DL: Bombnik je končal na zidanicah

9.6.2012 | 13:20

Jože Povšič na kraju, kjer se je zrušil bombnik. (Foto J. Ambrožič, arhiv DL)

Jože Povšič na kraju, kjer se je zrušil bombnik. (Foto J. Ambrožič, arhiv DL)

Posadka ameriškega strateškega bombnika B-24 Liberator z vzdevkom ROSALIE MAE, ki se je v sredo, 20. decembra 1944, zrušil v vinski gorici Ostrvec pri Rihpovcu. (Foto: Archive and Research/Reference Center for W.W.II B24 Liberator Bombers, USA)

Posadka ameriškega strateškega bombnika B-24 Liberator z vzdevkom ROSALIE MAE, ki se je v sredo, 20. decembra 1944, zrušil v vinski gorici Ostrvec pri Rihpovcu. (Foto:
Archive and Research/Reference Center for W.W.II B24 Liberator Bombers, USA)

Konec decembra 1944 se je v vinski gorici Ostrvec pri Rihpovcu zrušil ameriški bombnik, o katerem dolga desetletja nihče ni vedel praktično ničesar. Zgodbe o letalu in posadki so burile domišljijo domačinov, zdaj pa je Trebanjec Jože Povšič uspel rekonstruirati celoten potek dogajanja 20. decembra 1944, ko je ameriški strateški bombnik B-24 Liberator svojo pot neslavno zaključil na dolenjskih zidanicah.

»Tega dne so imeli bombniki 741. bombne eskadrilje nalogo bombardirati nemško tovarno orožja Škoda v Plznu na Češkem. Poleteli so z letališča San Giovani iz Cerignole v južni Italiji. Med letom proti Plznu je na višini 8.000 metrov bombniku odpovedal eden od štirih motorjev. Ker orjaški bombnik ni mogel slediti eskadrilji, je severno od Celovca obrnil in se napotil nazaj v južno Italijo. Nad Mirno pa je začel motor goreti, zato je desetčlanska posadka nad Rihpovcem izskočila s padali,« pripoveduje Povšič, ki ve, da se je rešilo devet članov posadke.

Šest jih je pristalo na območju Debenca, trije na Rihpovcu, eden pa v Radni vasi, letalo pa je strmoglavilo v Ostrvecu. Posadko so domačini in partizani najprej napotili na Mirno, potem so jih pospremili v Belo krajino, od koder jih je zavezniško letalo po osmih dneh od zrušitve odpeljalo nazaj v oporišče. »Številni domačini so videli in slišali letalo, ki se je zrušilo, tudi moj oče, ki je zdaj star 83 let, vendar se niso upali tja.«

Povšiča so očividci sprva zavedli, ker so govorili, da je bilo to angleško letalo, pokojni Anton Korošec je celo hranil sestavne dele tega letala, motor je pred leti dal Povšiču. Ta se je obrnil na angleško ambasado, da bi dobil kakšne podatke o letalu in posadki, a so mu odgovorili, da v času, ki ga je navajal, na tem območju ni bilo angleških letal. »Ko sem iz Amerike dobil fotografijo s prerezom motorja, sem ugotovil, da gre pravzaprav za ameriški bombnik B-24,« zadovoljno pove.

Kmalu je vzpostavil stik z vnuki članov posadke, od katerih je danes živ le še strelec v repu, in zgodbo so uspeli povezati v celoto. »Tukaj na Ostrvecu bomo verjetno postavili obeležje v spomin na dogodek iz leta 1944,« Povšič našteva prihodnje aktivnosti, ob tem pa izvemo, da je imel na Rihpovcu že predavanje o tem bombniku, 23. aprila ga bo imel tudi v trebanjski knjižnici. Obeta se še knjiga na to temo, saj je že vzpostavil stik z Marijo Čmak, ki je napisala že štiri knjige Junaki neba, peta naj bi bila posvečena dogodkom na Rihpovcu.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 22. marca 2012.

J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava