Dobrodošli v deželi vina - tudi z vinogradom v krožišču

9.7.2012 | 13:35

Dobrodošli v deželi vina - tudi z vinogradom v krožišču

Vstopno krožišče v Šmarju v Sevnici krasi pravi vinograd. In morda ni naključje, da v grščini »krasi« pomeni vino, to najžlahtnejšo pijačo, plod narave in pridnega dela človeških rok. Vinograd v krožišču je oblikovan v vetrnico – rožo vetrov, sestavlja ga 36 trt v osmih vrstah, ki so s pomočjo meritev s teodolitom usmerjene natančno v smeri neba S, J, V, Z in vmes SZ, JZ, SV, JV. Sorta trte je muškat blu, ki spada med t.i. interspecifične sorte trt, ki so pridobljene s križanjem žlahtnih sort vinske trte z »divjo« trto. Na ta način pridemo do odpornejših »okrasnih« trt, ki so zelo primerne za zobanje, sokove ... predvsem pa za razne 'obhišnice'. Muškat blu je rdeča sorta, ki zori v začetku septembra. Grozd ima srednje debele, rahlo podolgovate jagode, ki so odlične za zobanje. Na zračni in lepi legi ne potrebuje zaščite s fitofarmacevtskimi pripravki.

A brez skrbi in drznih namigov, zaradi prometne varnosti bo grozdje odtrgano še pred obarvanjem, tako da ne bi zrelo grozdje zamikalo mimoidočih in ogrozilo udeležencev v prometu.

Idejo za tovrstno ureditev je dal Sevničan, priznani enolog Zdravko Mastnak iz Vinske kleti Mastnak v Orešju nad Sevnico. Zemljo za vinograd in gradbena dela je darovalo podjetje Gradnje, d.o.o., iz Boštanja, Vinska klet Mastnak pa je poskrbela za celotno izvedbo ostalih ureditev (elaborat, dovoljenje, postavitev stebrov, žic …) in zasaditev vinograda s trtami v skupni vrednosti 2.000 evrov. Od postavitve vinograda bo za košnjo skrbela javna služba kot za vsa ostala krožišča, za nego trt pa Vinska klet Mastnak.

Tovrstne ureditve so praksa mnogih krožišč v tujini, predvsem seveda v vinorodnih deželah Alzacije, Burgundije v Franciji in tudi drugod.

Vinograd v krožišču je pri mnogih vzbudil zanimanje in izzval razmišljanja o smiselnosti tovrstne ureditve, odgovor vsem pa je po besedah avtorja zelo enostaven, saj je namen in sporočilo vinograda v krožišču v Šmarju zgolj dobrodošlica: »Dobrodošli v deželi vina!« in splošna promocija vinogradništva, saj se na Zajčji gori (ob njenem vznožju stoji tudi krožišče v Šmarju) uradno pričenjajo vinogradniške lege Bizeljsko sremiškega vinorodnega okoliša, v katerem – poleg Gornjedolenjskega vinorodnega okoliša na desnem bregu reke Save - odlična vina pridelujejo tudi vinogradniki iz občine Sevnica.

Rok Petančič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

9.7.2012Oceni gogi 

vse je na črno narejen,DRSC bo ukrepal,razen če ni podkupljen s kakšnim pridelkom omenjenih

9.7.2012Oceni sevničan5 

Mi Zdravko M. sploh ne leži, ampak vseeno podpiram projekt! Zdi se mi inovativen, poseben, in v Sevnico naj bi prinesel nekaj svežine. In to je tisto, kar podpiram! (o oslih, na črno narejeno-o tem pa naj sodijo tisti, ki so za to poklicani. Me pa prav zanima, kaj bi predlagal Korli za krožišče...)

9.7.2012Oceni Inovativnost 

Inovativnost? Krožišče z vinogradom??? Zgolj plagiat! Tovrstne ureditve so praksa mnogih krožišč v tujini, predvsem seveda v vinorodnih deželah Alzacije, Burgundije v Franciji in tudi drugod. Upam, da ne bo potrebno plačevati kakšne odškodnine ...

10.7.2012Oceni Franci 

Pa kaj bi radi bebci, a ni dobro.... niste z ničemer zadovoljni, bi bilo boljše, če bi postavili na sredi veliko nogometno žogo? ali naj raste na tem mestu Ambrozija?

10.7.2012Oceni Marjetica 

No, ja, Franci, če misliš, da je potrebna promocija vina tud na takšen način je povsem v redu. Sprašujem pa se čemu tolikšna pozornost vinu? Da lažje utopimo skrbi?

10.7.2012Oceni korli 

kam bo pa zdej zmešan KŠTM smarekce postavljal za novo leto,verjetn kar po cest,ko se bojo nažrl vina iz rondojskega nugrada,obdeloval ga bojo pa blokovski lenuhi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava