Križevo, pastirski praznik - vsaj enkrat siti
23.5.2012 | 12:00
Vnebohod, ali kot ga imenujemo pogosto - KRIŽEVO, je star pastirski praznik! Letos je bil 17. maja. Vnebohod je eden najstarejših krščanskih praznikov, saj naj bi ga obhajali že proti koncu 3. ali v začetku 4. stoletja. Ker vnebohod sklene velikonočno štiridesetdnevnico, pade vedno na četrtek, evangelij pri sveti maši pa pripoveduje o tem, kako se je Kristus vzdignil v nebo. Pri nas pravimo temu prazniku tudi križevo.
Šege belokranjskih pastirjev na Križevo je že pred stotimi leti opisal Janko Barle (duhovnik in zgodovinar, ki je otroštvo preživel v Podzemlju v Beli krajini) in nekatere so še vedno v navadi ali pa so malce prirejene.
Pastirji so se križevega vedno veselili, saj je bil to eden redkih dni, ko so se zagotovo do sitega najedli in včasih tudi napili. Že na predvečer praznika so si pripravili drva, jajca, mast, okrak (kračo), slanino, mladi sir (skuta), boljši kruh, krožnik, ponev in tudi pribor. Vse za pojedino na pašniku. Predvečer pred križevim je bil tudi zadnji dan, ko so še pokali z biči in trobili z rogovi - da bi odgnali coprnice. To so počeli vse od Jurjevega. Običaj so najdlje ohranili v Tribučah, kjer so ga izvajali še po prvi svetovni vojni.
Zjutraj je bil na vrsti najprej »maščevalni obred«, če so bili morda v sporu s sosednjimi pastirji. Že nekaj dni pred križevim so pozorno poslušali, kje bodo slišali kukavico, in ko so našli brezo, iz katere je kukala, je moral eden izmed njih skrivaj trikrat obkrožiti drevo in odluščiti del lubja. Pastirji so nato vzeli tri klopotce (postarana neužitna jajca), dodali nekaj drobtinic svojega kruha ter vse to z lubjem vred še pred sončnim vzhodom zakopali na poti, po kateri sosednji pastirji običajno ženejo na pašo. Tem naj bi potem zaradi tega vse leto živina bezljala!
Potem so sedli k ognju in pripravili zajtrk. Vsako jajce so na obeh straneh preluknjali in ga izpihali na krožnik (kot to počnemo za pisanje pisanic). Jajca so nato dobro stepli in vlili v ponev z razbeljeno mastjo, da so spekli slastno cvrtje. Vse to so naredili še pred sončnim vzhodom – ko so se jim na paši pridružili tudi njihovi mlajši bratje in sestre, ki so prignali drobnico in krave – te na križevo niso smele biti na paši pred sončnim vzhodom, saj bi jih drugače lahko coprnice molzle celo leto!
Nato so odšli starejši pastirji k maši, mlajši pa so pasli živino. Popoldne pa se je začela prava pojedina, ko so navadno "pekli šnite" - ocvrte kruhove rezine. Vsak pastir je moral imeti s sabo svinjski okrak, kruha in vina. Pastirji, ki tega niso imeli doma, so navadno to dobili od večjih gospodarjev, ki so se jim oddolžili s kakšno drugo uslugo. Že zjutraj so poleg kurišča zapičili ošiljeno brezo, ki so jo skoraj do golega oklestili, na njej so pustili le štrclje, na katere so nataknili izpihane jajčne lupine, da se je daleč naokoli videlo, koliko jajc so ta dan pojedli! Ker je bila živina ta dan na najboljših pašnikih, so se lahko igrali pastirske igre in gostili. Neredko se je zgodil kak komičen ali tudi bolj neprijeten dogodek, saj je bilo ta dan vsega v izobilju, tudi vina ... in nevajeni pijače so uganjali toliko večje norčije.
V Krajinskem parku Kolpa smo lahko po večletnem premoru dogodek ponovno zabeležili s pomočjo učencev podružnične šole v Adlešičih in kolesarji starodobnih koles iz Gribelj v sodelovanju z živinorejci iz Fučkovcev, ki so pripravili pastirsko gostijo.
KP Kolpa, foto: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan
starejši najprej | novejši najprej
Komentarji (4)
23.5.2012Oceni JANEZ
Lepo, da ne tone v pozabo...
23.5.2012Oceni soseda
Zelo lepo za običaje ,bilo bi lepo ,če bi Gribeljski ,,biciklisti,,TORPEDOVCI::sprejeli med se tudi ženske,saj se tudi me rade vozimo na ,štajgi;
24.5.2012Oceni žbular
''soseda'' a si sploh vprašala ako te vzmejo na štanjgo -- pa bicikl s torpedom moraš imet !! društvo TORPEDO ima odprta vrata ..........za vse ne glede na spol ! vsaj tak so mi rekli .
25.5.2012Oceni soseda
dober uspeh ŽBULAR...pri teh letih....ne šprašuj, ? ,če je ponudba ,,,vzemi .....,pa saj se rade vozimo,,kako bilo;;;pa tudi fajst fantov-ledig,,, je med vami .,-
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
Zdravilni in okusni recepti, pripravljeni iz smrekovih vršičkov
pon, 15.4.2024
Jasna Kuljaj nova direktorica
tor, 16.4.2024
FOTO: Tof 90 let praznoval na Jugorju
pon, 15.4.2024
DL: V Adrii nekaj mesecev delali 9 ur; vodstvo: Groženj ni bilo
sre, 17.4.2024
FOTO: Izlet na Plitvička jezera
tor, 16.4.2024