DL: Semiško deponijo v Sovinek?

21.8.2012 | 14:15

To je le del semiškega zbirnega centra za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, s katerim uradno upravlja Komunala Črnomelj. Njegov obratovalni čas je od ponedeljka do sobote od 8. do 18. ure,  pričujoča fotografija pa je bila narejena že po tem času, saj so bila vrata še vedno na stežaj odprta. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

To je le del semiškega zbirnega centra za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, s katerim uradno upravlja Komunala Črnomelj. Njegov obratovalni čas je od ponedeljka do sobote od 8. do 18. ure, pričujoča fotografija pa je bila narejena že po tem času, saj so bila vrata še vedno na stežaj odprta. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Janez Bahorič iz Semiča je na tukajšnje občinske svetnike pred kratkim naslovil pobudo o preselitvi semiškega zbirnega centra za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov z mesta pri čistilni napravi v romsko naselje Sovinek, in sicer na tri parcele, ki so v občinski lasti. Svoj predlog je utemeljil s tem, da deponijo »upravljajo« izključno Romi, ki prihajajo tja po koristne surovine in jih preprodajajo.

Po Bahoričevem mnenju zbirni center ne obratuje in nikoli ni obratoval tako, kot bi moral. Romi prihajajo »na delo« in odvažajo surovine z neregistriranimi avtomobili, s katerimi divjajo po Poti k Lebici, na kateri živi tudi pisec pisma svetnikom. »S tem ogrožajo varnost in vzdigujejo prah ali škropijo z blatom po nedokončani in nevzdrževani cesti, ki je povrh vsega obremenjena še s tovornjaki Komunale, ki odvažajo kontejnerje iz zbirnega centra. Deponijo uporabljajo tudi obrtniki, ki delajo po vsej Sloveniji, zvečer pa pripeljejo in brezplačno odložijo odpadke, ki so jim ostali pri delu. Nikjer drugje jih ne bi mogli odložiti brezplačno, vsaj ne legalno,« je zapisal Bahorič.

Pisec se je obregnil tudi ob kotlovnico za daljinsko ogrevanje. Nad kotlovnico je sicer navdušen, večji problem pa je dovoz lesnih sekancev, ki jih vozijo po Poti k Lebici. A ker pred kotlovnico ni dovolj prostora, tovornjak s prikolico tam ne more obračati, zato prikolico pusti v mirnem naselju, kjer živi Bahorič in kjer morajo potem stanovalci zjutraj poslušati hrumenje in brnenje, ki je povezano z dostavo sekancev. Tudi zato je Bahorič prepričan, da bi bila preselitev zbirnega centra več kot umestna, saj bi tako sosednja kotlovnica pridobila dovolj prostora za dovoz sekancev.

Pisec je ob predlogu za preselitev deponije pomislil tudi na stroške, ki bi bili po njegovem neznatni. »Nova deponija ne potrebuje niti asfalta ali betona niti ograje, saj tudi vrata na sedanjem zbirnem centru niso nikoli zaprta ali zaklenjena. Lahko pa bi uporabili obstoječo ograjo. Upravljavci bi ostali isti, torej Romi, ki ne bi imeli stroškov in težav s policisti ob prihodu na delo ali odhodu z njega. Ne bi ogrožali prometne varnosti, ne bi kradli po naselju in opravljali bi delo na domu,« je nekoliko ironično utemeljil svoj predlog Bahorič. Prepričan je, da bi njegov predlog pozdravili in podprli tudi predstavniki uradov in ministrstev, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko.

Županja Polona Kambič je ob tem dejala, da bodo zbirni center nekoč morda res prestavili drugam, a ne tja, kamor je predlagal Bahorič.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 17. maja 2012.

M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

21.8.2012Oceni hehe 

Prav je povedal! Tako o upraviteljih, podarjenih občinskih parcelah kot tudi o predstavnikih, ki se "ukvarjajo" s to problematiko.

21.8.2012Oceni butec &butec 

Čista resnica...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava