V soboto se je v Novem mestu zaključil trinajsti Jazzinty

20.8.2012 | 10:20

V soboto se je v Novem mestu zaključil trinajsti Jazzinty
V soboto se je v Novem mestu zaključil trinajsti Jazzinty

Jazzinty, mednarodno glasbeno delavnico in festival, je v ponedeljek uradno otvoril mladi slovenski vibrafonist Vid Jamnik, ki velja za enega izmed najbolj talentiranih mladih glasbenikov v tem delu Evrope. Kvartet je nastal z razširitvijo Vid Jamnik Tria, kateremu se je pridružil odličen avstrijski bobnar Bernd Reiter, diplomant graške Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost. Zasedba, ki izvaja tako jazz standarde, kot tudi avtorsko glasbo, je navdušila številne obiskovalce v atriju kluba LokalPatriot.

Pred samo festivalsko otvoritvijo so se v klubu LokalPatriot že zbrali udeleženci delavnice Jazzinty, ki so letos lahko izbirali med 11 kategorijami:
-Mojstrski tečaj jazz improvizacije (Miroslav Vitous, ZDA)
-Tečaj etno-improvizacije (Ratko Zajca, HR/NIZ)
-Bobni (Alan Jones, ZDA)
-Harmonika (Simone Zanchini, IT)
-Klavir (Danny Grissett, ZDA)
-Trobenta in trobila (Piotr Wojtasik, POL)
-Kontrabas, bas kitara (Joris Teepe, NIZ)
-Vokal (Judy Niemack, ZDA in Sheila Cooper, ZDA/KAN)
-Kitara (JeanFrancois Prins, BEL)
-Tolkala (Luis Ribeiro, BRA)
-Saksofon&umetniški vodja (Andy Middleton, ZDA)

Letos se delavnice Jazzinty udeležuje preko 70 ljubiteljev jazza iz kar osmih držav. Kot vsak dan festivala so tudi udeleženci tudi prvi dan obiskovali individualne mentorske ure in teoretična predavanja, udeležujejo pa se tudi skupinske igre v kombo zasedbah in jam sessionih.

Drugi dan Jazzintyja je v klubu LokalPatriot nastopila mlada in motivirana ekipa pod okriljem bobnarja Andreja Hočevarja, ki živi in ustvarja v New Yorku. Po udeležbi na delavnici Jazzinty je Andrej leta 2010 diplomiral na Prince Claus konservatoriju v Groningenu na Nizozemskem. Konservatorij mu je omogočil tudi dodatno štipendijo, čemur je sledilo izobraževanje na New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku. Od leta 2007 vodi mednarodno zasedbo Next in nastopa z Goran Krmac Take Off, Žiga Murko 13, Jan Kus Amna in Boben in Lajna. Slednji se razvil tudi v zavod, ki se ukvarja z organizacijo jazzovskih projektov. V skupini 9MM združuje vodilne usvarjalce sodobnega evropskega jazza, s katerimi raziskuje in razvija sodobno improvizirano glasbo.

Sreda je bila posvečena Jazzonu. Jazzon je nagrada za najboljšo jazz kompozicijo Jazzon. Deseti, jubilejni JAZZON, je v letošnjem letu doletela temeljita sprememba tekmovalnega koncepta: iz tekmovanja za jazz kompozicijo se je JAZZON prelevil v dvostopenjsko tekmovanje za kompozicijo in izvedbo. JAZZON LIVE je tako tekmovanje skladateljev novih slovenskih jazzovskih kompozicij in obenem tudi tekmovanje jazzovskih zasedb za najboljšo koncertno izvedbo. Zastavljeno je tako, da spodbuja sodelovanje med izvajalskimi zasedbami in skladatelji: zasedbe se vedno prijavljajo v dogovoru z avtorjem, ki je lahko tudi član zasedbe. Tudi letos se zgodba začela z razpisom, na katerega so skladatelji pošiljali partiture kompozicij. Strokovna komisija je med prispelimi kompozicijami izbrala tri najboljše, njihovi avtorji pa so zbrali izvajalce. Na vrtovih Dolenjskega muzeja smo slišali tri skladbe vsake zasedbe - tisto, s katero se je uvrstila v finale, in še dve po prosti izbiri.

Finalisti nagrade Jazzon Live 2012 so bili:
- Žan Tetičkovič Sextet
- Goran Krmac Group
- Črt Remic Trio

Jazzon za najboljšo slovensko jazz kompozicijo je s skladbo Zero to One osvojil Žan Tetičkovič, ki mu je nagrado izročil umetniški vodja Jazzintyja in predsednik strokovne komisija Jazzon Live, Andy Middleton. Nagrado občinstva za najboljši živi nastop, Jazzon Audience, je prav tako osvojil Žan Tetičkovič, ki mu je nagrado izročil župan Mestne občine Novo mesto, Alojzij Muhič. Nagrado Jazzon Live je podeljeval dr. Danilo Türk, ki je velik ljubitelj klasične in jazz glasbe, ki je dodal, da je med svojim bivanjem v New Yorku z veseljem obiskoval številne jazz klube. Še več, meni, da je jazz glasba v veliki meri primerljiva z diplomacijo, saj improvizacija pri obeh ne izostaja. Nagrado Jazzon Live je podelil mlademu skladatelju in saksofonistu Črtu Remicu, ki je vodja zasedbe Črt Remic Trio. Črt Remic Trio so prejeli kipec Jazzon, ki ga že vrsto let izdeluje priznani ljubljanski goslar Vilim Demšar. Dobitnik nagrade prejme dva snemalna dni v resnično vrhunskem snemalnem studiu RSL Luca v Novem mestu.

Četrtek je postregel s kar dvema koncertnima posladkoma. Že ob 20.00 je v galeriji Simulaker nastopil Lado Jakša z projektom Fluidna partitura jazza. Gre za sočasno koncertno izvajanje avtorske jazzovske glasbe ob projecirani likovni partituri, sodobno oblikovani fotomultiviziji, ki nudi dvojno estetsko doživetje umetniške fotografije in inventivne jazzovske glasbe. Sledil je koncert pianista Raphaela Wressniga & Big Boogaloo Horns z Enricom Crivellarom na vrtovih Dolenjskega muzeja. Tradicionalni četrtkov koncert sprostitve in zabave je letos pripadel premierni izvedbi avstrijsko-italijanske naveze, ki jo sestavljajo Raphael Wressnig – hammond, Enrico Crivellaro – kitara, Lukas Knöfler – bobni, Werner Wurm - pozavna/aranžmaji, Markus Ecklmayer – saksofoni in Horst Michael Schaffer – trobenta. Vodja zasedbe Raphael Wressnig velja za enega najboljših Hammondistov na mednarodni jazz in blues sceni.

Petkov gost delavnice je bil basist in skladatelj Miroslav Vitouš, znan kot ustanovni član kultne zasedbe Weather Report, ki jo leta 1970 ustanovil skupaj z Joe Zawinulom in Wayne Shorterjem. Leta 1979 je postal vodja jazz oddelka na New England konservatoriju v Bostonu, od leta 1988 pa vodi številne klinike za improvizirano glasbo, običajno v kombinaciji s svojimi koncertnimi nastopi. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval z velikimi imeni jazz glasbe kot so: Bob Brookmeyer, Chick Corea, Miles Davis, Art Farmer, Stan Getz, Charlie Mariano, Herbie Hancock in mnogi drugi. Koncertni program bodo sestavljale tako kompozicije zgodnjega obdobja Weather Reportov, kot tudi avtorske skladbe Vitouša in skladbe velikanov jazza s katerimi je sodeloval.

Hkrati se je festival Jazzinty selil izven svojih ustaljenih koncertnih lokacij, saj si je želel v Novem mestu ustvariti posebno festivalsko vzdušje. Na Glavnem trgu je obiskovalce zabavala Alenka Godec, v San Sebastianu pa The Grooveapartment.

V soboto se je festival začel z zaključnim koncertom vseh udeležencev letošnjega trinajstega Jazzintya, končal pa v jutranjih urah z jam sessionom v klubu LokalPatriot.

LokalPatriot – Jazzinty
foto: Tomaž Kos in Jaka Ceglar

Galerija

Andrej Hočevar nastop_foto_Tomaž Kos
Delavnice_fotoTomaž Kos
Delavnice_foto_Tomaž Kos
Delo na delavnicah_foto_Tomaž Kos
Gostje_Jazzon_fotoTomaž Kos
Miroslav_foto_Tomaž Kos
Pozdravni nagovor v klubu_foto_Tomaž Kos
Rafael_Foto_Jaka Ceglar
Skupinska_Jaka Ceglar
Vid Jamnik _ foto_ Jaka Ceglar
zmagovalecJazzon_foto_Tomaž Kos

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

20.8.2012Oceni Marko 

Upajmo na nekaj takšnega http://www.squidoo.com/perpetuum-jazzile-for-africa

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava