FOTO: Gasilsko društvo Jablan praznovalo 30 let

24.6.2012 | 11:05

FOTO: Gasilsko društvo Jablan praznovalo 30 let
FOTO: Gasilsko društvo Jablan praznovalo 30 let

V začetku junija je Prostovoljno gasilsko društvo Jablan praznovalo 30 let delovanja. Uvodoma so pripravili gasilsko parado, poveljnik društva Marjan Jankelj je podal poročilo. Predsednik društva Marko Žagar je pozdravil vse zbrane in predstavil delovanje društva v preteklih tridesetih letih.

Leta 1985 so s skupnimi močmi in raznimi donacijami odkupili stanovanjsko hišo sredi Jablana, lastnice Anice Murgelj, kot prostor za bodoči gasilski dom. V naslednjih letih je sledilo preurejanje. Tekom let so opazili, da prostori več ne zadostujejo potrebam društva. To je bil prvi povod za adaptacijo doma. Leta 1995 so se začela rušitvena dela in nato je sledilo širjenje doma. Otvoritev novega gasilskega doma Jablan je bila 22. julija 1998.

Tako kot se je širil dom, se je v letu 1999 zamenjal stari IMV kombi z novim Renault Trafic, v letu 2000 se je ob domu razširilo dvorišče in uredilo igrišče, naslikali so Florjanovo podobo na gasilski dom, razvili prapor društva, se pobratili z gasilskim društvom Ždinja vas, ves čas pa so sledili operativnim potrebam društva, in v letu 2010 kupili novo terensko vozilo, primerno za gašenje posebno gozdnih požarov pa tudi za hitro posredovanje pri vseh vrstah požarov.

Za letošnje praznovanje 30-letnice so prenovili zunanjo podobo doma. Danes društvo šteje 186 članov, obsega pa bližnje vasi: Jablan, Mali Vrh, Goriška vas, Vrhovo in naselje Šranga. Ker se izkušeni člani zavedajo, da na mladih svet stoji, veliko časa, truda in prostovoljnosti namenijo mlajšim rodovom. Sadovi tega pa se vidijo pri rezultatih tekmovanj. Letos so jih na državnem tekmovanju zastopali prav najmlajši, mešana skupina pionirjev. Predsednik društva Marko Žagar je še dejal: "Vsi člani se zavedamo, da je prostovoljnost in solidarnost na prvem mestu. Vemo, da skupaj zmoremo nadaljevati to, kar so za nas storili naši predniki, in trudili se bomo še naprej, da bo naše PGD Jablan imelo lepo prihodnost."

Na slovesnosti sta zbranim spregovorila tudi župan občine Mirna Peč Andrej Kastelic in delegat Gasilske zveze Novo mesto Boštjan Japelj. Prireditve se je udeležil tudi občinski sektorski poveljnik Martin Krevs. V bogatem in zanimivem kulturnem programu so nastopili pevski zbor Rožmarin iz Mirne Peči, mladi harmonikarji in jablanski recitatorji.

Ob tej priložnosti so podelili 36 priznanj in odlikovanj. Gasilska zveza Novo mesto je PGD Jablan podelila kipec v zahvalo za 30-letno uspešno delovanje. Jablanski gasilci so se zahvalili vsem, ki so jim omogočili praznovanje. Za prijetno razpoloženje so poskrbeli člani ansambla bratov Poljanšek.

H. M.

Galerija

jab-11
jab-12
jab-13
jab-14
jab-15
jab-16
jab-17
jab-18
jab-19
jab-20
jab-21
jab-22

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

25.6.2012Oceni kren 

jao dejte sliko 4 umaknt,gasilc k pozdravlja z levo roko pa res ni še slišal za postrojitvena pravila sramota za šotor hahahahaha adijo pamet ne si delat sramote

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava