DL: Recept za boj proti ognju in poplavam

31.12.2011 | 10:20

Slavko Likar je pokazal, kako je proti ognju odporna krpa, ki je poškropljena z univerzalnim gasilnim sredstvom, s katerim je gašenje požarov učinkovitejše kot z vodo. Za vse štiri omenjene izdelke je Likar vložil tudi patentne prijave. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Slavko Likar je pokazal, kako je proti ognju odporna krpa, ki je poškropljena z univerzalnim gasilnim sredstvom, s katerim je gašenje požarov učinkovitejše kot z vodo. Za vse štiri omenjene izdelke je Likar vložil tudi patentne prijave. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

V Zagrebu je bila sredi oktobra 8. mednarodna razstava inovacij, imenovana ARCA 2011, na kateri so inovatorji iz 11 držav predstavili več kot 250 izumov in inovacij. Med njimi je bil tudi Slavko Likar iz Črnomlja, ki mu je strokovna žirija za protipožarno sredstvo prisodila zlato priznanje. Člani žirije so bili predvsem hrvaški doktorji znanosti, ki jih je Likarjev izum gotovo prepričal tudi zato, ker imajo na Hrvaškem velike probleme s številnimi požari.

Pojutrišnjem bo 20 let, odkar je Slavko Likar v Črnomlju ustanovil podjetje Armed. Najprej je v okolici Črnomlja gojil zdravilna zelišča za zdravila za nemški Bayer. Z zaslužkom je kupil prvi kombi, s katerim je začel voziti zdravila iz Slovenije v republike bivše Jugoslavije. Z leti je prevozniško dejavnost razširil. Imel je 15 vozil, hkrati pa je odprl drogerijo in zeliščno lekarno. V najboljših časih je bilo v podjetju zaposlenih 12 ljudi, tudi žena, sin in hčerka. A ker niso mogli konkurirati veletrgovinam, so trgovino zaprli. Ko pa so začeli vse bolj pritiskati na znižanje cen prevozov, je pred štirimi leti prenehal še s tem. Delavce je odpustil, žena se je upokojila, on je bil v pokoju že prej, otroka pa sta si našla delo drugje.

Že leta 2003 se je pričel Slavko ukvarjati z inovacijami. »Ko mi je bilo 15 let, sem pomagal gasiti gozdni požar. A sem videl, da se človek precej težko zoperstavi ognjenim zubljem. To sem ves čas nosil v sebi. Želel sem izumiti učinkovito sredstvo za gašenje. 25 let sem delal v farmacevtski industriji in spoznal, da bi bila marsikatera surovina primerna za gašenje. A z zdravili bi bilo predrago gasiti. Tako sem začel mešati skupaj različne surovine, in ker rad kuham, sem uporabil tudi kuharske izkušnje. Mešal sem, dodajal, odvzemal in prišel do univerzalnega sredstva za gašenje požarov, ki ga gasilci lahko uporabljajo v vseh napravah. Moj poglavitni cilj je bil, da je sredstvo učinkovito, ekološko in ne predrago, saj gasilci nimajo veliko denarja,« je povedal Likar.

Z njegovim sredstvom je mogoče hitro pogasiti požare ter ohladiti pogašene predmete in jih tri dni ohraniti negorljive. A zanj je še bolj pomembno, da sredstvo deluje preventivo. Obrizgani predmeti, rastline, živali ali ljudje so zaščiteni pred ognjem in torej pred opeklinami. Sicer pa opekline pozdravi v dveh do treh dneh. Likar je sredstvo predstavil gasilcem in potrdili so, da je res učinkovito. »Vendar so moje količine le laboratorijske. Če bi hotel izdelovati večje količine, bi potreboval investitorja. Zagrebško priznanje mi že odpira vrata in upam, da bom dobil slovenskega investitorja, saj smo gasilski narod,« si želi Slavko, prepričan, da bi se iz njegova izuma lahko razvil velik posel.

Razvil pa je tudi samodejno varnostno-zaščitno gasilno napravo, ki, ko v prostoru zazna požar, pošlje gasilno sredstvo v gasilne cevi z razpršilnimi šobami in tako pogasi požar. Glede na to, da se nam obeta vse več poplav, je razvil tudi dve vrsti protipoplavnih zabojčkov, ki bi jih izdelovali iz odpadne plastike. Z zabojčki, napolnjenimi z vodo in vodotesno postavljenimi drug ob ali na drugem, bi lahko preprečili vodi, da bi prišla do hiš ali stanovanjskih blokov. Z zabojčki, napolnjenimi z zemljo, pa bi naredili nasip ob vodotokih, da ne bi ušli iz strug.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 3. novembra 2011.

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava