Vaša potepanja: Po slovenski planinski poti v 30 dneh

7.8.2012 | 13:20

Na Škotskem

Na Škotskem

Pia (Foto: osebni arhiv)

Pia (Foto: osebni arhiv)

Vaša potepanja: Po slovenski planinski poti v 30 dneh

Sem Pia Peršič iz Krškega, univ. dipl. dediščinarka in absolventka magisterskega študija dediščinskega turizma v Portorožu. Kot oblikovalka novih vsebin turistične ponudbe v slovenskem prostoru skušam tudi v praksi povezovati turizem s športnimi aktivnostmi.

V zadnjem letniku študija sem svoja raziskovanja zaznamovala s kolesarjenjem na romarski poti Camino de Santiago (Španija), po Parenzani (Istra) in v mesecu avgustu zaključila enomesečno kolesarsko potovanje po Združenem kraljestvu (Anglija in Škotska). V juniju sem opravila izpit za turno kolesarskega vodnika pri Planinski zvezi Slovenije. Izkušnje svojih potovanj delim na potopisnih predavanjih in objavljam članke v medijih. Trende kulturnega in športnega turizma želim približati tako na zasebnem, kot tudi v strokovnem udejstvovanju.

TURIZEM KOT NAJVEČJA GOSPODARSKA PANOGA

Strategija razvoja slovenskega turizma 2012-2016 načrtuje, da bo turizem v Sloveniji temeljil na trajnostnem razvoju. Kot uspešen segment narodnega gospodarstva bo ključno prispeval k družbeni blaginji in ugledu naše države v svetu.

Pohodništvo in kolesarjenje sodita med najpomembnejše trajnostne proizvode aktivnih počitnic v Sloveniji, kjer je označenih več kot 10.000 km pohodniških in več kot 8.000 km kolesarskih poti. Planinska zveza oz. planinska društva imajo kar 175 planinskih koč; za pohodnike in kolesarje pa je specializiranih že 72 hotelskih in apartmajskih nastanitev.

DO(PUST)

V času obilne ponudbe atraktivnih destinacij človek pozablja domači meni. Daljni kraji so povezani z velikimi stroški, logistiko in bedo turističnega hlapčevanja. Je vse to sploh še dopust?

Moje navdušenje nad Slovenijo pozna več anekdot. In naj povem eno izmed njih. Prejšnje leto sta kolesarja s Francije v mojem kraju (Krško) iskala pot za Zagreb in naprej za Sarajevo (Pripeljala sta se iz Madžarske.). Postala sta moja gosta doma in seveda sem jima pripravila najboljšo traso do Bosne. Krško - Ljubljana – Vršič – po Jadranski magistrali in že sta bila v Bosni. Seveda sta bila navdušena!

HODIM, TOREJ SEM.

7. avgusta se podajam po slovenski planinski transverzali, po prvi vezni poti v Sloveniji in v Evropi. 630 km dolgo pot čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Julijske Alpe, Škofjeloško hribovje, Trnovsko planoto, preko Črnega kala, do Ankarana bom skušala prehoditi predvidoma v enem mesecu. Upam, da mi bo dano vreme, da bom osvojila vseh 75 kontrolnih točk. S prirejenim Descartejevim rekom "Hodim, torej sem" bom skušala popularizirati aktivno preživljanje prostega časa.

Poti se bom v večji meri lotila sama, v posameznih etapah pa se mi bodo pridružili prijatelji. Pot je primerna za različne segmente ljudi, zato vabim tudi ostale, da se mi lahko pridružijo na posameznih mestih. V ta namen sem ustanovila Facebook stran z naslovom Hodim, torej sem. Tu bom svoja doživetja in potek poti delila ostalim outdoor zasvojencem in tistim, ki so pozabili na to, primarno in enostavno obliko preživljanja prostega časa.

Izkušnje s potovanj in pohodništva mi odpirajo oči gostinskih ponudb, gostoljubja in ostalih akcentov pomembnih za pohodnika, turista. Ta segment bom ažurno predstavljala na spletu, kasneje v medijih in na fotografski razstavi.

Pohodništvo je torej najstarejša oblika rekreacije in ponuja spoznavanje kulturnih in naravnih vrednot, krepi socialne vezi, nudi estetska doživetja krajine in nas srečuje s pristno arhitekturo. Vrača nas h koreninam.

Želim, da bi projekt Hodim, torej sem postal tradicionalen na različnih poteh po Sloveniji. Verjamem, da bi lahko »izmeril« korak mnogim posameznikom in družinam. »Hodim« torej po ledini. Projekt Hodim, torej sem nameravam v prihodnosti razviti s pomočjo evropskih sredstev, ponuditi povezovanje ter zagotoviti strokoven kader spremljevalcev.

Pia Peršič

Galerija

ŠKOTSKA
ŠKOTSKA
ŠPANIJA
ŠPANIJA
ŠPANIJA
UTRINEK S POTI

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

8.8.2012Oceni ela 

Gospodična Pia, zaradi mene ste lahko doktor znanosti, ampak dokler ne znate napisati 'magistrskega' brez 'e', se popolnoma brez veze kitite s kakršnimikoli nazivi. Sicer pa vse čestitke, lepo zasnovana ideja - veliko uspeha pri njeni izvedbi!

8.8.2012Oceni butec &butec 

Ena črka, kako hitro pobegne....

9.8.2012Oceni vidko 

Kakor razumem, gre za navajanje podtakov in ne kitenje. Menim, da je punca kar pri briht, da se loteva takšnih podvigov. Sicer pa imajo uredništva verjetno lektorje, kaj ne. Mene bi recimo bolj zanimal kakšen odmev, ker si želim vsaj Pohorsko pot do Logarske napraviti v kosu. Fajn je da nas takšni ljudje navdušujejo in vso srečo Piji na poti (komentar ni lektoriran).

11.8.2012Oceni franci 

Ženske vidijo vidijo samo napake. Nekaj bi napisal: če bi se stroka več ukvarjala s prakso bi bilo na svetu manj težav. Takšni ne prepisujejo diplom, so transparentni. Upam, da bomo njeno pot našli kje zabeleženo saj je malo pogumnih in vztrajnih žensk. Vidim jo kot mlado Benko Pulko in ji želimo, da bi prišla na cilj in predstavila kje to pot. Pija srečno ti želimo in ne pozabi še kje objaviti!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava