozorni nase in naše počutje, saj lahko le tako poskrbimo zase in svoje duševno kakor tudi fizično zdravje, ki ga nerazrešen stres tudi napade.

Ugotavljali smo, da je pomembno preprečevanje stresa, za kar lahko poskrbimo vsak dan. K temu nam pomaga skrb za ustrezno prehrano, redno telesno aktivnost (ki ni le v okviru vsakdanjega fizičnega dela doma ali v službi) ter redna sprostitev. Videli smo tudi, da je za preprečevanje pomembno imeti tudi znanje o stresu. Stres pa lahko uspešno zmanjšujemo oz. reguliramo tudi z zaupanjem v ljudi, rednim pogovorom ter pozitivnim odnosom do življenja. Pomembno za nas je, da zmoremo reči tudi ne, ko nečesa sami ne zmoremo, ter da se obrnemo po pomoč. Ugotavljali smo, da v nekaterih situacijah nimamo vpliva in je prav, da si ne nalagamo prevelikega bremena, ki povzroča še več stresa. Zelo pomembno pa je tudi načrtovanje časa, s čimer pridobimo več kontrole nad dogajanjem in potekom našega življenja.

Predavateljica Kramarjeva nas je popeljala tudi čez konkretne primere iz vsakdanjega življenja, s katerimi smo se lahko vsi povezali. Skupaj smo iskali rešitve spopadanja s stresnimi okoliščinami. Spoznali smo tudi, da stres vpliva tudi na naše medosebne odnose in naše zadovoljstvo pa tudi na zmožnost reševanja težav. Konkretni primeri so nam pomagali, da smo vsak zase lahko prepoznali, na katerih področjih življenja se nam stres lahko pojavi in smo se skupaj naučili, kakšne so možnosti, da se z njim spopademo.

Srečanje je bilo zelo dinamično in živahno. Udeleženci so bili aktivni. Prepričana sem, da smo vsi odšli domov z idejo, kako uravnotežiti svoje skrbi in tako poskrbeti za svoje duševno zdravje.

Pripravila: Melita Kramar, spec. zakonske in družinske terapije
Zakonski in drižinski inštitut

Galerija

sentrupert-001
sentrupert-002
sentrupert-003
sentrupert-004
sentrupert-005

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava