Obujamo spomine: Žvečilke v obliki cigarete

9.8.2012 | 11:15

Se jih spomnite?

Se jih spomnite?

Pozdravljeni! Pred časom smo s prijatelji obujali spomine o mladosti in nekaterih dobrinah, ki se do danes niso ohranile na trgovskih policah. Se na primer spomnite mleka, ki je bilo pakirano v polivinilaste vrečke, tako da si se iz trgovine domov večkrat vrnil le s polovično količino, če nisi opazil, da vrečka pušča. Ali pa je bil kruh moker… Ko sem to skušala opisati najstniški hčerki, me je le debelo gledala, saj pozna le mleko v steklenici, ki ga kupujemo v mlekomatu, ali seveda tistega v tetrapaku.

No, dotaknili smo se tudi sladkarij. Nekatere poznamo še danes, mnogih pa ni več. In tako se je kolega spomnil čunga-lunge, pa tistih žvečilk, ki so bile podobne cigaretam, kar bi danes gotovo naletelo na veliko neodobravanja javnosti, saj bi težko zagovarjali prodajo takšnih sladkarij našim najmlajšim. On jih je našel v Dalmaciji v eni od lokalnih trgovin, v dokaz pa pošiljam posnetek.

Se tudi vi spomnite kakšne sladkarije ali česa drugega, kar se nam je 20 in več let nazaj zdelo fenomenalno, danes pa se vsemu skupaj le smejimo?

Majda M.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (9)

9.8.2012Oceni Sabina 

O hudo! :) Tole pa je obudilo spomine na otroška leta... Spomnim se žvečilnih gumijev v takih škatlicah in različnih barvah, mleka v vrečki (o ja, tudi meni se je, ko me je mami poslala v trgovino, večkrat razlilo!), pa tudi tega, da se recimo pri nas ni dalo dobiti različnih vrst čokolade Milka ali denimo Raffaello ali After Eight čokoladic, ki sem jih kot otrok tako oboževala. Šoping v sosednji Avstriji 2x letno je bil tako zame mega praznik. :) Hvala Majdi za tole zanimivo novičko.

9.8.2012Oceni decima 

bazooka čigumiji so imeli pod ovitkom strip o bazooka joeju.

9.8.2012+1     + (1)     – (0)     Oceni Franci 

Imeli smo pa dobro čokolado; Gorenjka, še prej Trapistovo Imperial, Kraš .... sedaj pa imamo vsega šunda dovolj, meni je še vedno všeč naša Gorenjka.

9.8.2012Oceni delavec 

O seveda se spomnimo sladkarij iz otroštva. Na primer slastne mlečne bonbone, melisnice, bonboni za na smrekco iz fino mletega sladkorja. Pa čokolado Braco in Seka, pa čokoladice, ki so bile polnjene s sadnimi kremami. Bonbočke v obliki stekleničke, notri pa so bile polnjene.....Pa ratluk so tudi prodajali. Res , da jih nismo dobili veliko, so bili pa izredno dobre te sladkarije. Danes dobiš v trgovini Haribo, pa Milka čokolade, Milka,pa spet Milka. Res žalostno. Tudi sladkarije niso več tako dobre kot so bile

10.8.2012–1     + (0)     – (1)     Oceni gambe 

Jaz NE kupim Milke ker: 1. je Gorenjka boljša, 2. je slovenska, 3. ker Milka sponzorira Tino Maze, jaz pa ne maram nje in ne smučanja!!!

10.8.2012+1     + (1)     – (0)     Oceni mojca 

naj vam povem, da se taki žvečilni še dajo kupit v trgovini Šumi v Krškem, pa še imajo kakšne, ki smo jih žvečili ali pa jedli sladke bonbone v naši mladosti, pa lp

11.8.2012Oceni chilliconcarne 

Znano je,da v slaščicah so vedno bili in so še pravi mojstri na Balkanu. Nemci ne bi imeli pojma o pojmu,če ne bi imeli v svojih vrstah ogromno Turkov in Srbov. Meni osebno nemške ali avstrijske sladkarije sploh ne potegnejo. Dokler produkti iz tovarn kot so Kraš, Ledo, Zvečevo, Soko Štark, Pionir, Kolinska, Koestlin,... od nekdaj delajo odlične produkte. Tudi Gorenjka ni slaba, a so precej zaspali s čimer se tudi sami strinjajo. Zato pa sledi kar sledi, da še ta ne bo dolgo naša. Fajn prispevek, nekdanja jugoslovanska mladež je kljub temu, da ni smela poznati produktov iz onostranstva, imela ogromno dobrega. Kar danes za slovensko kot tudi ostale populacije ne moremo reči.

24.7.2018Oceni Sandra Selinšek 

Joooj, polno je tega, ja :) sama se še živo spomnim šampona za lase s koprivo, katerega sem kot zelooo mlada najstnica uporabljala proti mastnim lasem, hvala moji mami! Pa naše ljube Bazooke - vsi smo vedeli, da ima okus samo pet sekund potem ko jo pričneš žvečiti, a vseeno je bil občutek ko si zagrizel vanjo naravnost fenomenalen :D Ali pa dobil se je prašek za pranje v krpah, o tem mi je mami vedno govorila, hehe. Drugačen svet je bil to, manj potrošniško naravnan in mnogo prijaznejši :) za tiste, ki se vam zeha po nostalgičnih stvareh, tako kot meni, Lidl jih ima spet nekaj malega ta teden: https://www.letakonosa.si/lidl/akcijski-letak-od-cetrtka-19-07-2018/ [strani v letak od 21 do 25] ^^ LP !

26.7.2018Oceni abecedarij 

je pa na zalogi še okoli 24 ton prežvečenih čigumijev...naročila možna ...plačilo vnaprej...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava