Poletni tabor SDM 2012 v Dolenjskih Toplicah

25.7.2012 | 08:10

Poletni tabor SDM 2012 v Dolenjskih Toplicah
Poletni tabor SDM 2012 v Dolenjskih Toplicah

V Dolenjskih Toplicah je med 20.-22. julijem potekal poletni tabor Slovenske demokratske mladine. Obiskal nas je tudi predsedniški kandidat dr. Milan Zver. V petek smo se namestili v avtokampu Dolenjske Toplice, ki ga uspešno vodita zakonca Potočar, Bojan pa je tudi predsednik OO SDS Dolenjske Toplice. Žal udeležencev tabora, kot je bilo sprva načrtovano, nista pozdravili in nagovorili podpredsednica SDS Sonja Ramšak in poslanka Janja Napast, ki sta se, zaradi službenih obveznosti oz. dogovarjanja o fiskalnem pravilu, opravičili. Tako je uvodni nagovor pripadel že omenjenemu Bojanu Potočarju, predsedniku SDM Andreju Čušu in predsedniku Sveta SDM, Andreju Korparju.

Sobota se je pričela s predavanjem »Mladinski svet lokalne skupnosti – kako ga ustanovimo in primeri dobrih praks«. Predavala sta Andrej Čuš, ki je tudi podpredsednik Mladinskega sveta Mestne občine Ptuj ter Matej Žontar, član IO SDM in predsednik Mladinskega sveta občine Litija. Spregovorila sta kako povezati mladinska društva v občini, ustanoviti in registrirati mladinski svet pri lokalnih in nacionalnih oblasteh. Predstavila sta tudi primere statuta, ustanovne listine in ostalih obrazcev, ki jih pobudniki potrebujejo za lažjo ustanovitev organizacije.

Po predavanju nas je pod svoje okrilje vzel Primož Primec in nas popeljal po okolici Dolenjskih Toplic. Boljšega vodiča si ne bi mogli želeti, saj je poleg tega, da je domačin, še vodja Turistično-informacijskega centra v Dolenjskih Toplicah. Predelani »zelenec«, ki je včasih vozil po ljubljanskih ulicah, nas je popeljal na izlet v Sotesko, kjer smo si ogledali Hudičev turn, grad Soteska in depo Tehniškega muzeja Slovenije.

Veličasten dvorec Soteska je bil po Valvasorjevem mnenju eden najlepših v deželi Kranjski. Dvorec je slovel po bogato poslikanih prostorih, od katerih je bila še zlasti imenitna sala terrena v pritličju severovzhodnega stolpa. Pred popolnim propadom je razvaline rešila spomeniška služba. V poslopju dvorca Soteska smo si ogledali še deponirano zbirko vprežnih vozil in posameznih modelov vozil iz prometnega oddelka, ki jih sicer hrani in predstavlja Tehniški muzej Slovenije iz Bistre pri Vrhniki.

Posebej nas je navdušila notranjost vrtnega paviljona Hudičev turn, ki je bogato poslikana z iluzionistično poslikavo iz konca 17. st. Ker smo se mnogi spraševali od kje izvira ime turna, nas je Primož razsvetlil, da je bil Hudičev turn namenjen predvsem razvedrilu, saj naj bi svoje ime dobil po razuzdanih zabavah, ki jih je grajska gospoda prirejala v njem.

Po vrnitvi v kamp in pikniku se nam je pridružil poslanec Tomaž Lisec, ki je imel predavanje z naslovom »Poslanec to sem jaz: pogovor o aktualnih političnih zadevah in predstavitev dela poslanca«. Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju, kjer so lahko udeleženci poslanca vprašali kar so želeli, sam pa je predstavil kaj pomeni sprejetje zakona po hitrem postopku, spregovoril o možnosti predčasnih volitev, času, ki ga vzame branje in priprava na parlamentarno sejo...

Zvečer pa je sledil vrhunec poletnega tabora, saj nas je obiskal predsedniški kandidat SDS in NSi dr. Milan Zver. V svojem nagovoru je pozdravil odločitev predsednika vlade in predsednikov vseh parlamentarnih strank, da se bodo jeseni nadaljevali pogovori za vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Zahvalil se je vsem »zverinicam«, ki z dobro organizirano kampanjo skrbimo za njegovo prepoznavnost in nas spodbudil k zagnanosti tudi v prihodnje, saj ob takšni aktivnosti, tudi rezultat ne more izostati. Po druženju smo skupaj odšli pod prireditveni šotor v center Dolenjskih Toplic, kjer se je ob prazniku občine odvijala Topliška noč.

Po noči, ko je dež malo namočil naše šotore, smo se odpravili na kopanje v Terme Dolenjske Toplice, ki se ponašajo z bogato tradicijo, saj so eno najstarejših zdravilišč v Evropi. Po kopanju in razvajanju v vrelcih termalne vode smo se odpravili vsak na svoj konec in si zaželeli: »Nasvidenje do poletnega tabora SDM 2013!«

Vse pohvale in zahvale Karmen Potočar, Evi Filej Rudman, Primožu Primcu in ostalim članom LO SDM Dolenjske Toplice za uspešno izveden poletni tabor SDM 2012!

SDM

Galerija

sdm
sdm01
sdm02
sdm03
sdm04
sdm05
sdm06
sdm07
sdm08
sdm09
sdm10
sdm11
sdm12
sdm13
sdm14
sdm15
sdm16
sdm17
sdm18
sdm19
sdm20

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

25.7.2012Oceni nadškof 

Kaj je bil tudi Uran,da pozdravi svoje simoatizere ?

25.7.2012Oceni jaka avšič 

kakšen mogočen grad bi si v SOTESKI ogledovali cel dan ,tako da bi morali tabor za en dan podalšat, pa so ga gospodarni komunisti porućili tapravi slovenski gospodarji

25.7.2012Oceni nadškof 

jaka,zdaj ga lahko tvoja desničarska oblast popravi.Že l.91 bi ga lahko,pa je bilo treba orožje preprodajat za privat žepe.Pa Patria,SKB....Kaj so popravljali cerkve,bi lahko gradove.Namesto da so gozdove vračali izdajalcem RKC,bi popravljali gradove,........

26.7.2012Oceni tine 

Ja, kako sami seb čestitajo? Čestitat b moral zveru, da si je utrgu minutko..sramota..

26.7.2012Oceni garaža 

Revolucionarji so porušili več Slovenije kot okupator. Kje so v gradu vrednote NOB ?

27.7.2012Oceni SiMON 

Med drugo svet. vojno so Srbi poleg okupacije izvajali še svoj zločinski kulturni program. Poleg gradov in graščin, so pri tem sistematično požigali tudi šole, cerkve, župnišča, prosvetne domove,… Še zdaleč ni, niti približno, ocenjena gospodarska škoda, ki so jo povzročili z ropi, požiganjem, razbijanjem in nesmiselnim uničevanjem. Redka je bila hiša v Sloveniji, ki ni bila gospodarsko prizadeta. To divje, noro in zločinsko uničevanje slovenskega imetja, ki ga ni mogoče utemeljiti in zagovarjati z ničemer, najmanj pa s kakimi vojaškimi razlogi, kot to navajajo vse povojne partizanske literature, je povzročilo ogromno škodo slovenskemu narodu in celo Osvobodilni fronti sami, saj je bila zaradi uničene in izropane dežele prisiljena stradati celo njena NOV sama. Celo Marijan Dermastja, član Centralnega komiteja Komunistične partije Slovenije, je na konferenci Komunistične partije Slovenije od 5. do 8. julija 1942, odkrito povedal »da vse zgleda kot roparska banda«. Presunljiva je tudi pripoved Edvarda Kocbeka, ko opisuje požig gradu Soteska. Pred požigom je Boris Kidrič dejal Božidarju Jakcu: »Čez pet minut bo tvoje umetniško srce zakrvavelo! Natanko opolnoči bo zgorela Soteska!« Božidar Jakec mu je odvrnil: »Zdaj vidim, da ste znoreli! Vso Dolenjsko boste uničili! Kaj pa se sploh greste?«

27.7.2012Oceni mona 

Simon in garaža,vidva sta obupana od cerkvenega slepila.Mogoče vama bo ta afera z Urankotom malo razbistrila um.To,da pa cerkev izganja domače ljudi iz države,to je v redu.Isto je delala med 2.svet.vojno,ko je okupatorjem dajala spiske nevarnih slovenskih patriotov.

29.7.2012Oceni Robin Hood 

Spet... pač podmladek ene politične stranke in že se tu piše o letu 1945 in deli na naše in vaše ............ kr neki . Uspešno delo mladina.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava