Potapljači krške Vidre čistili na Brodu v Podbočju

25.3.2012 | 12:15

Potapljači krške Vidre čistili na Brodu v Podbočju
Potapljači krške Vidre čistili na Brodu v Podbočju

Poleg zagotavljanja varnega potapljanja je varovanje okolja ena prvih nalog naših članov. Med našimi potapljači želimo spodbujati pozitiven odnos do okolja. V reki Krki smo ob zanimivih potapljaških lokacijah ugotovili tudi to, da so jo prebivalci iz okolice in od drugod pogosto uporabljali za odlagališče najrazličnejših odpadkov. Sklenili smo, da bomo stanje izboljšali in skušali postopno odstraniti predmete, ki si jih ta lepotica med rekami v svoji notranjosti nikakor ne zasluži.

Tako že od leta 1996 vsako leto organiziramo ali pa sodelujemo v čistilnih akcijah. Samo na območju reke Krke, okoli otoka Kostanjevice, smo odstranili za več kot petnajst (15) polnih kontejnerjev mešanih odpadkov.

Krko smo tudi že čistili na območju Bušeče vasi, Cerkelj ob Krki, Račje vasi in Krške vasi, Velikega Mraševega, letos pa smo se ponovno pridružili akciji Očistimo Slovenijo 2012 na Brodu v Podbočju, kjer so nam kot že vsa pretekla leta pomagali tudi člani Lions kluba Krško.

Čistili smo rečno dno in nabrežje. V akciji je sodelovala tudi enota Podvodne reševalne službe Slovenije, Reševalne postaje Krško, ki je poleg čiščenja skrbela tudi za varnost. Iz vode smo potegnili precej večjih kosov odpadkov, od cestnih tabel, podstavkov cestnih opozoril, večjih grelnikov vode, štedilnik, večjo količino steklovine in plastične folije. Stanje se sicer iz leta v leto izboljšuje, vendar nekateri še vedno namenoma odlagajo odpadke na nabrežja, kar je bilo razvidno iz večje količine in več vrst odpadkov na določenih mestih.

Z obiskom so nas počastili tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, predsednik računskega sodišča Slovenje dr. Igor Šoltes, glavna inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje mag. Saša Dragar Milanovič in gospa Ana Nuša Somrak, podžupanja v začasnem opravljanju funkcije župana občine Krško.

Matej Koritnik, predsednik
Društvo potapljačev VIDRA Krško

Galerija

cistilna_akcija_2012_001
cistilna_akcija_2012_002
cistilna_akcija_2012_003
cistilna_akcija_2012_004
cistilna_akcija_2012_005
cistilna_akcija_2012_006

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava