Poletna vinska razvajanja - tudi Martina Baškovič na Ljubljanski vinski poti

20.6.2012 | 12:00

Rado Stojanovič, direktor prireditve, Martina Baškovič, vinska kraljica 2012, Lea Mlečnik, vipavska vinska kraljica, in Aleš Čerin, podžupan MOL (foto: Aleš Fevžer)

Rado Stojanovič, direktor prireditve, Martina Baškovič, vinska kraljica 2012, Lea Mlečnik, vipavska vinska kraljica, in Aleš Čerin, podžupan MOL (foto: Aleš Fevžer)

Poletna vinska razvajanja - tudi Martina Baškovič na Ljubljanski vinski poti
Poletna vinska razvajanja - tudi Martina Baškovič na Ljubljanski vinski poti

Zadnjo pomladansko soboto, 16. junija 2012, se je po ožjem starem mestnem jedru vila prav posebna pot. Pot med stojnicami z vinskimi in kulinaričnimi dobrotami so organizatorji poimenovali Ljubljanska vinska pot. Tradicionalna prireditev je tudi tokrat privabila več tisoč obiskovalcev, ki so se sprehodili med več kot 70 stojnicami z vinsko-kulinaričnimi dobrotami. Piko na i junijski izvedbi Ljubljanske vinske poti je postavila premierna prireditev Kozarec penine v Mestni hiši.

V soboto, 16. junija 2012, med 13. in 21. uro, so obiskovalci lahko spet pokušali in kupovali vina ter kulinarične dobrote od več kot 100 ponudnikov. S tokratno prireditvijo, ki je potekala pod sloganom Poletna vinska razvajanja, je želel organizator Ljubljančanom in Ljubljančankam ter in obiskovalcem in obiskovalkam Ljubljane predstaviti bolj lahkotne poletne okuse vin in drugih raznovrstnih dobrot. Svoja vina so v pokušino in nakup ponudili vinarji iz vseh slovenskih vinorodnih dežel in okolišev, med katerimi je bila z največjim številom ponudnikov zastopana Vipavska dolina. Pridružile pa se jim kmetije z mlečnimi, mesnimi, krušnimi in drugimi domačimi dobrotami ter nekatere gostilne in restavracije. Tokrat so Ljubljansko vinsko pot, katere stojnice so krasile in bogatile Mestni trg, Stritarjevo ulico, srednji most Tromostovja in Cankarjevo nabrežje, popestrile tudi občinske stojnice ter nekatere turistične organizacije in društva.

Za prijetno vzdušje na Ljubljanski vinski poti so tudi tokrat poskrbeli številni ljudski godci, pevci in plesalci, ki so obiskovalce s svojim plesom, glasbo in prikazom običajev popeljali na različne konce Slovenije. Obiskovalcem prireditve so sprehod še dodatno popestrili: Papirniški pihalni orkester Vevče, mešani pevski zbor KUD SCT, harmonikarja Martin Kompare in David Koren, društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj in društvo Doli - oživljanje Lokavškega izročila. Papirniški pihalni orkester Vevče je bil letos tisti, ki mu je pripadla čast svečane otvoritve prireditve. Prisotne so pred Mestno hišo nagovorili organizator prireditve Rado Stojanovič, aktualna slovenska vinska kraljica Martina Baškovič in ljubljanski podžupan Aleš Čerin, ki so skupaj z obiskovalci ob odprtju Poletnih vinskih razvajanj nazdravili s kozarcem penine.

Pred samo otvoritvijo Ljubljanske vinske poti, pa so lahko obiskovalci v glavnem atriju ljubljanske Mestne hiše okušali peneča vina in penine petnajstih slovenskih pridelovalcev penin. Uvodni dogodek Poletnih vinskih razvajanj z imenom Kozarec penine v Mestni hiši, ki je letos doživel svojo premiero, je z več kot 500 obiskovalci in obiskovalkami (prevladovali so Ljubljančani in Ljubljančanke) presegel vsa pričakovanja tako vinarjev, kakor tudi organizatorja.

N. L.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava