Srečanje novomeških učiteljiščnikov po 45. letih

19.6.2012 | 13:30

Srečanje novomeških učiteljiščnikov po 45. letih
Srečanje novomeških učiteljiščnikov po 45. letih

Ob praznovanju 45-letnice zaključene mature Učiteljišča Novo mesto, davnega leta 1967, so se v Gostilni Jakše zbrali nekdanji dijaki predzadnje generacije, ki so že v jeseni istega leta stopili pred učence po vsej Sloveniji. Učni program, pet let trajajoče pedagoške priprave, je omogočal dober start bodočim učiteljem.

Z bogatim znanjem, hospitacijami ter nastopi, so si pridobili bogato popotnico za dober pouk. Med slavljenci so bili prisotni mnogi uspešni učitelji, nagrajenci in nosilci različnih nagrad.

V bogatem popoldanskem in večernem programu so se podali na pohod objetega mesta »NM*V*ŽICI«, obiskali profesorico Božo Podergajs v Domu starejših občanov, z njo pokramljali in se nasmejali ob pripovedovanju dogodkov, šal in večer preživeli s svojo razredničarko profesor Ano Zafred, ki jim je darovala torto spomina v obliki »rastoče knjige« znanja, zamisli in srčnosti, ki so jo kazali pri svojem delu. Z obiskom profesorice Eve Simič in spregovorjenimi besedami nekdanje dijakinje Darke so v hladu gostilniškega vrta pod mogočnimi lipami obujali spomine na šolske klopi, obnovili vse prigode, zmote, in prešerne dni šolanja.

Zdaj, kot dobri »stari starši« pomagajo svojim vnukom in s pravim čutom popravljajo »napake« sedanje šole. Pravijo, da je bila šola v bližnji preteklosti bolj družabna, inovativna, za učence manj stresna, organizirana in je dajala širšo paleto znanj za poklice in samo delo. Srečanje, za srečno starost, so izkoristili in zaključili v razmišljanju, da ob 50-letnici izdajo Zbornik novomeškega učiteljišča, kar si ta ustanovo s svojim bogatim poslanstvom zasluži.

Pripravil: Jože Pečnik

Galerija

ucit-11
ucit-12
ucit-13
ucit-14
ucit-15
ucit-16

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava