Stane Iskra – priznanje za življenjske dosežke

22.6.2012 | 08:20

Andrej Kerin je na visokem nekajkrat zatrepetal, a vseeno ni padel, zaključil je kato Tensho, nato pa je pokazal še Yoko-Geri (brco naprej) in Mae- Geri (brco vstran)

Andrej Kerin je na visokem nekajkrat zatrepetal, a vseeno ni padel, zaključil je kato Tensho, nato pa je pokazal še Yoko-Geri (brco naprej) in Mae- Geri (brco vstran)

Zlato plaketo KZS je Iskri izročil predsednik zveze dr. Igor Zelinka: »Na Staneta smo vsi lahko zelo ponosni, saj je ne le najstarejši mojster karateja pri nas, pač pa je še vedno izredno aktiven!«

Zlato plaketo KZS je Iskri izročil predsednik zveze dr. Igor Zelinka: »Na Staneta smo vsi lahko zelo ponosni, saj je ne le najstarejši mojster karateja pri nas, pač pa je še vedno izredno aktiven!«

Nastop Staneta Iskre na karate gala showu v krškem kulturnem domu v čast občinskega praznika, a tudi proslave 45. obletnice ustanovitve prvega karate kluba v Sloveniji prav v Krškem 1967, je predstavljal vrhunec večera! KZS - Karate zveza Slovenije je Senseiju Iskri Iskri podelilla zlato plaketo za "izredne zasluge pri razvoju in popularizaciji karateja", katero mu je izločil predsednik zveze dr. Igor Zelinka osebno. Častni gost iz Japonske Akihito Yagi, 7.DAN, Kyoshi, je Staneta Iskro proglasil za častnega člana Karate zveze Okinawe, kot posebno priznanje za življenske dosežke pa mu je izročil z zlatimi črkami vezeno ime na črnem pasu slovite okinawske karate šole Goju-Ryu!

Točka 'Živi karate most', ki sta jo izvedla Stane in njegov učenec, a že dolgo tudi sam mojster Andrej Kerin, je dokazovala žilavost, moč in vzdržljivost starega mojstra, ki je celo življenje posvetil športni vadbi, a tudi treningu borilne veščine in zdravega življenja, spletu dejavnosti, ki jo v Stanetovemu delu in poučevanju že desetletja simbilizira dren! Medtem ko Andrej stoječ na Stanetovem trebuhu izvaja kato Tensho - japonsko vajo dihanja, pa nato na vrhuncu za nameček doda še nekaj težkih udarcev z nogo, Stane razpet med dvema pručkama lovi ravnotežo, vzdržuje moč in daje oporo vrvohodcu Andreju. Težka stvar tudi za treniranega mladega atleta, kaj šele za zdavnaj upokojenega športnika, a nikoli upokojenega trenerja, ki je vse svoje življenje posvetil proučevanju skrivnosti gibanja, telovadbe, borilnih veščin in dihanja in je prav letos zakoračil v svoje 75.leto življenja!

Podžupanja Ana Nuša Somrak je med pozdravnim govorom poudarila: "Staneta se vedno spominjamo v povezavi s športom, s karatejem, s šolo zdravega življenja. Tudi sama sem se zelo veliko naučila od njega in to me spremlja celo življenje." Predsednik Karate zveze Slovenije dr. Igor Zelinka se je Stanetu zahvalil za dolgoletno delo rekoč: "Staneta smo že nekoč vsi poznali kot starega mojstra, ki je svojo dušo in srce posvetil proučevanju, vadbi in poučevanju karateja. Pri svojem delu je šel še dlje, saj je stopil iz japonskih okvirov in mu dodal zvrhano mero svojih izkušenj, slovenske pameti in športne pedagogike ter tako na najboljši možni način združil dva svetova! Stane, v osebnem imenu, pa tudi v imenu KZS, iskrene čestitke in vso spoštovanje!"

Na karate gala showu smo videli izbrano skupino nastopajočih: z otvoritveno točko se je izkazal filmski igralec in karate mojster iz Okinawe Akihito Yagi, sledila mu je skupina iz športnega kluba DREN na čelu z Andrejem Kerinom. Nato so izkazali tekmovalci Judo kluba Krško, ki jih trenira mojster Ivan Širola. Kamil Fras iz KK Selnica, pokazal tehniko z okinawskim orožjem 'tonfa', sedaj sicer sodobni policijski 'pendrek'. Prikaz vadbe s samurajsko sabljo katana sta prikazala Dani Vombek in Gregor Haring iz akademije borilnih veščin Ptuj, v zadnji točki programa pa je Veljko Jukič (tokrat je nastopal v trojni vlogi: kot nastopajoči, kot napovedovalec in kot organizator!) prikazal 'kato' Shi-Sochin s tradicionalnim okinawskim orožjem 'Sai'! Veljko Jukič sicer sodi med prve učence mojstra Iskre iz srednješolskih let, v čast jubileja krškega karateja (in občinskega praznika) pa sta skupaj s Stanetom pripravila seminar okinawskega 'Karateja brez meja' Krško-Samobor-Zagreb z mojstrom Yagijem, prav tako pa tudi karate ekshibicijo pred kulturnim domom Krško 'avto povozi karateista' ter predavanje o formuli 1. Izobraževanju o skrivnostih okinawskega Goju-Ryu karateja so se priključili tudi v Selnici ob Dravi, v Mariboru, na Lošinju in Novigradu, ter iz tega vsi skupaj naredili pravo slovensko-hrvaško turnejo filmskega igralca in karate učitelja Yagija, katerem je bil prav nastop na gala proslavi v Krškem vrhunec obiska!

V sklepnem dogovoru na zaključku karate gala proslave v čast Senseiju Iskri pa je Veljko Jukič povzel: "Si predstavljate človeka, ki je pri svojih letih še vedno polno športno aktiven! Pred sabo bomo imeli lep vzor, a tudi izzziv, da lepega dne doživimo njegovo aktivno starost in ob tem tudi sami dosežemo vsaj del njegovih uspehov. Hvala Stane in srečno tudi v bodoče!"

Željko Jeličič
Foto: Matevž Pavlin in Goran Krošelj

Galerija

01 - Stane in dr. IGOR ZELINKA - KZS - 2871-SHOW-1K-2012-06-foto-M_Pavlin
02 - Stane Iskra in Andrej Kerin - 2905-SHOW-1K-2012-06-foto-M_Pavlin
03 - Stane Iskra in Andrej Kerin - _YAG7415-ISKRA - 45let-2012-06-foto-VJ-
04 - Stane Iskra in Andrej Kerin - YAG7426-SHOW-1K-2012-06-foto-MP
05 - Stane in dr. IGOR ZELINKA - KZS - 2870-SHOW-1K-2012-06-foto-M_Pavlin
06 - Stane in dr. IGOR ZELINKA - KZS - YAG7379-ISKRA - 45let-2012-06-foto-VJ-
09 - Akihito Yagi 7.DAn - KYOSHI - Okinawa - 2928-SHOW-1K-2012-06-foto-M_Pavlin
11 - ISKRA in 09 - Akihito Yagi 7.DAn - KYOSHI - Okinawa -YAG7442-ISKRA - 45let-2012-06-foto-VJ-
12 - Akihito Yagi 7.DAn - KYOSHI - Okinawa -2643-SHOW-1K-2012-06-foto-M_Pavlin
12 - ISKRA in Akihito Yagi 7.DAn - KYOSHI - Okinawa -2930-SHOW-1K-2012-06-foto-M_Pavlin
13 - Veljko JUKIC - SAI - Shi  Sochin kata - 2832-SHOW-1K-2012-06-foto-M_Pavlin
14 - AKIHITO YAGI in Stane ISKRA - YAG7536-SHOW-1K-2012-06-foto-MP

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava