DL: Po dobrih 100 letih rušitev?

3.7.2012 | 14:30

Nekdanje črmošnjiško šolsko poslopje je v precej slabem stanju. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Nekdanje črmošnjiško šolsko poslopje je v precej slabem stanju. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Čeprav je ob prihodu v Črmošnjice očitno, da se prebivalci trudijo, da bi bila njihova vas čim lepše urejena, pa - potem ko so pred leti porušili nekdanje župnišče sredi vasi, ki je kazilo podobo kraja - ostaja še ena večjih stavb, ki Črmošnjičanom ni v ponos. To je nekdanje šolsko poslopje, v katerem živijo štiri družine in ki vidno propada.

Pouk se je v Črmošnjicah začel že leta 1816, kot navajajo nekateri od virov, ali šest let pozneje, kot trdijo drugi viri. Vendar pa šolsko poslopje, ki še stoji v vasi, ni iz tistih časov, pač pa je bilo zgrajeno leta 1906, in sicer s pomočjo Schulvereina. To je bilo nemško šolsko društvo, ki je bilo leta 1880 ustanovljeno na Dunaju, v Črmošnjicah pa je bila njegova podružnica.

Do leta 1919 pa je bil pouk v črmošnjiški osnovni šoli le v nemškem jeziku. Da gre za šolsko poslopje, priča tudi napis »Osnovna šola« nas vhodnimi vrati. Sicer pa je okolica stavbe dokaj zanemarjena, a tudi na stavbi se pozna, da je videla že boljše čase. Med drugim tudi kar precej pokajo zidovi.

Semiška županja Polona Kambič je priznala, da v nekdanje šolsko poslopje, ki je v občinski lasti, ne vlagajo, ker tudi nima smisla, saj je preveč dotrajano. Družine, ki živijo v šoli in imajo z občino sklenjene najemne pogodbe, zato nameravajo preseliti drugam in stavbo porušiti. Zato sedaj na občinski upravi zbirajo podatke, katera stanovanja v občini so naprodaj, da bi jih odkupili in jih namenili za socialna stanovanja ter vanje preselili družine iz Črmošnjic. V lasti semiške občine je sedaj okrog 10 stanovanj, kar sicer ni veliko, a glede na to, da je tudi občina po številu prebivalcev med manjšimi, stanovanja pa je potrebno tudi vzdrževati in obnavljati, je to, kot je dejala Kambičeva, za občino kar velik zalogaj.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 5. aprila 2012.

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

3.7.2012Oceni Ana 

Še en žalosten primer slovenskega odnosa do lastne dediščine. Rušit, rušit, rušit ... potem se pa čudimo, kam izginja harmonična podoba vasi in da nastajajo neki zmazki (npr. Ručetna vas), pri kateri te bolijo oči, ko se samo voziš mimo. Lahko bi se malo zgledovali po npr. Angležih, ki starejše stavbe z veseljem obnavljajo, saj se zavedajo njihovih kvalitet, tako v simbolnem kot arhitekturnem smislu.

3.7.2012Oceni ana1 

Se ni treba zgledovat po Angležih. Lahko pogledamo k Avstrijcem, pa Italijanom. Vsako stvar zaščitijo, obnovijo-, dodajo zgodbo in potem seveda tržijo. Pa kako so zanimive stare zgradbe in zgodbe o njej!

3.7.2012Oceni ajmar 

Se pridružujem mnenjema. Ni ga lepšega kakor tako v mestih stara jedra in na vaseh hiše z zgodovino, ki dihajo. Še ne dolgo nazaj (20,30 let) je veljal lokacijski načrt in v kolikor predvidene gradnje niso bile v skladu z načrtom, je bilo prepovedano graditi, delati ekstravagantne kritine in fasade ter ostalo. Danes si vsak lahko privošči delati karkoli si poželi. Od gradenj le meter od glavne ceste, do kakor že omenjeno višje, groznih fasad, nadstreškov in ostalih absurdnih elementov na objektih ali v okolici le-teh. Tudi tujci na nas gledajo drugače. S komerkoli se pogovarjam, se prav vsi zaljubijo v stare gradnje bodisi v starih mestnih jedrih kot tudi na vaseh. Ampak Slovenci smo nekaj posebnega; vsakih 5 let nov avto, vsakih 15 let nova fasada, staro rušit in novo (montažno oziroma "na ključ") graditi... Bravo mi. Konkretno ta zgradba v Črmošnjicah je veličastna in kvalitetno grajena, le dobrega projektanta potrebujejo, ki jo bo z novitetami znotraj prenovil po novejših standardih in zunanjost popravil po obstoječem slogu.

3.7.2012Oceni Rosa Mohar 

Smešno - tragi komično. V naši občini je to praksa - stari kulturni dom. Tudi rušenje stane. Črmošnjice naj bi bile nek turistični center, ali ne? Stavbo se bi dalo dobro izkoristiti v ta namen. Gospe županji predlagam, da začne "rušit" in zapirat še druge moteče objekte na področju te lepe doline. Dobro ve, kaj imam v mislih.

3.7.2012Oceni Ana 

Rušiti stare šoli in graditi sežigalnice gum ... temu se reče napredek v občini Semič.

5.7.2012Oceni Nadja 

tako je, Ana. To je napredek po Polonino!

5.7.2012Oceni sdom 

hmm...a je po tem zgledu, sedaj na vrsti tudi Narodni (oz. po starem, Sokolski) dom v Novem mestu ?!!

7.7.2012Oceni don 

kdo hoče tržit naj investira! vložite seveda svoj denar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava